A fogszabályozás nem csak esztétikai kérdés! (X)

#Clear Aligner-féle fogszabályozás #fogorvos #fogszabályozás #uniklinik
2018.04.03. Módosítva: 2018.04.03.

Szponzorált tartalom - Sokan pusztán a szépséget látják a szép szabályos fogsorban. Ezért akinek fontos, hogy minél vonzóbb legyen a mosolya, az a fogszabályozás mellett dönt, akinek pedig nem, az lemond erről a kezelésről. Pedig a fogszabályozás nemcsak az esztétikum miatt fontos, hanem az egészséget is szolgálja!

Miért hangsúlyozzák a fogszabályozó szakemberek ezt a tényt?

Mert a szabályos fogsor egyben a legegészségesebb is. Ilyenkor kiegyenlített ugyanis a fogakra ható erők viszonya, és egyik fogra sem hárul nagyobb teher a másiknál. A kiegyenlítetlen viszonyok azt jelentik, hogy egy vagy több fogat valamilyen irányból nagyobb erő ér a harapások, rágások során - mondta a témával kapcsolatban Dr. Ficzere Ildikó, az Uniklinik fogászat fogszabályozó szakorvosa.

Azapró eltérések idővel egyre jobbanmegmutatkoznak: a fog egyre inkább arra fog dőlni, amerre az erőhatások kényszerítik, vagy kilazul, mozogni kezd, akár ki is eshet. A rossz okklúzió a fogak rendellenes terhelése mellett állkapocs ízületi problémák kialakulásához is vezethet hosszú távon - hangsúlyozza dr. Ficzere Ildikó, fogszabályozó szakorvos.

Ahány ember, annyiféle fogszabályozó kezelés. Miért van ez?

Valóban, bár a fogszabályozás kezelés típusai szépen körülírhatók, az egyéni esetek roppant eltérők lehetnek. Minden fogsor más és más, a kezelésre is különbözőképpen reagálnak az emberek, így elmondható, hogy nincs két egyforma eset. A kezelőorvos a szakmai protokollokra és saját tapasztalatára hagyatkozva állítja fel a kezelési tervet, és esetenként menet közben is módosít rajtuk.

A fogszabályozás menetét dióhéjban összefoglalva azt mondhatom, hogy a rögzített készülékek esetében először az állandó készüléket kell hordani, majd ezt levéve az éjszakai fenntartó készülék használatára kerül sor. Sokanmeghökkennek azon, hogy ez az időszak is hosszú hónapokra nyúlik.A láthatatlan készülékek közül aClear Aligner-féle fogszabályozásmenete ettől eltér. A kezelés elején ugyanis megtervezik a kívánt végeredményt, és erre készülnek el a műanyag sínek.

Milyen más specialistákra lehet szükség a fogszabályozás során?

A felnőttek fogszabályozása során felmerülhet más fogszakorvosok bevonásának szükségessége. Néhány példa.

Gyakran vonjuk beszájsebész kollégáinkata kezelésbe, mert előfordulhat, hogy a szép fogív kialakításához el kell távolítani egy fogat. Az is megesik, hogy a fogszabályozást meg kell támogatni egy állcsont-orthopédiai műtéttel – ilyenkor ismét szükség van specialistáink kooperációjára. Évek alatt bedőlt fogak helyrevitelével (kiegyenesítésével) a fogszabályzó szakorvosok megteremtik a lehetőséget, helyet készítenek implantációs pótlás számára, melyet sebészeinkvégeznek.

A fogszabályozás a felnőtteknél megelőzheti aprotetikai kezeléseketis: vannak olyan esetek, amikor a foghiány okozta réseket fogszabályozással zárni lehet, más esetekben ezekbe a résekbe bedőlt fogakat szükséges egyenesbe hozni, hogy a fogpótlás korrekt és esztétikus módon legyen megvalósítható. Ekkor ismét a fogszabályozó és a protetikai fogszakértők együttműködése lesz a megoldás.

Ami első pillantásraparodontológiai(fogágy betegségeivel foglalkozó tudományág) problémának tűnhet, arra elképzelhető, hogy a fogszabályozás fog megoldást hozni. Már felhoztam példának azt az esetet, amikor a kuszán álló fogsorban egy fogra túl nagy terhelés hárul. Ilyenkor a túlterhelés a csontszövetet ért károsodásban is megnyilvánulhat. A végleges megoldást a fog tehermentesítése jelenti, ami fogszabályozással megoldható.

Végül adentálhigiénikusrais szükség van: a fogszabályozás előtt mindenképpen el kell végezni egy professzionális fogtisztítást, hogy megszabaduljunk a fogakon levő fogkőtől, lepedéktől, egyéb szennyeződésektől. A rögzített készülékes kezelés során is szükség van a rendszeres depurálásra, mivel a fogak tökéletes tisztántartása nehezebben oldható meg a készülék miatt.

Összefoglalva: a szépség és az egészség együtt jár a fogszabályozásban. Bár a kezelések többnyire sokáig tartanak, érdemes türelmesen kitartani, mert a végeredmény duplán megéri!

Íme egy esetünk:

A páciens úgy jelentkezett hozzánk, hogy már több orvos véleményét hallotta, de nem elégedett meg az egybehangzó kezelési tervekkel. Az ő esetében két megoldást javasoltak: vagy két kisőrlő eltávolítását a felső állcsontból, vagy állcsontműtétet.

Mi azonban egy harmadik utat ajánlottunk!

Ez pedig a teljes fogív hátravontatását jelentette 2 miniimplantátum segítségével. A másik két kezeléssel összevetve a mi javaslatunk kezelési ideje volt a leghosszabb, ám a páciens ezt is mérlegelve a mi megoldásunkat választotta.

Fogeltávolításra itt is sor került, ezek a bölcsességfogakat érintették. A helyükre ugyanis szükség volt a fogak hátratolásához. Ám a bölcsességfogak amúgy sem vesznek részt a rágásban, így a páciens nem sokat vesztett a hiányukkal!

A kezelés 3,5 évig tartott. A páciens maradéktalanul elégedett, az eredmény magáért beszél. Természetesen az ő türelme nélkül ez a szép mosoly nem jöhetett volna létre!

Voltak egyébként olyan páciensek, akiknek ugyanez a módszer fel lett ajánlva, de ők inkább a foghúzás mellett döntöttek.

Forrás: Dr. Opyakin Viktor, az Uniklinik fogszabályozó orvosának esettanulmányából

AzUniklinik fogászatteljes körű ellátást nyújt az egész családnak. Gyerekfogászat, fogtömés, gyökérkezelés, implantáció, esztétikai fogászat, fogszabályozás: szakértőink összehangolt csapatmunkája profi és zökkenőmentes kezelést biztosít még a legbonyolultabb, több terület specialistáját igénylő beavatkozásoknál is.

Forrás: EgészségKalauz