Ezeket látta már?

Hirdetés

Melanoma: így ismerjük fel a bőrrák jeleit

Melanoma: meg kell ismerni, fel kell ismerni!

A melanomás megbetegedések kialakulásához a genetikai tényezők mellett a helytelen napozási szokások és a megfelelő fényvédelem hiánya miatti UV-sugárzás is jelentősen hozzájárul. Célunk, hogy a melanoma korai jeleit minél szélesebb körben felismerjék, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy fontos időben cselekedni, mielőtt a betegség tovább terjedne!

Hallott már a melanomáról?

A többség minden bizonnyal igen! Rendkívül agresszív bőrrákról[1] van szó, amelynek veszélyeire gyakran figyelmeztetnek, de a Magyarországon évente diagnosztizált több mint 2500 melanomás beteg[2] közül sokan mégis későn fordulnak szakorvoshoz.[3] Pedig a melanoma jól kezelhető, ha időben felfedezik, azonban rendkívül veszélyes, ha késői, áttétes stádiumban derül ki!

Melanoma: meg kell ismerni, fel kell ismerni!

A hazai betegek több mint fele saját maga fedezi fel a rákos bőrelváltozásokat[4], háromból egy esetben mégis több mint egy év telik el, mire orvoshoz fordulnak vele[5]. Bár a melanomás betegek többsége egészségtudatosnak mondható, a bőrrákkal kapcsolatos ismereteik hiányosak, illetve nem tudják, hogy önvizsgálat közben pontosan mire kellene figyelniük[6]. A személyes kockázatok tudatosítása, a veszélyes elváltozások megismerése, a gyerekek felvilágosítása a megelőzésről, a családon belüli fokozott figyelem és a rendszeres szakorvosi szűrések együttesen javíthatják a hazai melanoma helyzetet.

Hogyan figyeljünk jobban?

A melanoma megelőzésével és korai felismerésével kapcsolatos ismeretek rendkívül fontosak, az alábbi tippek segíthetnek minket ebben:

1. Csak a precíz önvizsgálat hatásos!

Fontos, hogy az önvizsgálat rendszeres és alapos legyen, illetve minden testtájat érintsen. A melanomát a legtöbbször saját magunk fedezzük fel a bőrünkön. Nem könnyű azonban megállapítani egy anyajegyről, hogy az valódi veszélyt hordoz-e. Ennek eldöntésében segíthet az ABCDE-szabály alkalmazása.

Ha az alábbi öt kérdés bármelyikére igen a válasz, érdemes akár rögtön bőrgyógyászati szakvizsgálatra bejelentkezni annak érdekében, hogy a gyanús anyajegyet alaposan kivizsgálják.

Kép1
  • A (ASSYMETRY) Aszimmetria: szabálytalan, a normál „kerek” anyajegyektől jelentősen eltérő alakú?
  • B (BORDER) Határok: az anyajegy széle szabálytalan?
  • C (COLOR) Szín: többféle árnyalatú az anyajegy? Esetleg pöttyök, minták láthatóak rajta?
  • D (DIAMETER) Átmérő: nagyobb az anyajegy átmérője 6 milliméternél?
  • E (EVOLVING) Változás: történt az elmúlt időszakban változás az anyajegy méretében, színében vagy felületében?

2. Figyeljünk fokozottan egymásra!

Fontos, hogy figyeljünk a családtagjainkra, különösen azokra, akiknek nehézséget jelent az önvizsgálatot önállóan elvégezniük.

3. Legyen éves rutin a melanoma szűrés is!

A nagy népegészségügyi szűrővizsgálatokhoz – mellrákszűréshez, méhnyakszűréshez, vastagbélrák, tüdőrák és a prosztatarák szűrésekhez – hasonlóan kerüljön be a naptárunkba az évenkénti bőrgyógyász általi dermatoszkópos melanomaszűrés is!

4. Vonjuk be a gyermekeket!

Az elmúlt évtizedben több nyugat-európai program is rávilágított, hogy már gyermekkorban érdemes elkezdeni a bőrrákkal kapcsolatos felvilágosítást és ismeretterjesztést. Már akár az óvodáskorú gyermekek esetében is a korosztálynak megfelelő ismeretek átadása nagyságrendekkel javította a napfény elleni védekezéssel kapcsolatos tudást. A korai életkorban elsajátított prevenciós szokások pedig a nyilatkozó szakorvosok szerint nagyobb valószínűséggel maradhatnak meg a későbbi életszakaszokban is.

5. Minden nap számít!

A bőrgyógyász-onkológus szakemberek szerint a gyanús – vagy felismert – bőrelváltozásokkal egy percet sem szabad várni, ezekkel azonnal orvoshoz kell fordulni. A halogatás gyakori jelenség az érintettek körében, pedig minden nap számít!

A melanoma megjelenése változatos lehet. Ha bármilyen új vagy szokatlan elváltozást tapasztal bőrén, akkor is érdemes szakembert felkeresni!

További egészségmegőrzésre vonatkozó információkért keresse fel az www.eleteroexpo.hu oldalát.

HU2205117295

Lezárás dátuma: 2022. május 13.

Hivatkozások:

[1] Braeuer RR;Watson IR;Wu CJ;Mobley AK;Kamiya T;Shoshan E;Bar-Eli M; Why is melanoma so metastatic? Pigment cell & melanoma research. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24106873/

[2] Liszkay, G., Kiss, Z., Gyulai, R., Oláh, J., Holló, P., Emri, G., Csejtei, A., Kenessey, I., Benedek, A., Polányi, Z., Nagy-Erdei, Z., Daniel, A., Knollmajer, K., Várnai, M., Vokó, Z., Nagy, B., Rokszin, G., Fábián, I., Barcza, Z. and Polgár, C., 2021. Changing Trends in Melanoma Incidence and Decreasing Melanoma Mortality in Hungary Between 2011 and 2019: A Nationwide Epidemiological Study. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fonc.2020.612459/full

[3] Petrovszky, I., et al. A melanoma malignum korai felismerését befolyásoló tényezők. Orv. Hetilap, 2016, 157(51), 2028–2033. DOI: 10.1556/650.2016.30610

[4] Petrovszky, I., et al. A melanoma malignum korai felismerését befolyásoló tényezők. Orv. Hetilap, 2016, 157(51), 2028–2033. DOI: 10.1556/650.2016.30610

[5] Petrovszky, I., et al. A melanoma malignum korai felismerését befolyásoló tényezők. Orv. Hetilap, 2016, 157(51), 2028–2033. DOI: 10.1556/650.2016.30610

[6] Petrovszky, I., et al. A melanoma malignum korai felismerését befolyásoló tényezők. Orv. Hetilap, 2016, 157(51), 2028–2033. DOI: 10.1556/650.2016.30610

Forrás: Élet Erő Expo