Ezeket látta már?

Hajhullás: megvan az ellenszer a férfiönbizalmat romboló kopaszodás ellen?

kopaszodás, hajhullás

Mindenkinek más a vonzó egy férfiban, de tény, sok férfit érint érzékenyen, ha ritkul a hajkoronája. Mit lehet tenni ellene?

A hajhullás a férfiak egyik nagy mumusa, sokan pedig nem tudják, hogyan is léphetnének fel ellene. A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

A hajhullás gyógyszerei

Hogy mekkora gondot jelent a férfiak hajhullása? 5 férfiből 4 küszködik ezzel a problémával erősebb vagy gyengébb formában. Ez azonban sajnos komolyan képes rányomni bélyegét az önértékelésünkre.

Jelenleg a piacon több olyan gyógyszer is helyet kapott, melyek a hajhullás ellen lépnek fel, ám hatékonyságuk nem éppen meggyőző. Most azonban UCI kutatói egy igen érdekes felfedezést tettek.

A hajhullás okai

Az androgén alopecia, vagyis a férfias hajhullás oka a hormonrendszerben keresendő. Hátterében a tesztoszteronból képzett anyag, a dihidrotesztoszteron, vagyis a DHT áll. Erre az anyagra genetikailag érzékeny a férfiak többsége, pontosabban a hajtüszőik. A DHT jelenlétében a hajtüszők tápanyagfelvétele jelentősen lecsökken, ez pedig a hajhullást segíti elő.

Maksim Plikus, PhD, az UCI fejlődés- és sejtbiológiai professzora és munkatársai felfedeztek egy olyan molekuláris jelzést, melynek hatására a dermális papillasejtek – melyek a szőrtüszők alján helyezkednek el és a szőrtüsző nyugalmi állapotban tartásáért, illetve a szőrnövekedésre ösztönzéséért felelnek - elindítják a szőrnövekedést. A kutatások a továbbiakban arra irányulnak, hogyan lehet ezt a jelzést reprodukálni, mesterségesen kiváltani, hiszen ez lehet a megoldás a kopaszodás megállítására, legalábbis részben. Mert sajnos hiába az üzenet, ha a tápanyagok nincsenek meg a szőrnövekedéshez.

Olvasson tovább! Hajhullás változókorban: így állíthatja meg

A haj és tápanyagai

A férfiak hajszálainak is szüksége van a tápanyagokra ahhoz, hogy egyáltalán növekedni tudjanak, vagyis a megfelelő vitamin és ásványi anyag pótlás nem csak a hölgyek számára fontos. Ezek az anyagok többek közt a cink, a C-vitamin, a biotin, a folsav és még hosszasan sorolhatnánk . Ezekből a tápanyagokból többlet bevitelre szorulhatnak azok a férfiak, akiknél a hajhullás jelentkezik. Ráadásul a hajhullás a tápanyaghiányos állapotoknak csak az egyik jele lehet, ide tartozhatnak a meddőségi problémák, de számos komolyabb funkciózavar is – mondja Ratkó Tünde.

A tápanyagok pótlására férfivitamin lehet az ideális megoldás, amiből - ahogyan az a fenti felsorolásból jól látható - mindenképpen komplex készítményre lesz szükségünk. Ez azonban még kevés. Az anyagok hasznosulása s szervezetben lényegesen jobb, ha azok szerves kötésben vannak jelen - így felszívódások akár 80%-kal is jobb. Ez azt jelenti, hogy a kiválasztott készítmény lehetőleg így tartalmazza az anyagokat, vagy azokból a legtöbbet. Ez a gyakorlatban -citrát és -glükonát kötési formákat jelent, pl.: cink-citrát, réz-glükonát.

Forrás: ratkotunde.hu

Forrás: EgészségKalauz