Ezeket látta már?

Tigrisszúnyog csípése: így védekezhetünk ellene

szunyog, tigrisszúnyog, szúnyogcsípés

Rengeteget olvashatunk mostanában az országos szúnyogirtás körüli helyzetről, ám nem árt először figyelembe venni, hogy fél deci vízből akár több tucat csípőszúnyog is kikelhet egy hét alatt. Éppen ezért a hatékony védekezéshez érdemes előbb körülnéznünk a házunk táján.

A szúnyoginvázió már-már elviselhetetlen Magyarországon, ezért az időben megkezdett biológiai gyérítés helyett ismét bevetették a légi úton történő kémiai irtást, melyet az EU 2020-tól nem engedélyez, “tűzoltás” jelleggel most mégis alkalmazzák szerte az országban.

Miért veszélyes a tigrisszúnyog?

A gyérítés biológiai módszer, mely során egy baktérium toxinja kerül a vízbe, elpusztítva ezzel a szúnyoglárvákat. Ez az eljárás szelektív, azaz más fajokra nem ártalmas. Ha ez a szelektív biológiai szer a lakosság számára is elérhető lenne a boltokban, az a teljes országra kiterjedő gyérítés hatékonyságát is növelné.

Az elmúlt 10 évben olyan idegen trópusi szúnyogfajok is megjelentek, mint az ázsiai bozótszúnyog, a koreai szúnyog vagy az ázsiai tigrisszúnyog, mely mind közül a legveszélyesebb.

“Az ázsiai tigrisszúnyog több, mint 22-féle vírust terjeszt, melyek a szervezetbe jutva súlyos megbetegedésekhez vezethetnek és ezek a szúnyogok egyre több helyen bukkannak fel az országban”- árulta el Dr. Soltész Zoltán, az Ökológiai- és Botanikai Intézet tudományos munkatársa.

Dr. Soltész Zoltán és csapata ezért arra kér mindenkit, hogy küldjenek fotót a tigrisszúnyog-gyanús állatokról, vagy ha lehet a befogott példányt juttassák el postán a Kutatóközpontba. Ezzel tudjuk segíteni a munkájukat a populáció feltérképezésében.

Mit tehetünk otthon a szúnyogok ellen?

A szakértő azt javasolja, hogy szerezzünk be többféle repellens hatású szúnyogirtó spray-t, melyek közül az egyik ilyen hatóanyagot (dietil-toluamid), még az amerikai hadsereg fejlesztett ki a dzsungelharcok során, de forgalomban van európai fejlesztésű hatóanyag is (pikaridin). Természetesen érdemes ezeket tesztelni, mivel nem egyformán hatnak bizonyos emberekre, ahogyan a szúnyogok is van akit “jobban szeretnek”. A növényi tartalmú szerek a legkevésbé károsak az egészségre, viszont a hatékonyságuk is megkérdőjelezhető.

“A ProfiGazda.hu online gazdabolt elmúlt hónapok vásárlási adatai alapján az emberek leginkább a különböző illóolajokat preferálják, ám a leghatékonyabb védelmet még mindig a szúnyogháló jelenti” - jegyezte meg Kovács Zoltán, az online gazdabolt ügyvezető igazgatója.

“A kutatóintézetnél nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy alaposan nézzünk szét a ház körül és öntsük ki a virág alátétekben, ereszcsatornában, kint hagyott gyerekjátékokban, stb. összegyűlt vizet, ugyanis a csípőszúnyogok jelentős százaléka otthonaink körül fejlődik ki, mindössze egyetlen hét alatt.” - hangsúlyozta a szakember.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához