Ezeket látta már?

Szputnyik vakcina: így figyelik az oroszok a mellékhatásokat

szputnyik vakcina, vérrög, haláleset, oltás, koronavírus

Szoros a monitorozás és állítólag másfél millió beoltott orosz, online oltási naplót is vezet.

Az Orosz Egészségügyi Minisztérium tegnapi bejelentése szerint a Szputnik V esetében nem kaptak egyetlen jelentést sem trombózisról, azaz nem okoz vérrögöket. Ezt a hírt a vedomosti.ru hírportál osztotta meg a Szövetségi Egészségügyi Felügyeleti Szolgálat (Росздравнадзор-Roszdravnadzor) igazgatójának, Alla Samoilovának nyilatkozatára hivatkozva. A nyilatkozat szerint elvégeztek egy farmakovigilancia ellenőrzést, amely ezt az eredményt hozta.

Hozzátették azt is, hogy Argentínában, ahol első számú oltóanyag a Szputnyik V, szintén megerősítették a trombózis esetek hiányát. Samoilova szerint ez azért van így, mert a Szputnik V vakcina soklépéses tisztítási eljárása nyomán kizárják azon szennyező DNS-ek nagymennyiségű jelenlétét, amely a tombózis kockázati tényezője.

"Folyamatosan figyeljük a koronavírus elleni oltások biztonságosságát - mondta Alla Samoliova. A vakcina használatának kezdete óta egyetlen olyan esetet sem regisztráltunk, amely az koronavírus elleni oltás alkalmazásából származna, és a mellékhatások gyakorisága sem haladja meg a 0,1 százalékos arányt" - mondta.

4 ember mégis meghalt a Szputnyik V vakcina beadása után

Oroszország akkor nyilatkozta, hogy 0,1 százalékos volt a mellékhatások aránya, miután közzétette a március 22-ig beadott 5,9 millió oltás adatsorát.

Az EUobserver azonban ebben az adatsorban kiszúrt 10 nem jelentett esetet, és április 9-én cikket is írt a Szputnyik V vakcina lehetséges mellékhatásairól. A cikkben az szerepel, hogy négy ember meghalt, és további hatan rosszul érezték magukat az orosz Szputnik V oltóanyag felvétele után az elmúlt hónapokban, ezt később az orosz hatóságok is megerősítették. (Az oltások beadásáért felelős orosz ügynökség tíz ügyirata közül egyik sem állította, hogy okozati összefüggés lenne a Szputnik V és az ebből következő egészségügyi komplikációk között.)

Ez is érdekelheti:

Az ügyben az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is elkezdett vizsgálódni és kilátásba helyezte, hogy a vizsgálatok lefolytatása céljából Oroszországba látogat. A felröppent hírre Oroszország megnyugtatólag nyilatkozott.

"Gondosan megvizsgálunk minden olyan esetleges mellékhatást, amely a Covid-19 ellen beoltott személyeknél jelentkezik. Azonban számos esetben kiderült, hogy koronavírus-fertőzés már jelen volt az oltottaknál, és ez rontotta a stabil immunitás kialakulását"- jegyezte meg Samoilova. Hozzátette: folyamatosan gyűjtik az információkat az összes oltott állampolgárról, beleértve az oltás utáni reakciókat és a későbbi tüneteket is.

Kiemelte, hogy több mint 1,5 millió orosz online megfigyelési naplót is vezetett, amelyben beszámolnak arról, hogyan érzik magukat az oltás után.

Emellett minden egészségügyi szakember köteles frissíteni az információkat a vakcina mellékhatásainak minden esetéről - tette hozzá.

Forrás:

Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó

Euobserver.com

Forrás: egeszsegkalauz.hu