Ezeket látta már?

Ezektől a betegségektől fájhatnak folyton az ujjai

ujj fájdalom mitől ok betegség

Az ujjfájdalom nemcsak kellemetlen, de igen kínzó is tud lenni, ami akár a mindennapi munkavégzést is befolyásolhatja.

Az ujjfájdalom olyan állapot, ami egészen ellehetetlenítheti akár a mindennapi feladatokat is, hiszen, ha nem tudjuk megfelelően használni az ujjainkat, akár a legegyszerűbb cselekvés is kínkeservessé vagy kivitelezhetetlenné válik. Ráadásul sokféle oka lehet a problémának, sérülések, krónikus egészségi állapotok és ízületi deformitások is állhatnak a háttérben. Dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista a főbb okokat és a diagnosztizálás lépéseit vette számba.

Gyulladás

Igen gyakori kórkép a többnyire túlhasználatból – korunkban ilyen a rendszeres számítógéphasználat is - eredő ínhüvelygyulladás. Ennek egy formája a pattanó jelenség, amikor az ínhüvelygyulladás már egy olyan fokot ér el hogy akár minden hajlítás-nyújtás egy fájdalmas hallható-tapintható típusos jelenséggel jár. Ez egy idő után a mozgás elakadásával is járhat. Hasonló okból és módon alakulhat ki a csukló hüvelykujj oldali fájdalma mely a hüvelykujj fájdalmával sokszor mozgáskorlátozottságával járhat sokszor az alkarba sugárzóan. Ez az ún. de Quervain szindróma.

Gyulladások érinthetik az ízületeket leggyakrabban előrehaladottabb életkorban kopásos eredettel. Bármely ízület érintett lehet. Merevség, duzzanat, deformitás a főbb tünetek. Sokszor az ujjak kisízületei is érintettek. Akár fiatalabbaknál vagy középkorú korosztályban autoimmun gyulladásos betegségekhez társulva, esetleg annak vezető tüneteként. Leggyakrabban a reumatoid arthritisben jelentkezik, amely csak Magyarországon százezres nagyságrendű beteget jelent. Gyakori kórkép a bőrbetegségként ismert psoriasis (pikkelysömör), mely az esetek egy részében okoz ízületi érintettséget.

Szintén gyakran manifesztálódik ízületi gyulladással – leggyakrabban a láb öregujján okozva duzzanatot, fájdalmat (ún. podagra) - az anyagcserezavar (vérben a szérumhúgysav felszaporodása) okozta köszvény. Egyéb ízületek (boka, térd, csukló, könyök) is érintett lehet. Itt genetikai és táplálkozási okok állhatnak a háttérben.

Sérülések

Ezek enyhébb formái (rándulás, zúzódás) is hosszú ideig panaszt, duzzanatot okozhat. Törés, ficam, nyílt seb azonnali orvosi vizsgálatot ellátást

Idegbántalom

Perifériás neuropátia: ez az idegi bántalom leginkább sérülés, cukorbetegség, fertőzések, perifériás vaszkuláris betegség és Guillain-Barré szindróma következtében alakul ki. Jellemző tünetei a lábfejekben, kezekben, ujjakban jelentkező fájdalom, égő érzés, zsibbadás, érzéskiesés.

Alagút szindrómák (leggyakrabban a kéztőalagút szindróma): alagút szindrómának azokat a kórképeket nevezzük, amikor a test izmai, szalagjai, csontjai által alkotott hasadékban, alagútban lévő idegek valamilyen hatás miatt nyomás alá kerülnek. Ahol az idegek a csontok-szalagok közt futnak, ott kialakulhat alagút szindróma, a leggyakoribb a kéztőalagút szindróma. Ennek jellemző tünetei az ujjak zsibbadás (főleg a hüvelyk/mutató/középső ujj), a fájdalom, az éjszakai égő fájdalom. Keringési zavar, mely sápadt, hűvösebb ujjakat eredményezhet. Ilyen kórkép a Raynaud-szindróma

Hogyan állítható fel a diagnózis?

Ha az ujjfájdalom nem múlik, ha a finommotoros mozgások nehezen vagy egyáltalán nem megvalósíthatók, ha a gyulladás tünetei azonosíthatók, vagy ha olyan általános tünetek is jelentkeznek, mint a láz, a fáradtság, az indokolatlan fogyás, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor alaposan kikérdezzük a pácienst a kórtörténetről, a tünetek jellegéről, jelentkezéséről és természetesen fizikális vizsgálatot is végzünk, amely során nem csak a látható tüneteket, de például a mozgathatóságot is vizsgáljuk– ismerteti dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista.

Sok esetben laborvizsgálatok is szükségesek, amelyekkel többek közt az autoimmun állapotok, gyulladásos jelek, a reumatoid faktorok vagy akár a húgysav szint ellenőrizhetők. Előfordulat, hogy képalkotó eljárások, vagyis röntgen vagy MRI is szükségesek, és ritkábban neurológiai vizsgálatok felé is el lehet indulni. Az eredmények alapján már megszülethet a pontos diagnózis, ami a hatékony kezelés alapját jelenti.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől fájhat az alkar, és mit tehetünk ellene?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#zsibbadás

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomközpont.hu)
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához