Ezeket látta már?

Új tüdővel a Kilimandzsáró tetejére

2017.05.15. Módosítva: 2017.05.15.
kilimandzsaro

2017. júniusában nemzetközi expedíció indul tüdőtranszplantáltaknak a Kilimandzsáróra. A 2015-ben elindult, sikeres hazai tüdőtranszplanációs program is csatlakozott a kezdeményezéshez 2 transzplantálttal, 3 kísérő orvossal, 1 gyógytornásszal és 1 fotóssal vesznek részt a nem mindennapi kihíváson.

Magyarországon 2016-ig bezárólag több mint 9000 beteget transzplantáltak valamilyen szervvel. A szervátültetésre szoruló betegek száma szerte a világon meghaladja a rendelkezésre álló donorszervek számát. Hazánkban azonban tüdő esetében ez nem így van, a várólistán lévő betegek száma jóval a nemzetközi átlag alatt van.A rendelkezésre álló donorszervek száma tüdő esetében meghaladja a tüdőbeültetésre várakozó betegek számát.

Tavaly összesen 23 magyar beteg kapott új tüdőt. A 10 milliós magyar népesség számához viszonyítva azonban évente kb. 35-40 transzplantáció lenne szükséges. Ez azt jelenti, hogy sok (pl. emfizémás, cisztás fibrózisos, pulmonalis hypertóniás, tüdőfibrózisos) beteg el sem jut a listára helyezésig, végső soron a transzplantációig. Éppen ezért kiemelten fontos az érintettek valamint a közvélemény tájékoztatása.

Az expedíció célja

A nemzetközi expedíció célja folyamatos megfigyelés mellett minden résztvevőt feljuttatni a Kilimandzsáró5895 méter magas csúcsára. A magyar csapat a történelmi sportsikerrel kívánja felhívni a figyelmet a tüdőtranszplantáció fejlesztésre szoruló hazai helyzetére, valamint az abban rejlő lehetőségekre.Továbbá a szerv donáció fontosságára kívánják irányítani a figyelmet.

kilimandzsaro

A magyar csapat tagjai

Garda Péter,41 éves, 14 évekapott új tüdőt

Balogh Krisztián Péter, 24 éves, másfél éve máj- és tüdőátültetett

Prof. Dr. Lang György, 54 éves, 15 éve végez tüdőátültetéseket

Dr. Gieszer Balázs, 31 éves,8 éve foglalkozik transzplantációval

Dr. Ghimessy Áron, 27 éves, 7 éve foglalkozik transzplantációval

Dr. Borka Péter, 55 éves, 30 éve foglalkozik cisztás fibrózissal

Dr. Szilassy László, 54 éves, fotós

A júniusi expedíciónak tüdőtranszplantáltak és a transzplantációban résztvevő szakemberek együtt vágnak neki. A magyar csapatot ez a hét bátor férfi képviseli, azonban gondolatban a transzplantálókkal tartanak mindazok, akik komoly áldozatokat vállalva dolgoztak azon, hogy ez megvalósulhasson: aneszteziológusok, a műtő személyzet, a koordinátorok, a mentős kollégák, a gyógytornászok, a pszichológusok, a gondozó orvosok, és még sokan mások.

A transzplantáltakkal tartanak a donorok, akik halálukból tovább ajándékozták életüket, és az ő családtagjaik, akik a veszteség lelki terheit viselték és viselik.

Határokat feszegetnek

Ez a figyelemre méltó sportteljesítmény és az azt lehetővé tevő orvosi bravúr egyaránt határok túllépését követeli meg:

Túllépik Európa határait, hiszen az afrikai kontinens legmagasabb csúcsa a cél. Magassági határokat feszegetik, hiszen egyikük sem járt még hatezer méter közelében.

Nemzeti határokat lépnek át: Az expedíción osztrák, szlovén, horvát, olasz, görög és román transzplantáltak és kísérőik is részt vesznek. A magyar tüdőtranszplantációs program nemzetközi kooperáció segítségével indult: 1996 és 2015 között 180 magyar beteg kaphatott új tüdőt Bécsben, így Péter és Krisztián is. Bécsben történt a magyar transzplantációval foglalkozó szakemberek felkészítése. A magyar transzplantációs program az Eurotranszplant része, ami azt jelenti, hogy akár német-, horváth, oszták, egyéb nemzetiségű tüdő is kerülhet magyar betegbe.

Ezen túlmenően az orvostudomány ma ismert határait is átlépik a résztvevők, hiszen olyan tudományos méréseket fognak végezni, melyekről eddig nem voltak ismereteink, és amelyekkel közelebb juthatunk az átültetett szerv működésének megismeréséhez.

lang_gyorgy

Prof. Dr. Lang György 15 éve végez tüdőátültetéseket - ő is a csapattal tart

"Óriási bátorsággal készül a csapat az előttük álló újabb kihívásra. A transzplantáltak már egyszer farkasszemet néztek a halállal, halált megvető bátorsággal vállalták a műtét kockázatát. Nem lehetnének velünk, ha nem kapták volna meg a szervátültetéssel egy új élet ajándékát. A mögöttük álló teljesítmény tükrében mindez bátorságból vállalt tett sorstársaikért" - mondta Prof. Dr. Lang György, a Magyar Tüdőtranszplantációs Program vezetője.

Mennyire veszélyes a vállalkozás?

A háttérben folyó munka, az előkészítés precizitása, a rendkívül körültekintő felkészülés, mind orvosi, mind logisztikai szempontból egyaránt szavatolják a túra biztonságosságát. Ebben kompromisszumokat nem vállalnak. A hazai tüdőtranszplantációs program indításakor sem mentek bele kompromisszumokba, csak a legkorszerűbb orvostechnikai eszközöket, sebésztechnikai anyagokat használják, ez a sikerük egyik záloga. Erre ugyanígy az expedíció előkészítése során is nagy hangsúlyt helyeztek.

Az útvonal, amin a csúcsot érik el nem technikás, nem igényel mászó ismereteket. Akklimatizációs túrákkal, jól tervezett útvonallal, orvosi és műszeres felszereltséggel, mindenre kiterjedő válságtervvel, valamint professzionális túrafelszerelésben vágnak neki az útnak.

A csapat 7 fős tagja egytől-egyig izgatottan és hatalmas lelkesedéssel vág neki az útnak, bár nem csupán menetfelszerelésüket cipelik a hátukon, hanem a transzplantáltak félelmeiket, a transzplantálóik korábbi orvosi kudarcaikat is.

A kezdeményezés támogatójaként a Fjällräven, Hanwag és Primus márkákat kínáló Fenix Outdoor 16 ezer EURO értékű outdoor felszereléssel járul hozzá a túra sikeres megvalósításához.

Beszédes Zsolt, a cég magyarországi kereskedelmi vezetője így számolt be az együttműködésről: "Amikor a Kilimanjaro expedíció kapcsán megkeresett minket ez a nem mindennapi, bátor csapat, és meghallgattuk történetüket, nyilvánvaló volt, hogy elhivatottságuk, lelkesedésük, bátorságuk, életigenlésük és elszántságuk kivételes. Minket is hasonló motivációk inspirálnak, tehát hozzáállásunk és céljaink nagyon hasonlóak."

Az esemény sajtótájékoztatóján Dr. Szolnoky Miklós a hazánkban 30 éve jelen lévő Biotest Hungaria Kft. és Plazmaszolgálat Kft. képviseletében felhívta a figyelmet a tüdőátültetés utáni leggyakoribb szövődményre, a cytomegalovírusra, mely gyógyszeres kezeléssel kivédhető. Hála az olyan plazmaadóknak, akik akár évente 45 alkalommal is részt vesznek a programban, hogy plazmájukból életmentő gyógyszerek készülhessenek.

Az expedíciót azért támogatják, mert bíznak benne, hogy a hét magyar túrázó példája emberségből, kitartásból, összetartásból és egymás iránti szeretetből példát fog adni mindenki számára. Olyan orvosok számára, kik szeretik betegeiket, és olyan transzplantáció előtt álló sorstársakra, akikre szintén nagy dolgok várnak.

A betegek története külön fejezeteket érdemelne, mindebből azonban a legértékesebb az odaadás, amivel orvosaik fordulnak feléjük életüket állandó riadókészültségben töltve. Éjszakáikat, nappalaikat, családi ebédjeiket feláldozva rohannak kórházba, repülőtérre. A műtétek mellett a depresszióval, kilátástalansággal és oxigénhiánnyal küzdő betegeiket morálisan is igyekeznek támogatni.

A csapat június 9-én indul Afrikába, útjukat a közösségi médiában instagramon és facebookon követhetik a Team Lungary oldalakon.

Forrás: EgészségKalauz