Ezeket látta már?

Ilyen betegség az afázia - nem csoda, hogy Bruce Willis is feladta a színészetet miatta

afázia, tünetei, kezelése, Bruce Willis, demencia, elbutulás

Amellett, hogy a beteg nem találja a szavakat - érthetetlen „szósalátákat” vagy oda nem illő szavakat mond - előfordul, hogy magát a beszédet sem érti.

Az utóbbi években Bruce Willis ontotta magából a filmeket, csakhogy ezek korábbi klasszikusaihoz képest vállalhatatlanul rosszak voltak, még külön Arany Málna-kategóriát is kapott miattuk a sztár. A közelmúltban érkeztek olyan riasztó jelentések bennfentesektől, hogy a rossz filmek mögött Willis mentális betegsége, demenciája áll. Nos, a hír igaz, csak nem demenciája, hanem afáziája van az akciósztárnak, úgyhogy visszavonul, (egyelőre?) nem tudja folytatni a munkát.

Mi az az afázia?

Agyi érkatasztrófa, agydaganat, esetleg baleset, fejsérülés következtében a bal agyfélteke lokálisan sérülhet. Emiatt a kommunikáció egészen enyhe, mérsékelt, vagy súlyos zavara lép fel. Mivel nehézséget jelent a beteg számára a szavak kiválasztása, a beszéd akadozó, aritmikus lesz. A gyakori szókeresések, ismétlések miatt a tartalom nem, vagy csak részben követhető. A nyelvi zavarok mellett sérül az artikuláció, az írásbeli kifejezés és az olvasás is. Amellett, hogy a beteg nem találja a szavakat - érthetetlen „szósalátákat” vagy oda nem illő szavakat mond - előfordul, hogy magát a beszédet sem érti. Ilyenkor az ún. szenzoros terület is érintett.

Az afázia nem demencia - olvasson tovább!

Az afázia 4 típusa

1. Globál afázia: az afázia legsúlyosabb formája.

A beteg nevét, címét, jelenlegi tartózkodási helyét sem tudja megmondani. Szósalátákkal, ún. neologizmákkal beszél. Térben – időben nem képes tájékozódni, dezorientált. Eldöntendő kérdésre szavak nélküli válaszreakciója változó: azaz véletlenszerű fejbólintással, mimikával válaszol. Egyszerű utasításokat nem ért, vagy rosszul teljesít. Teljesítményét nagy mértékben befolyásolja, rontja mozgásképtelensége. Előfordul, hogy nem alakul ki emberek közötti kapcsolat a szemkontaktus szintjén sem.

2. Motoros (Broca) afázia: a kifejező beszéd zavara

A verbalitás (beszéd), mint képesség nagy mértékben csökken. Az akadozó, aritmikus beszéd "táviratszerű" mondatokból, szócserékből, szótévesztésekből áll. Az oda nem illő szavak a beszéd tartalmát érthetetlenné, vagy nehezen követhetővé teszik. A beszéd folyamata sérül a verbális blokkok (hang- ill. szóindítási nehézségek) miatt. A beteg számára problémát jelent egyszerű főnevek, személynevek (pl. családtagok), földrajzi helyek nevét megmondani. Gyakori tünet hogy nyelvtanilag helytelenül szerkesztik meg mondataikat. Gondolataikat nem, vagy nehezen tudják kifejezni.

3. Szenzoros (Wernicke) afázia: a beszédmegértés zavara

Jelentősen sérül, egyes esetekben teljesen meg is szűnhet a beszédértés (nem hallászavar miatt!). Hiányzik a beszédemlékezet, a beszédkontroll. A spontán beszéd megmarad, de általában érthetetlenül, tartalmilag követhetetlen a beszéd, sérül a mondatalkotás. Gyakori szavak felcserélése, a szóvégek elhagyása, a helytelen szótaghasználat). Az olvasásnál jelentősen csökken a szövegértés, tipikus az írásnehézség, spontán vagy irányított írásnál az íráskészség zavara lép fel.

4. Amnesztikus afázia: az emlékezet és szómegtalálás zavara

A beszédértés megmarad. A beteg számára a legnagyobb nehézséget a konkrét tárgyak, fogalmak megnevezése jelenti. Gyakori szókeresések, szómegtalálási nehézségek miatt a spontán beszéd sokszor válik tartalmilag követhetetlenné. Az olvasásban nincsenek nehézségek, csakúgy, mint a diktálás utáni írásban, illetve másolásban. A beteg számára a megnevezési nehézségek miatt az önálló írás, fogalmazás jelenti a problémát.

Ritkán jelenik meg egy-egy tünetcsoport izolált formában, a tünetek gyakran keverten jelentkeznek. A szenzoros komponens (beszédértés) sérülése mellett a motoros funkciók is sérülnek. A szómegtalálási nehézség, olvasás- és írászavar szintén gyakori kísérője az afáziás betegeknek. Ilyenkor beszélünk szenzomotoros, amnesztikus afáziáról.

Az afázia kísérőtünetei lehetnek

  • jobb oldali teljes/részleges bénulás (arc, kéz, láb)
  • látótér kiesés
  • memóriazavar, koncentráció gyengülés
  • testséma zavarok
  • fáradékonyság
  • depresszió
  • a személyiség és az érzelmi reakciók – esetleg kóros– megváltozása

Az afáziás beteg logopédusra szorul

Az afáziás beteg rehabilitációjának szerves részét képezi a beszéd, írás, olvasás újratanulása, melyet logopédus szakember végez.

Stroke után kommunikációs zavarok: ezek a leggyakoribb problémák - olvasson tovább!

A féloldali végtaggyengeség, arc-, kézzsibbadás (súlyosabb esetben -bénulás), beszédzavar, szómegtalálási és artikulációs nehézség, súlyosabb esetben beszéd és beszédértési képtelenség, látászavar, kettőslátás, vagy látótérkiesés átmeneti agyi keringési zavarra utalnak. Ezeket az intő jeleket nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Amennyiben a fenti tüneteket önmagán vagy hozzátartozóján tapasztalja, azonnal kérjen orvosi segítséget, hívjon mentőt!

További információ:

Varga Sarolta

klinikai logopédus

www.beszedtanulas.hu

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához