Csak most kezdtem futni, miért fáj mégis a térdem?

#térdfájdalom #fájdalom #gyulladás #futás
2019.08.10.

Nyáron sokan kedvet kapnak a sportoláshoz, futni, kerékpározni, edzeni kezdenek, ám nem kevesen vannak, akiket néhány hét után feladásra késztet a térdfájás. Hogyan előzhetjük meg a térdfájást?

Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. az úgynevezett futótérd és más gyakori térdprobléma megoldására hívta fel a figyelmet.

A sportolók térdfájásának néhány gyakori oka

-         Túl gyors és előkészítetlen terhelés

Ha a térdet újra és újra erős terhelés éri, megfelelő előkészítés nélkül és esetleg nem helyes kivitelezéssel, az gyorsan és könnyen térdproblémát okozhat. Ebből a szempontból nem csak a futás lehet veszélyes, hiszen a divatos plyometrikus erősítő edzésmódszerekkel is érdemes óvatosnak lenni. Ezek célja, hogy a lehető leggyorsabban alakítsák az izomerőt robbanékonysággá és gyorsasággá, ám nem megfelelő edzésfelépítés esetén többet árthatnak, mint amennyit használnak.

-         Csontok elhelyezkedésének problémái

Ha a lábban található csontok a bokától a térden át a csípőig valamilyen ok miatt nem a megfelelő pozícióban helyezkednek el, az nagy nyomást helyezhet a térdre, és természetesen más testrészekre is, ami előbb-utóbb fájdalomhoz vezet.

-         Lábfej problémák

A lábfejnek számos olyan problémája lehet, amely megváltoztatja a láb statikáját, a járás, a futás módját. A hypermobilitás, a boka- és a talpsüllyedés gyakran éppen akkor okoz fájdalmat a térdben, amikor intenzívebb mozgást kezdünk végezni.

-         Gyenge vagy kiegyensúlyozatlan combizmok

A négyfejű combizom, a quadriceps a comb elején fut végig és feladata többek közt, hogy helyén tartsa a térdet hajlítás és nyújtás közben. Ha tehát az izom gyenge, a térd könnyen kimozdulhat a megfelelő pozícióból.

-         Patellofemorális szindróma vagy futótérd

A patella (térdkalács) ín könnyen túlterhelődhet a gyakori és túl erős földre érkezéstől. A valóságos ok a combfeszítő izomzat krónikus túlterhelése, ami nagyrészt a nem szakszerűen kivitelezett mozdulatok, a nem jól felépített edzés következménye, bár természetesen a fizikai munkát végzők terhelése és egy sérülés is lehet a kiindulópont. A kezdeti gyulladás lassan állandósulhat, ami a patella ín eredési zónájának elváltozásához vezethet.   

11 hatásos tipp térdfájdalomra

Tünetek, amelyekkel orvoshoz kell fordulni

-         A térdproblémáknál a vezető tünet mindig a fájdalom, amely a térdkalácsban, körülötte és a térdhajlatban is jelentkezhet. A fájdalom fokozódhat, ha lejtőn lefelé haladunk vagy lefelé lépcsőzünk és kapcsolódhat hozzá esetleg pattogó hang, kattogó érzés is.

- Az edzést, futást hirtelen elkezdők vagy újrakezdők igen sokszor jelentkeznek néhány hét, hónap után kialakuló térdfájdalommal – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Ennek oka legtöbbször éppen a nagy lendület, ami miatt sem az előkészítés, az izomerő fejlesztés, sem a bemelegítés, a megfelelően felépített edzésprogram nem szerepel az érintettek rutinjában. Éppen ezért, ha a kivizsgálás után kiderül, hogy futótérdről vagy más, túlterheléssel, ortopédiai alapproblémával kapcsolatos gondról van szó, sok minden a „kályhától” kell kezdeni.

Nem csak az edzésfelépítést, a megfelelő cipő kiválasztását és a környéki izmok megerősítését is meg kell tanítani a páciensnek, de akár a pihenés fontosságát is. Ebben fontos segítség lehet az edző, a mozgásterapeuta, a gyógytornász. Ugyanakkor a fájdalmon lehet és kell is orvosi módszerekkel segíteni. Gyorsan csillapítható a fájdalom és enyhíthető a gyulladás helyi célzott injekcióval, hosszabb távon pedig nagyon hatékony lehet az orvosi kollagén injekciókúra és az orvosi lézer terápia, amelyek támogatják, erősítik a szöveti struktúrát. Szintén lassabban, de tartósan fejti ki hatását a lökéshullám terápia, ami oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a kiváltó okot is megszüntetheti a sérült szövetek regenerálásával.

Forrás: FájdalomKözpont

Forrás: EgészségKalauz