Ezeket látta már?

Utazási betegség: így kezelhetjük a rosszullétet

utazási betegség

Az utazási betegség rengeteg ember életét megkeserítheti: autóban, hajón, repülőgépen is utolérhet a rosszullét. Mit tehetünk ellene?

Ha csökkenteni szeretné a hányingerrel és émelygéssel töltött órák számát utazás közben, fogadja meg a következő tippeket!

Mi okozza az utazási betegséget?

Az utazási betegség - közkeletű elnevezésével tengeri betegség, bár nem kizárólag hajón utazók tapasztalhatják meg - lényege, hogy helyváltoztatás közben nincs kapcsolat a vizuálisan érzékelt mozgás és az egyensúlyi (vesztibuláris) rendszer által érzékelt mozgás között. Vagyis, a mozgó járműben tartózkodva azt látjuk, hogy haladunk, azonban mégis azt érezzük, hogy egy helyben ülünk. Ez az ellentmondás okozhatja a kellemetlen tüneteket, a szédüléstől és rosszulléttől kezdve a hányingerig és hányásig. Becslések szerint az emberek egyharmada hajlamos az utazási rosszullétre, és szinte mindenki megtapasztalhatja ezt a jelenséget extrém körülmények között. Következzen néhány tipp, amikkel csökkenthetjük a rosszullétet!

  • Figyeljük a horizontot! Az egyik legrégibb, egyben leghatékonyabb módszer, hogy utazás közben nézzünk ki az ablakon, figyeljük azt a területet, amerre tartunk. Ez segíthet „újrakalibrálni” az egyensúlyérzékünket, mert jobban érzékelhetővé teszi a mozgást.
  • Aludjunk! Csukjuk be a szemünket, és próbáljunk meg szundikálni utazás közben. Ezzel nemcsak a vizuális érzékelés és az egyensúlyi rendszer közötti ellentmondást oldhatjuk fel, de kipihentebben érkezhetünk meg a célunkhoz.
  • Rágózzunk! A rágás, rágógumizás, a cukorka szopogatása nemcsak a repülőgépeken lehet előnyös, de akkor is segíthet, ha az autóban vagyunk rosszul.
  • Nyissunk ablakot! A friss levegő is jót tesz (persze, ez nem mindenhol megvalósítható), ám arra érdemes ügyelni, hogy a szokatlan vagy kellemetlen szagok csak tovább fokozhatják a tüneteinket.

Íme, a megoldás az utazási betegségre!

Megelőzhető a rosszullét?

Lehetőség szerint mindig úgy helyezkedjünk el, úgy válasszunk ülést, hogy kinézhessünk az ablakon, lássuk azt, hogy merre tartunk. A legtöbb embernél rosszullétet okoz például, ha a menetiránnyal háttal ül. Hajón is menjünk fel a fedélzetre és figyeljük a tengert. Repülőgépen a szárnyak közelében lévő üléseknél a legminimálisabb a rosszullét esélye. Ha autózunk, a legjobb, ha mi magunk vezetünk.

Minél több „külső segítséget” kapunk az érzékelési konfliktusunk feloldására, annál könnyebb lesz, vagyis érdemes az utazás során a látványra, a környezetünkre koncentrálni. Ha rosszullétre hajlamosak vagyunk, ne olvassunk, ne fejtsünk keresztrejtvényt, ne böngésszük a telefonunkat! Meglepő módon, a beszélgetés nem segít. Bár elterelheti a figyelmünket a rosszullétről, de az, hogy folyamatosan mozgatjuk közben a fejünket, tovább fokozhatja a tüneteket. A zenehallgatás azonban jótékony hatású lehet!

Utazás előtt próbáljunk meg pihenni és együnk könnyű ételeket! Az éhség és a túlságosan teletömött has, a fáradtság, az alkoholfogyasztás és a dohányzás is tovább ronthatja a tüneteinket.

Ha tudjuk, hogy szédülésre, rosszullétre hajlamosak vagyunk, gyógyszert is kérhetünk a háziorvosunktól. A gyógynövények közül jótékony hatású lehet például a gyömbér, a borsmenta, a citrom vagy az édesgyökér. Ezek általában nyugtatják a gyomrot és hányingercsillapító hatásaik is vannak.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához