Mindenki ezt nézi most!

Seychelle-szigetek: Sinopharm és CoviShield vakcinákkal oltottak, mégis sokan megbetegedtek

Seychelle-szigetek: Sinopharm és CoviShield vakcinákkal oltottak, mégis sokan megbetegedtek

Ez azért furcsa, mert a fertőzöttek harmada már mindkét dózist megkapta a kínai vagy az indiai AstraZeneca-vakcinából.

Habár a Seychelles szigeteken még 2021 március elején még arról adtak hírt, hogy hamarosan elérik a nyájimmunitást a nagy átoltottságbak köszönhetően, és áprilisban elkezdtek nyitni, most újra korlátozó intézkedéseket vezetnek be. A betegek 84 százaléka helyi lakos.

Milyen oltást kaptak a helyiek?

A Bloomberg szerint az oltottak közel kétharmada a kínai Sinopharm vakcinát, a többiek az AstraZeneca indiai gyártású vakcináját, CoviShieldet kapott. A közel 100 ezres lakosú Seychelle-sziget arról híres, hogy itt a legmagasabb az átoltottság aránya az egész világon: 10-ből 6-an kaptak már legalább egy oltást.

Ennek ellenére május elejére mégis sokan megbetegedtek: a május elsejét megelőző 3 napban 500 új fertőzöttről érkezett jelentés, és több mint 1000 aktív beteg van – írja a BBC.

Megszólalt az AstraZeneca: szerintük nem a vakcina okozta a vérrögöt

Harmaduk már két oltást is kapott

Az aktív fertőzöttek egyharmada olyan embereket jelent, akik már két oltást kaptak. A többieknek vagy egyszeri adagjuk volt, vagy nem oltották még be őket.

A kínai oltóanyagokat alkalmazó országokban az ellenanyagtesztek eredményei jelentősen befolyásolják a vakcina megítélését. Ennek alakulása azonban nem módosítja azt a tényt, hogy bármekkora védelmet is nyújt egy vakcina az egyén számára, közösségi szinten továbbra is kockázatot jelent azzal, hogy a fertőzést továbbviheti.

Az aktív fertőzöttek több mint négyötöde a helyiek köréből került ki, a fennmaradó részt külföldiek tették ki.

Bár világszinten rekordnak számít a szigeteken végrehajtott átoltottság, nemrég korlátozó intézkedéseket vezettek be: az iskolákat két hétre bezárták, a sporteseményeket lemondták, a tömegsportot korlátozták. A bárok, éttermek és üzletek is bezárnak, és korlátozzák az összejöveteleket is.

A Seychelle-szigeteken Peggy Vidot egészségügyi miniszter legutóbbi bejelentése szerint a járványkezelés módját a valós adatok függvényében kell meghatározni, és az aktuális helyzethez igazítani, ezért nem ellentétes az óvintézkedések szigorítása azzal, hogy a népesség 60 százalékát beoltották - adja hírül az euronews.

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz