A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Gyomorrák: ezek a korai tünetek

#gyomorrák #rák #áttétes rák #vastagbélrák
2019.04.02.
Hirdetés

A gyomorrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség a világon, mely főleg a hatvan év felettieket érinti. Sajnos, sokszor túl későn ismerik fel és kezdik kezelni, mert a korai stádiumban ritkán jár együtt tünetekkel. 

Hirdetés

A gyomorrák a gyomor belsejét borító nyálkahártyáján kialakuló daganatos betegség, mely több százezer embert érint évente.

Kik veszélyeztetettek leginkább?

A betegek nagy része 50 év feletti. A túlélési arányai rosszak, elsősorban azért, mert a gyomorrák kezdetben, a korai stádiumokban nem jár együtt jellegzetes vagy ijesztő tünetekkel. Vagy az is előfordulhat, hogy a tünetek túlságosan általánosak, és mire sikerül diagnosztizálni a betegséget, már előrehaladott stádiumban van a beteg, esetleg több áttét is képződött. 

Rendkívül fontos tehát, ha valaki a rizikócsoportba tartozik (az idősebb korosztály tagja, dohányzik, a családjában előfordult már gyomorrák stb.), és tartós emésztőrendszeri zavarai vannak, akkor keresse fel az orvosát egy alapos kivizsgálásért. Természetesen, a rossz emésztést, hasfájást más betegségek is okozhatnak, de ha időben felfedezik a gyomorrákot, a gyógyulás esélyei is jobbak.

A gyomorrák korai tünetei

A gyomorrák korai tünetei között találhatjuk a diszpepsziát (a gyomortájékot érintő diszkomfortérzést, rossz emésztést), a gyomorégést, a hasi fájdalmakat, illetve az étvágytalanságot. Attól függően, hogy a gyomorban hol helyezkedik el a daganat, akár nyelési nehézségek, puffadás, gyakori böfögés is jelentkezhet. A beteg extrém jóllakottnak érezheti magát étkezések után, mintha teljesen teleette volna magát, még akkor is, ha nem evett különösebben sokat. 

A gyomorrák későbbi tünetei

Később akár hányinger és hányás, fáradékonyság, gyengeség, hasmenés vagy székrekedés is jelentkezhet. A daganat méretének változása miatt vérzés is előfordulhat, mely egyrészt vérszegénységet okozhat (ennek tünetei a már említett fáradékonyságon, gyengeségen kívül lehetnek a sápadtság, a légszomj stb.), másrészt akár véres hányás vagy véres (fekete, szurokszerű) széklet, ún. melena is előfordulhat. 

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.