Ezeket látta már?

Bivalyerős védelmet ad együtt a Pfizer és az AstraZeneca

vegyes oltási sor, pfizer, astrazeneca, vakcina, kutatás

Kifejezetten hatékonynak és biztonságosnak találták a két vakcina mixét.

AstraZeneca és Pfizer - több a mellékhatás vagy sem?

A III. Károly Orvostudományi Egyetem az AstraZeneca és a Pfizer-BioNTech vakcinakoktélt vizsgálta, aminek során olyanoknak adtak be Pfizert második adagként, akik elsőre AstraZenecát kaptak, és az eredményeket azokéval hasonlították össze, akik csak egy adag AstraZenecat kaptak.

Közel 670, 18–59 év közötti önkéntest vizsgáltak, és azt találták, hogy 30-40-szer magasabb volt a semlegesítő antitestszámuk, mint a kontrollcsoport tagjainak. Ami a mellékhatásokat illeti: 1,7 százaléka számolt be mellékhatásokról, de nem voltak súlyosak. a rossz közérzet, a fejfájás és az izomfájdalom volt jellemző.

Egy korábbi, brit kutatás azonban arra jutott, hogy a mellékhatások felerősödhetnek, ha két eltérő vakcinát adnak be.

A kutatásban résztvevő 830 önkéntest először AstraZenecával oltják, majd 4 hétre rá a Pfizer következik 2. dózisként, vagy fordítva.

Mostanra kimondható, hogy azok, akiknél mixelték a vakcinákat, nagyobb arányban tapasztaltak mellékhatásokat az oltások után, mint a kontrollcsoportban lévők. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a mellékhatások vagy enyhék vagy mérsékeltek voltak, mint amilyen:

  • az oltás helyén jelentkező fájdalom,
  • a láz,
  • a fáradtság,
  • a hidegrázás,
  • az ízületi fájdalom,
  • a rossz közérzet,
  • az izomfájdalom.

A tesztalanyok 50 év felettiek, és a kutatók véleménye szerint az 50 év alatti korosztályban a mellékhatások aránya megnőhet. Most azt kezdték el vizsgálni, hogy a rendszeres paracetamolszedés csökkentheti-e a mellékhatások kialakulásának valószínűségét.

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához