Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Hirdetés

A férfi is lehet meddő: ezért érdemes orvoshoz fordulni (x)

shutterstock 1060449161(1)

Sokan még mindig úgy vélik, hogy a meddőségnek leginkább a nők az okai, pedig az adatok szerint a gyermektelenségért a nők és a férfiak egyforma arányban, 40-40 százalékban felelnek. A férfi meddőség hátterében gyakran prosztatagyulladás állhat…

Hova forduljon a férfi?

Hazánkban a WHO adatai szerint körülbelül 120 ezer gyermekre vágyó, gyermektelen pár élhet. Ezeknek a pároknak a mindennapjait beárnyékolja az állandó várakozás és a kudarccal végződő próbálkozások növekvő száma. Érdemes andrológus – vagyis a férfi nemzőképességét vizsgáló orvos – segítségét kérni, ha a gyermeknemzés rendszeres házasélet mellett, egy év elteltével sem sikeres. Bár sajnos sokan ma is úgy gondolják, hogy a meddőségért főként a nők a felelősek, a statisztikák egészen mást mutatnak. Az adatok szerint ugyanis a sikertelenségért 40-40 százalékban okolhatók a nők és a férfiak, vagyis a két nem között ilyen tekintetben nincs különbség.

Mi lehet a sikertelenség oka?

A férfiak nemzőképességében problémát okozhat, ha csökken a spermiumok mennyisége vagy romlik a minősége. A szakemberek szerint a legalacsonyabb, de még elfogadható spermiumszám ejakulátumonként 39 millió. Az átlagos spermiumszám, amellyel a megtermékenyítés általában zökkenőmentes, 225 millió 1 ml ondóban. A mennyiség mellett fontos a spermiumok mozgékonysága és a minősége is. Leggyakrabban a herék működését befolyásoló problémák vezetnek meddőséghez, de nagyon gyakori ok a prosztatagyulladás is.

Hogyan szűrik ki a prosztatagyulladást?

A prosztata különféle megbetegedéseinek kimutatásában segít a PSA vizsgálata, ami egy olyan enzimfehérje, amelyet a prosztata mirigyhámsejtjei termelnek. Ha a prosztata beteg, a PSA szintje megemelkedik a vérben, ez pedig egy egyszerű vérvétellel kimutatható. A krónikus prosztatagyulladásnak többféle tünete is van, amelyek általában nem elviselhetetlenek és csak időnként térnek vissza, ezért nem is veszik komolyan őket. Bármelyiket is tapasztaljuk magunkon, időben kérjünk orvosi segítséget! A prosztatagyulladás kellemetlen tünetei ugyanis állandósulhatnak, és negatív hatással lehetnek a szexuális életre és a nemzőképességre is.

Melyek a krónikus prosztatagyulladás tünetei?

Ha gyakran kell pisilni és a vizeletürítés nehéz, kevés jön és az is csak kis sugárban, a vizelet esetleg csíp, ha az alhasban diszkomfortérzet tapasztalható és a fájdalom kisugárzik a gáttájékra, a herékbe és a húgyhólyagba, mindenképpen gyanakodjunk prosztatagyulladásra. Szintén a prosztatagyulladás tünete lehet a fájdalmas magömlés, a merevedési zavar és a szexuális együttlét után a medencében jelentkező fájdalom.

Mi segíthet?

Az andrológus ilyenkor szájon át szedhető gyógyszereket szokott javasolni, a kezelést érdemes a helyi hatású Proxelan kúppal kiegészíteni.

A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó kúp hasznos összetevői a végbélben lévő vénákon keresztül könnyen a prosztata közelébe jutnak, ezért ott hatnak, ahol a fájdalom forrása van. A Proxelan kúp használata gyors és egyszerű, ráadásul nem kell orvossal felíratni, recept nélkül kapható a patikában. A 30 darabos kiszerelés éppen egy hónapra elég.

kockazatokrol
Forrás: Phytotec Hungária