Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Térdfájás, porckopás - belgyógyászati problémákra is utalhatnak

porckopás_ízületi gyulladás_térdfájdalom

A térdfájás rendkívül gyakori panasz és többféle betegséget is jelezhet. De mi a különbség az egyes problémák között? Mitől is fájhat a térdünk? Nézzük!

Amikor a világszerte nagyon gyakori ízületi panaszokról beszélünk, az elsődleges tünet, mely ezekről a betegségekről eszünkbe jut, a fájdalom.

Miért fájhat a térdünk?

A térdfájás okát azonban több külső és belső tényezőben is kereshetjük, és ezek nem mindegyike jár együtt gyulladással. Könnyen előfordulhat például, hogy a térdfájást sérülés, túlerőltetés, fertőzés vagy az időjárás változásai okozzák, de gyakori kísérője lehet az ízületi fájdalom például bizonyos betegségeknek (így az influenzának is). A térdfájás általában az ízület merevségével, a mozgás fájdalmassá vagy nehézkessé válásával, esetleg annak beszűkülésével jár együtt.

A betegség diagnosztizálásánál rendkívül jó támpontot adhat a szakembereknek, hogy milyen tüneteket tapasztal az érintett a fájdalom mellett.

Gyulladás esetén:

  • az érintett ízület meg is duzzadhat,
  • a körülötte lévő bőr kipirosodhat, 
  • érintésre melegnek érezzük ezt a területet. 

A gyulladás érinthet egy-egy ízületet (ilyenkor gyakran túlerőltetés áll a kialakulásának hátterében, például intenzív sporttevékenység következtében alakul ki), de több ízületet is. Az ízületi gyulladás autoimmun betegségekre vagy súlyosabb belgyógyászati problémákra is utalhat, de fertőző betegség is állhat a hátterében.

Porckopás tünete: hasonló a térdfájáshoz

A térdben jelentkező porckopás az ízületi gyulladással és a térdfájással is kapcsolatban áll, a tüneteik között is sok az átfedés (pl. a fájdalom vagy a mozgás beszűkülése mindegyik problémánál jelentkezhet), ugyanakkor a kialakulásának mechanizmusa eltérő lehet, ráadásul porckopás esetén más szövetek is érintettek lehetnek.

Az ízületi fájdalommal és az ízületi gyulladással szemben a porckopás degeneratív betegségnek tekinthető, vagyis a fájdalom fokozatosan, hosszú idő alatt alakul ki. Ezzel szemben a sérülésre visszavezethető térdfájást szinte egyik pillanatról a másikra tapasztaljuk meg egy-egy rossz mozdulatot követően. A porckopásnál az ízületeket „összekötő” porcréteg elvékonyodik, a gyulladás érintheti az ízületi rést (synoviumot), a szalagokat és inakat, sőt még a csonthártyát is.

A térdfájás, az ízületi gyulladás és a porckopás tehát egymáshoz nagyon közel álló betegségek, átfedések is vannak közöttük, nagyon hasonlóak lehetnek a tünetek. A porckopás pedig az ízületi gyulladás egy fajtájának is tekinthető. Ugyanakkor általában eltér, hogy mely korosztályt érintik ezek a betegségek, mások a kialakulásuknak a rizikófaktorai. Természetesen, az ízületeket érintő megbetegedések megelőzéséért sokat tehetünk, és megfelelő életmóddal, étkezéssel vagy étrend-kiegészítők (pl. glükozamin) szedésével enyhíthetjük a fájdalmas tüneteket.

Térdfájás, porckopás - belgyógyászati problémákra is utalhatnak
Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához