Kullancs kiszedése: hagyja a gyufás trükköt, nem működik

#kullancs eltávolítása gyufával #kullancs kiszedése #Lyme-kór #piros folt kullancs csípés után
2021.06.02.
Kullancs kiszedése: hagyja a gyufás trükköt, nem működik

Nagyon sok a kullancs, és ismét terjed a közösségi médiában egy félrevezető kullancseltávolító módszer, amely szerint elég nedves gyufával körbedörgölni a bőrbe fúródott kullancsot, ettől az "rámászik" a gyufára. Bárcsak így lenne, de sajnos a módszer nem működik, senki se dőljön be neki!

A poszt szövege, amely körbejár az interneten, így szól:

"Mindenki okkal félti gyermekét a kullancs, mint köztigazda terjesztette súlyos betegségtől, a Lyme-kórtól, agyvelőgyulladástól… Engedjétek meg, hogy egy biztonságos kullancs eltávolítási technikát megosszak veletek. A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk!

Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs néhány másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a nedves foszfor illatát, képes elhagyni miatta „önként” testünket!

Lehet, hogy ez nem a tudományos, szakszerű, műszerekkel történő eltávolítás, de a lehető legegyszerűbb és mindig sikeres. Így nem kell attól félnünk, hogy a kullancs potrohát rosszul rögzítve, szöveteinkbe fecskendezze a kórokozókat tartalmazó nyálát, sőt a kullancs feje sem marad bennünk! Ez a módi Őrségben jó paraszti tapasztalat útján terjedő módszer, nem értem, hogy a média még nem csapott le rá!" - írja a szerző, de rosszul tudja, mert a média már korábban lecsapott rá és megcáfolta ezt a módszert.

De nemcsak a média cáfolta meg, hanem a poszthoz kommentben hozzászólók is.

Mit mondanak a szakértők?

Az urbanlegends.hu korábban kikérte a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnökének véleményét a témával kapcsolatban. Akkor azt írták: a szakirodalomban egyáltalán nem találni információkat a kullancsok foszforimádatáról, ez a furcsa eljárás pedig nem értékelhető sikeres és szerencsés megoldásnak.Márcsak azért sem, mert a legtöbb mai biztonsági gyufa fejében már nincs foszfor, sokkal inkább a doboz oldalán lévő dörzsfelületen találhatjuk meg ezt az anyagot.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

Ahogyan mi is többször megírtuk például itt a kullancsot nem szabad semmivel bekenni, nyomogatni, tekergetni, mert a Lyme-kórokozót tartalmazó gyomornedveit ilyenkor könnyen beöklendezheti a bőr alá. Lehetőleg csipesszel a rovar fejénél megfogva húzzuk ki úgy, hogy a bőrünkön kis sátor keletkezzen,ne akarjuk kitépni! Így elkerülhetjük, hogy a kullancs feje beszakajon.

kullancs eltávolítása Forrás: shutterstock.com

A kiszedett kullancsot tegyük egy fiolába és ha tehetjük, küldjük el laborvizsgálatra, így deríthetjük ki biztonsággal és időben, hogy esetleg megfertőződtünk-e a Lyme-kórral.

Forrás: egeszsegkalauz.hu