Ezeket látta már?

Lyme-kór: fejfájás, gyengeség is utalhat rá

Lyme-kór, kullancs, tünetek, szakasz

Magyarországon évente mintegy 1000-1500 Lyme-kór esetet jelentenek be, de a fertőzés valódi gyakorisága ennek akár a tízszerese is lehet.

Tombol a vakáció, a nyári táborok csúcsidőszakában vagyunk, egyre több időt töltünk a természetben. A kullancsok is nagyon aktívak ilyenkor, a legtöbben az év ezen időszakában találnak magukon vérszívót. A leggyakoribb, kullancscsípés következtében kialakuló fertőzés, a Lyme-kór is ilyenkor fordul elő leggyakrabban. A KSH szerint tavaly összesen 1213 esetet jelentettek, ezek közel felét két hónapban, júniusban és júliusban.

Nyári táborokban és saját kertünkben is találkozhatunk kullanccsal

A bejelentett Lyme-kór esetek száma évente jellemzően 1000-1500 között alakul, ám szakértők szerint a fertőzés valódi gyakorisága ennek a számnak akár tízszerese is lehet. A ProtectOne több mint 500 fő megkérdezésével online kutatást készített júniusban a magyarok tapasztalatairól, szokásairól - és tesztelte a kullancsokkal kapcsolatos ismereteket is.

A kutatás résztvevőinek több mint háromnegyede talált már a bőrén, ruházatán kullancsot. 85 százalékuk úgy gondolja, hogy egy erdőben szedhette össze, de közel 20 százalék mondja azt, hogy a saját kertjében. Fontos tudni, hogy a nyári táborokban, a kirándulásokon, erdei túrákon kétségtelenül nagyobb eséllyel találkozhatunk vérszívókkal, de a városi parkokban és a kertekben is megtalálhatók ezek az állatok” – tájékoztat Kiss Dániel, a ProtectOne szakértője.

A Lyme-kór tünetei hónapokkal később is jelentkezhetnek a csípés után

Azért fontos odafigyelni a kullancsok elleni védekezésre, mert számos veszélyes betegséget terjeszthetnek. A leggyakoribbat, a Lyme-kórt a kutatás résztvevőinek 99,6 százaléka ismeri, 87 százalék pedig a vírusos agyvelőgyulladást is – a humán babéziózist ugyanakkor csak a válaszadók 51 százaléka ismeri, a krími-kongói vérzéses lázat pedig csupán a kitöltők 5 százaléka.

Dr. Vizi András gyermeksebész, aki ügyeleti időben számos kullancscsípéses esettel találkozik, úgy tapasztalja: a Lyme-kóros esetek száma egyértelmű növekedést mutat tavasz végétől őszig. „Problémát jelent a diagnosztizálásban, hogy a tünetek akár a csípés után hónapokkal is jelentkezhetnek. Lehet, hogy valaki csak ekkor tapasztal fejfájást, fáradékonyságot, gyengeséget, szédülést, lázat. Ilyen tünetek esetén a nyári időszakban érdemes a Lyme-kórra is gondolni, mint lehetséges kiváltó okra” – hangsúlyozza Dr. Vizi András.

A szakember, aki szabadidejében terepfutóként maga is kitett a kullancsok okozta veszélynek, hangsúlyozza: az egyre enyhébb magyarországi telek miatt már kora tavasszal, késő ősszel, sőt, akár télen is előfordulhat a kullancscsípés.

Sokan egyáltalán nem védekeznek a kullancsok ellen

Dr. Vizi András felhívja a figyelmet: a védekezés a megfelelő ruházat kiválasztásával kezdődik, és minden esetben rendkívül fontos az önvizsgálat, valamint a gyermekek átvizsgálása. Nem minden kullancscsípés következtében alakul ki fertőzés, ám a fenti betegségek elkerülése érdekében mindenképpen javasolt valamilyen védekezési mód a kullancsok ellen. Ugyanakkor a kitöltők közel fele (49,7 százaléka) úgy nyilatkozott: semmilyen módon sem védekezik.

A kutatás résztvevői közül azok, akik védekeznek, többféle megoldást is használnak: például kullancsriasztó aeroszolokat, az agyhártyagyulladás elleni védőoltást, ultrahangos kullancsriasztót vagy a különféle illóolajakat. Egyre többen vannak, akik allergiájuk vagy a környezetük védelme miatt igyekeznek kerülni a kémiai anyagok használatát.

Olvasta már?

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához