Ezeket látta már?

Apró fehér foltokat vett észre a manduláján? Ilyen, amikor mandulakő okozza

Fehér foltok mandulakő rossz lehelet

A mandulakő legjellemzőbb tünete a rossz lehelet.

1. Torokgyulladás

A mandulán megjelenő fehér foltok oka lehet Streptococcus által okozott bakteriális fertőzés, mely különösen gyermekkorban gyakori. A torokfájás mellett láz, a nyaki nyirokcsomók duzzanata és fejfájás is jelentkezhet. Kezelése orvosi segítséget igényel, hogy az esetleges szövődményeket – reumás láz, fül és arcüregi fertőzések - megelőzzük.

2. Szájpenész

Nem csak csecsemőknél jelentkezhet, bizonyos gyógyszerek – orális szteroidok - mellékhatásaként felnőttkorban is előfordulhat. Legyengült immunrendszerű egyének körében magasabb a kialakulásának a kockázata. A szájpenész egy gombás fertőzés, amely a nyelven és a szájpadláson megjelenő fehér foltok mellett torokfájást, nyelési nehézséget és ízérzésvesztést is okozhat.

3. Vírusos mandulagyulladás

A virális eredetű eredetű torokgyulladás bizonyos esetekben a streptococcus által okozott tüszős mandulagyulladás képét is utánozhatja. Az ilyen eredetű gyulladás tünetei lehetnek a duzzadt mandulák, néha lepedékkel, fájdalmas nyelés, láz, fülfájás és orrdugulás, orrfolyás is.

4. Mononukleózis

Az Epstein-Barr vírus által okozott fertőző betegség a torok hátsó részén és a mandulákon látható szinte összefolyó fehér foltok mellett lázat, torokfájást, nagy nyaki nyirokcsomókat és erős fáradtságérzetet okozhat. Ez utóbbi akár hónapokkal a többi tünet megszűnését követően is megmaradhat.

5. Mandulakő

Mandula kövek akkor keletkeznek, ha az összegyűlt anyag (kórokozók és egyéb anyagok, elhalt sejtek és nyák) megkeményedik és a mandulák járataiban marad. Ezek olykor szabad szemmel is látható fehér foltokat okoznak a mandulákon. A mandulakő legjellemzőbb tünete a rossz lehelet.

A legtöbb mandulakő nem kemény, inkább gumiszerű anyag, és a mirigyek redőiben képződik. Általában 1-2 mm átmérőjűek, de előfordulhatnak akár 1 cm-es darabok is. A mandulakövek többnyire nem okoznak semmilyen tünetet, gyakran csak torok- vagy fogászati vizsgálat, esetleg röntgen alkalmával fedezik fel őket.

A mandulakő jelenlétére utalhat:

  • rossz lehelet,
  • rossz szájíz,
  • gyakori köhögési inger,
  • fülfájás,
  • torokfájás,
  • nyelési nehézség,
  • apró fehér foltok a mandulán.

A mandulakövek eltávolítása, kezelés

Nincs specifikus kezelés a mandulakövekre, de az általuk okozott tünetek enyhíthetők. Fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása, valamint ajánlott a gyakori gargalizálás meleg, sós vízzel, vagy citromos, almaecetes vízzel. Ez segíthet a mandulakövek természetes leválásában, de óvatosan, fültisztító pálcikával is eltávolíthatók. Az eltávolításuk általában kellemetlen szaggal jár.

Súlyosabb esetekben fül-orr-gégész segítségére lehet szükség a mandulakövek műtéti eltávolításához, de panaszok hiányában ez ritkán indokolt. Ha a mandulakövek gyakran visszatérnek, a mandulaműtét is megfontolandó.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tumormarkerek az orvosi leleten: ezek a rövidítések rákos elváltozást jelölnek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

daganat

Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához