Ezeket látta már?

Hajnali jelenség betegség: így kerülje el, hogy nagyobb baj legyen

cukorbetegség inzulinszint vércukorszint hipoglikémia szövődmények inzulinbevitel

A kora reggeli hormonfelszabadulás a cukorbetegek vércukorszintjének emelkedését okozhatja.

Hajnali jelenségnek (dawn phenomenon) a hajnalban bekövetkező vércukorszint-emelkedést hívjuk. Diagnózisa nem egyszerű, gyakran csak ismételt vércukorszint-méréssel, vagy folyamatos vércukorszint monitorozással lehetséges. Ez a jelenség különösen intenzív lehet cukorbetegeknél és gyermekeknél.

A hajnali jelenség nem egy esetileg előforduló emelkedett vércukorszintet takar, hanem egy minden nap előforduló hormonális okokra visszavezethető vércukorszint emelkedést a hajnali órákban. A jelenség nem érint minden cukorbeteget, de az 1-es típusú cukorbetegeknél gyakori.

Mi okozza?

A hajnali jelenség a szervezet természetes reakciója a hormonok (kortizol, növekedési hormon és katekolamin) hatására, amelyek a reggel közeledtével szabadulnak fel. Ezek hatására felszabadulnak a májban tárolt cukortartalékok, és a sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra. Ennek következtében hajnalban a vércukorszint meredeken emelkedik. Hajnali jelenség esetén az inzulinbevitel növelése, vagy más típusú bázis inzulin választása hozhat javulást. Ennek hatásaként a vércukorszint emelkedik. Egészséges szervezet több inzulint bocsát ki természetes ellenreakcióként, hogy kompenzálja a növekedést, tehát náluk nem jelentkezik ez a jelenség.

A magas reggeli cukorszint egyéb okai

A hajnali jelenség hátterében nem mindig a magas cukorszint áll, lehet az éjszakai hipoglikémia is az ok. A szervezet erre egy ellenszabályozással reagál, amelynek következtében az értékek meredeken emelkednek. Ezt a folyamatos Somogyi-effektusnak hívják, de viszonylag ritkán fordul elő. (A Somogyi-effektust egy magyar biokémikusról, Somogyi Mihályról nevezték el, aki először ismerte fel, hogy mi okozza a reggeli hiperglikémiát.)

Hogy lehet elkerülni a hajnali jelenséget?

Ha észleli, hogy reggelente gyakran magas a vércukorszintje, végezzen több éjszakás vizsgálati rutint. Ellenőrizze vércukorszintjét a következő időpontokban:

  • közvetlenül lefekvés előtt
  • a hajnali órákban, például 2:00 és 4:00 óra között
  • reggel, ébredés után.

Ha reggel emelkedik a vércukorszint, akkor mindenféleképpen orvoshoz kell fordulni. Az éjszakai mérésekkel kideríthetők az okok, számos módja van a hajnali jelenség elkerülésének. Az érintettek kérjék ki diabetológus tanácsát, aki segíteni fog abban, hogy a legjobb megoldást személyre szabottan megtalálják.

A szakorvos személyre szabottan segít

A diabetológus szakorvos tájékozódik a páciens kórelőzményéről, életmódjáról, étrendjéről. Kitér az esetleges szövődményekre, ha szükséges, további vizsgálatokat javasol. A fizikális vizsgálatot követheti a kezelési lehetőségek megbeszélése.

Hajnali jelenség esetén az inzulinbevitel precíz növelése, vagy más típusú bázis inzulin választása hozhat javulást. Ha a probléma ilyen terápiamódosításokkal nem kezelhető, megfontolhatja az inzulinpumpára való átállást. Kiegyensúlyozottabb vércukorszintet tesz lehetővé, és beállítható úgy, hogy a reggeli órákban több inzulint bocsásson ki.

Ha a cukorbeteg korán beadja a hosszú hatástartamú inzulint, előfordulhat, hogy a vér inzulinszintje csak reggelig tart. Vagy ha inzulinpumpát használ, az éjszaka beadott inzulin mennyisége túl alacsony lehet ahhoz, hogy ellensúlyozza a hajnali jelenséget.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Zsibbadnak, viszketnek az ujjai? Erről ismerheti fel a cukorbetegség tüneteit

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vércukorszint

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához