Magyarország vezet a vastagbélrák elhalálozásban, pedig a daganat szűrhető!

#vastagbélrák #végbélrák #daganat #székrekedés
2020.09.10.

Európában minden 3. percben meghal valaki vastag- és végbélrák miatt., Magyarországon a legrosszabb a helyzet: az 1. helyen állunk a férfiak vonatkozásában, míg 3. helyen a nők esetében.

Ma a világon Magyarországon van a legnagyobb esélye annak is, hogy vastagbélrák alakuljon ki egy honfitársunkban és sajnos annak is, hogy ez a betegség halálos lefolyású lesz. - fejtette ki Molnár Tamás, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke a Portfolio-nak adott interjújában.

2 évvel ezelőtt hazánkban (2018-ban) 10809 új esetet diagnosztizáltak, és hozzávetőleg 5000 ember halt meg vastag-és végbélrákban, ami megfelel Csurgó teljes lakosságának. Fogalmazhatunk úgyis, hogy évente egy kisvárosnyi embert veszítünk el egy jól szűrhető, és ezáltal megelőzhető betegség révén.

Egész Európában mi vagyunk az elsők a halálozási arányt illetően Forrás: portfolio.hu

A szűrővizsgálatok csökkenthetnék a halálozást

Évtizedekkel le vagyunk maradva: a szűrés bevezetésének késlekedése vitathatatlanul emberéletek ezreit követelte és azt eredményezte, hogy a vastagbél daganat túlélése hazánkban jóval kisebb esélyű, mint más országokban.

Az is egyértelmű, hogy a megelőzhető halálokok tekintetében (ezek a szűrhető, illetve életmódváltással kiküszöbölhető betegségekben elhunytakra vonatkoznak) az OECD országok közül Magyarország „listavezető”. Ez az adat arra is felhívja a figyelmet, hogy a vastagbélrák-halálozás megelőzésére, csökkentésére fordított állami forrás nem elegendő.

Egyértelműen a szűrés az, ami a tünetmentes állapotban lévő jóindulatú vagy korai, és még gyógyítható rosszindulatú elváltozások felismerése révén csökkenti a halálozást. A szűrés minden fajtájára igaz ez, akár széklet vérteszttel, akár endoszkópiával, akár CT kolonoszkópiával történik a szűrés, vagy ezek kombinációjával. Semmi újat nem kell feltalálnunk, maximum a létező módszerek tökéletesítésével csökkenteni a téves pozitív esetek arányát, minimalizálni a kellemetlenségeket és ezáltal növelni a részvételt.

Az időben elvégzett szűrővizsgálatokkal a halálozások jelentős hányadát meg lehetne előzni Forrás: portfolio.hu

Még a fizetős szűrés is olcsóbb, mintha daganatos betegség következtében megbetegszünk

A rendelkezésünkre álló adatok alapján nálunk 528 725 ezer ember kapott meghívót a vizsgálatra, közülük 187 436-an vették át a mintavételi csomagot és 164 405-en vissza is küldték a mintát. Ez 31%-os részvételi arányt jelent, mely messze elmarad nemcsak a célul kitűzött 65%-tól, hanem a minimálisan elfogadható 45%-tól is.

A szűrőprogramok természetesen költségesek, de életnyereséggel járnak, csökkentik a sebészeti beavatkozások és az onkológiai ellátások számát, emiatt költséghatékonyak. De ha figyelembe vesszük egy esetleges daganatos megbetegedéssel a munkaképesség csökkent, ezáltal a bevételeink is, romlik az életminőségünk, gyógyszerekre kell költenünk, összességében mégis olcsóbb az időben elvégzett szűrés.

Listavezetők vagyunk Európában Forrás: portfolio.hu

Forrás: Portfolio.hu

Forrás: EgészségKalauz