Delta variáns: nem csak gyorsabban terjed, de súlyosabb lefolyása lehet

#delta variáns #indiai mutáns #pfizer #vakcina
2021.06.15.
Delta variáns: nem csak gyorsabban terjed, de súlyosabb lefolyása lehet

Az angoloknál 90 százalékban már a delta-variáns okozza a megbetegedéseket.

Megközelítőleg kétszer akkora a kórházba kerülés kockázata az indiai delta variánssal való fertőződésnek, mint amit a brit variáns okoz - mindezt egy skót tanulmány állítja, a The Lancet tudományos folyóiratban.

Delta variáns: az oltatlanok vannak nagy veszélyben

Az edinburgh-i, a strathclyde-i egyetem, valamint és a skóciai közegészségügy közös kutatócsoportja 5,4 millió skóciai ember adatait elemezte, és az eredmények azt mutatják, hogy ugyan 2 dózis vakcina védelmet ad, de ez alacsonyabb szintű, mint az alfa-variáns ellen. A kutatésok megerősítették, hogy a súlyos Covid és a kórházba kerülés esélyét az oltások nagyban csökkentik, de az erős védőhatások csak az első oltás után legalább 28 nappal jelentkeznek.

A Pfizer 2. dózisa után 2 héttel 79% -os védelem alakul ki a delta-variánssal szemben, szemben a brit (alfa) -variánssal szemben 92%-os. Az AstraZenecánál ugyanez a hatékonyság 73%-ról 60%-ra csökkent. A szakemberek kiemelték, hogy mindkét vakcina beadása nagyon fontos, egy nem elég.

A Portfolio ír egy másik tanulmányról, ami Az Public Health England (PHE) lapban jelent meg. E szerint a vakcina 2 dózisa nagyon hatékonyan csökkenti a delta-variánssal való kórházba kerülés kockázatát, és a Pfizer 96% -ban, az AstraZeneca 92%-ban véd a kórházba kerüléstől.

Az indiai mutáns delta variánsának tünetei

Fejfájás, torokfájás, orrfolyás az első tünetei az indiai mutáns delta variánsának. A BBC-nek nyilatkozó Tim Spector brit járványkutató elmondta, hogy amíg korábban az íz-és szaglásvesztés volt a fő jellemzője a koronavírus fertőzésnek, addig most a nátha az első jel. Ezt Spector több ezer adat alapján állítja.

Azaz a koronavírus tünetei megváltoztak, és bár a láz továbbra is gyakori, de a szaglás elvesztése nincs az első 10 tünet között. A professzor hozzáteszi, hogy a megfertőződött betegek talán azt gondolják, hogy csak náthásak, ezért továbbra is elmennek például bulizni, miközben hat másik ember megfertőznek.

A delta variánst először Indiában azonosították, és most a covidos esetek 90 százalékáért ez a mutáció felelő Nagy-Britanniában.

A delta variáns a becslések szerint 60 százalékkal fertőzőbb az alfa (brit) variánsnál – ez utóbbi okozta Magyarországon is a súlyos harmadik hullámot. Elemzések szerint a delta variánssal kétszer akkora az esélye, hogy a beteg kórházi kezelésre szorul. A briteknél a vírus reprodukciós rátája jelenleg 1,2-1,4 között van, azaz tíz fertőzött 12-14 embernek adja tovább, és tízből kilenc esetet a delta variáns okoz.

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz