Ezeket látta már?

Szívférgesség: ismerje meg az 5 jellegzetes tünetét és megelőzését

szívférgesség tünete kutya macska szúnyog

Így védekezhet a veszélyes betegség ellen.

A kutyák 4-5 százaléka lehet fertőzött a hivatalos adatok alapján, de vannak olyan területek, elsősorban az ország Dunától keletre eső régióiban, a déli országhatár közelében, valamint a folyók mentén, ahol magasabb a fertőzésveszély. Az Elanco, vezető innovatív állatgyógyszergyártó célja, hogy felhívja a figyelmet a szívférgesség veszélyeire, a szűrővizsgálatok jelentőségére és a prevenció fontosságára. Dr. Fok Éva ny. tudományos főmunkatársat, PhD-t, állatorvost, parazitológust kérdeztük, hogyan védekezhetünk: külön csak a szúnyogok vagy külön csak a szívférgesség elleni védelem ugyanis nem elég.

Szívférgesség tünetei

A kutyák szívférgességét egy fonalféreg (Dirofilaria immitis) okozza. A szívférgek 6-9 hónapos korukban lesznek ivarérettek, ezután kezdenek szaporodni, azaz féreglárvákat (ún. mikrofiláriákat) kibocsájtani a véráramba. Ezután a lárvák (mikrofiláriák) hosszú ideig elélhetnek a vérben, várva a szúnyogok csípését. A szúnyogok tovább oltják a betegséget okozó, fertőző lárvákat egy másik kutya vérébe, és azok onnan vándorolnak tovább a tüdő ereibe és a szívbe.

- Nagyon nehéz otthoni körülmények között észlelni a szívférgesség tüneteit: függ az eb korától, kistestű vagy nagytestű, házikedvencről vagy munkakutyáról, vadászkutyáról beszélünk. A szívférgek száma és elhelyezkedése is meghatározza a tünetek súlyosságát. Házi kedvenc esetében általában jóval később fog gyanút a tulajdonos: ha azt látjuk, hogy kutyánk fáradékony, köhög sürgősen forduljunk állatorvoshoz— mondta el Dr. Fok Éva állatorvos és elismert parazitológus.

Hozzátette, hogy elzárhatja a légutakat, légzési problémák léphetnek fel, ez az oka, hogy fáradékonyabb lesz kedvencünk. Ha súlyos fertőzöttségről van szó, akkor akár mozgásképtelen is lesz a kutya, nehézlégzés lép fel és hasvízkór alakul ki, azaz jelentős mennyiségű folyadék halmozódik fel a hasüregben.

A szívférgesség tünetei

  1. eleinte megerőltetőbb aktivitás után, később már a mindennapi életben is jelentkező légszomj, köhögés.
  2. bágyadtság, fáradékonyság
  3. állóképesség romlása
  4. szívzörej
  5. hasvízkór (a hastájékon felgyülemlett folyadékmennyiség miatt megnagyobbodott gyomor)

Macskák, házi görények és vadon élő ragadozók is veszélyben vannak

Korábban a mediterrán és trópusi, szubtrópusi országokban fordult elő a betegség és csak külföldre utaztatott kutyák esetében észlelték hazánkban. Első alkalommal 2007-ben találtak férget olyan kutyánál, amely azt megelőzően nem járt külföldön, és bizonyítottan Magyarországon fertőződött meg.

A parazitológus felhívta a figyelmet, hogy a kutyák mellett a macskákat és a vadon élő ragadozókat, például rókákat is érint a parazitafertőzés. A hazai kutyapopulációnak jelenleg átlagosan 4-5%-a fertőzött, de az ország egyes területein sokkal magasabb is lehet a fertőzöttség, ugyanakkor mivel nagy az állatok „mozgatása” az országon belül, erre nem lehet alapozni. A legveszélyesebbek a vizek menti területek, ahol gyakoribbak a szúnyogok.

Menhelyről örökbefogadott kutyáknál gyakoribb a szívférgesség

Ha állatmenhelyről vagy ismeretlen környezetből fogadunk örökbe kutyát, gyakrabban fordul elő a parazitafertőzés, bár már sok menhelyen ügyelnek a prevencióra. Tenyésztőtől vásárolt kutya esetében tájékozódjunk, hogyan védekeztek a szúnyogok ellen.

  1. Gyanú esetén az állatorvos vérvételt követően megvizsgálja a mikrofiláriák (kis lárvák) jelenlétét a vérben,
  2. majd egy antigén gyorsteszt következik, amellyel előzetesen megállapítja, hogy szívférges-e a kutya.
  3. Ha a teszt pozitív, akkor abban is támpontot nyújt, hogy a lárvák bőr- vagy szívféregtől származnak-e.

- Ha fennáll a fertőzés gyanúja, akkor molekuláris biológiai módszerrel (PCR) bizonyosodnak meg a laboratóriumokban, hogy valóban szív- vagy bőrféreg lárvákról van szó. Ezt követi a mellkasröntgen és a szívultrahang vizsgálat, amely megerősítheti a diagnózist, valamint információval szolgál a betegség súlyosságáról. A paraziták együtt akarnak élni a gazdával, amelyben élősködnek és ezért is igyekeznek elbújni. A szúnyogfertőzést követően a szívféreg lárva elkezd a tüdő irányába vándorolni és közben fejlődni. Amikor eléri a tüdőt és a kifejlett állapotot, a nőstényféreg lerakja utódait, azaz a mikrofiláriákat. Ekkor már több lehetőség van szívférgesség kimutatására— mondta el Dr. Fok Éva.

Hozzátette, hogy a megelőzés jóval egyszerűbb, ugyanis, ha bebizonyosodik a fertőzöttség egy nagyon hosszú, költséges és a kutya számára is megterhelő folyamat vár ránk. A tulajdonos és az állatorvos szoros együttműködésére van szükség, hogy a kedvencünk meggyógyulhasson.

A prevenció a kulcs: védekezzünk időben!

Dr. Fok Éva azt tanácsolja, hogy a szűrést minden 6 hónapnál idősebb kutyán végeztessük el, fiatalabb korban nem érdemes, mert nem mutatható még ki a fertőzöttség. Egy hónappal a fő szúnyogszezon előtt már fontos a szúnyogok elleni védekezésre felkészülni. Vannak csak szúnyogok elleni készítmények és vannak, amelyek kifejezetten a szúnyogok által beoltott férgeknek a fejlődését akadályozzák meg.

- A megelőzés is költségekkel jár, de aki kutyát vállal, az felelősséget is vállal érte és ebbe beletartozik a kutya egészségének megőrzése. A nehéz gazdasági helyzet és a klímaváltozás hatása észlelhető, 2007 óta alattomosan növekszik a fertőzöttség, de az állattartókat célzó edukációs kampányoknak és az állatorvosok kitartó tevékenységének köszönhetően remélhetőleg nem fog robbanásszerűen terjedni a szívférgesség— tette hozzá a doktornő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Akinek kutyusa, cicája van, rosszabbul alszik? A kutatók elmondják

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#kutya

Forrás: Elanco
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához