Ezeket látta már?

Magyarország vezet a vastagbélrák elhalálozásban, pedig a daganat szűrhető!

vastagbélrák, végbélrák, daganat

Európában minden 3. percben meghal valaki vastag- és végbélrák miatt., Magyarországon a legrosszabb a helyzet: az 1. helyen állunk a férfiak vonatkozásában, míg 3. helyen a nők esetében.

Ma a világon Magyarországon van a legnagyobb esélye annak is, hogy vastagbélrák alakuljon ki egy honfitársunkban és sajnos annak is, hogy ez a betegség halálos lefolyású lesz. - fejtette ki Molnár Tamás, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke a Portfolio-nak adott interjújában.

2 évvel ezelőtt hazánkban (2018-ban) 10809 új esetet diagnosztizáltak, és hozzávetőleg 5000 ember halt meg vastag-és végbélrákban, ami megfelel Csurgó teljes lakosságának. Fogalmazhatunk úgyis, hogy évente egy kisvárosnyi embert veszítünk el egy jól szűrhető, és ezáltal megelőzhető betegség révén.

vastagbélrák, végbélrák, szűrővizsgálat, daganat Egész Európában mi vagyunk az elsők a halálozási arányt illetően Forrás: portfolio.hu

A szűrővizsgálatok csökkenthetnék a halálozást

Évtizedekkel le vagyunk maradva: a szűrés bevezetésének késlekedése vitathatatlanul emberéletek ezreit követelte és azt eredményezte, hogy a vastagbél daganat túlélése hazánkban jóval kisebb esélyű, mint más országokban.

Az is egyértelmű, hogy a megelőzhető halálokok tekintetében (ezek a szűrhető, illetve életmódváltással kiküszöbölhető betegségekben elhunytakra vonatkoznak) az OECD országok közül Magyarország „listavezető”. Ez az adat arra is felhívja a figyelmet, hogy a vastagbélrák-halálozás megelőzésére, csökkentésére fordított állami forrás nem elegendő.

Egyértelműen a szűrés az, ami a tünetmentes állapotban lévő jóindulatú vagy korai, és még gyógyítható rosszindulatú elváltozások felismerése révén csökkenti a halálozást. A szűrés minden fajtájára igaz ez, akár széklet vérteszttel, akár endoszkópiával, akár CT kolonoszkópiával történik a szűrés, vagy ezek kombinációjával. Semmi újat nem kell feltalálnunk, maximum a létező módszerek tökéletesítésével csökkenteni a téves pozitív esetek arányát, minimalizálni a kellemetlenségeket és ezáltal növelni a részvételt.

vastagbélrák, végbélrák, szűrővizsgálat, daganat Az időben elvégzett szűrővizsgálatokkal a halálozások jelentős hányadát meg lehetne előzni Forrás: portfolio.hu

Még a fizetős szűrés is olcsóbb, mintha daganatos betegség következtében megbetegszünk

A rendelkezésünkre álló adatok alapján nálunk 528 725 ezer ember kapott meghívót a vizsgálatra, közülük 187 436-an vették át a mintavételi csomagot és 164 405-en vissza is küldték a mintát. Ez 31%-os részvételi arányt jelent, mely messze elmarad nemcsak a célul kitűzött 65%-tól, hanem a minimálisan elfogadható 45%-tól is.

A szűrőprogramok természetesen költségesek, de életnyereséggel járnak, csökkentik a sebészeti beavatkozások és az onkológiai ellátások számát, emiatt költséghatékonyak. De ha figyelembe vesszük egy esetleges daganatos megbetegedéssel a munkaképesség csökkent, ezáltal a bevételeink is, romlik az életminőségünk, gyógyszerekre kell költenünk, összességében mégis olcsóbb az időben elvégzett szűrés.

vastagbélrák, végbélrák, szűrővizsgálat, daganat Listavezetők vagyunk Európában Forrás: portfolio.hu

Forrás: Portfolio.hu

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához