Ezeket látta már?

Hirdetés

Az egyszerű felfázás házilag is kikúrálható, de van olyan helyzet, amikor orvoshoz kell fordulni (x)

Kis odafigyeléssel otthon is kikezelhetjük a felfázást

A felfázás, avagy hólyaghurut kellemetlen betegség, ám ha időben elkezdjük kezelni, akár otthon is megszabadulhatunk a kellemetlen panaszoktól. Mutatjuk, mi segíthet, illetve hogy mikortól tanácsos orvosi segítséget kérnünk.

A hólyaghurut kezdeti tünetei általában enyhék

A felfázás jellemzően sűrű vizelési ingerrel ad hírt magáról – ezt a húgyúti problémát ugyanis baktériumfertőzés okozza, a húgyhólyagban megtelepedő kórokozóktól pedig a szervezet gyakori vizeletürítéssel igyekszik megszabadulni. A hólyagban lévő langymeleg vizelet olyannyira kedvező körülményeket biztosít a kórokozóknak, hogy azok csíraszáma akár 20 percenként megduplázódhat, a panaszok ezért is erősödhetnek fel akár egészen rövid idő alatt is. A kezdeti tüneteket észlelve tehát semmiképpen ne halogassuk a kezelést, hanem mielőbb tegyünk meg mindent azért, hogy lehetőleg hamar kitessékeljük a szervezetből a betolakodó baktériumokat.

Azonnal cselekedjünk tehát, ha az alábbi tüneteket észleljük:

  • gyakori vizelési inger
  • sötét, zavaros vagy erős szagú vizelet,
  • alhasi fájdalom,
  • a vizeletürítés nem hoz megkönnyebbülést, mert szinte rögtön úgy érezzük, hogy újra pisilnünk kell… 

Mit tehetünk, hogy ne hatalmasodjon el a hólyaghurut?

A felfázás kezdeti szakaszában a fertőzést még bőséges folyadékfogyasztással és a húgyúti rendszerre jótékonyan ható gyógynövények segítségével is leküzdhetjük. Ehhez hasznos segítségünkre lehet az Urzinol tabletta, amely medveszőlőlevél-kivonatot tartalmaz.

A medveszőlőlevelet a népi gyógyászatban már régóta használják húgyúti panaszokra, és a gyógynövény baktériumellenes hatása immár tudományosan is igazolást nyert. A kutatások szerint a medveszőlőlevél hasznos hatóanyaga 74-féle baktérium ellen alkalmazható sikerrel, köztük a hólyaghurutot leggyakrabban okozó E. coli bélbaktérium ellen is. Az Urzinol tabletta hagyományos növényi gyógyszer, és a medveszőlőlevél kivonatát magas koncentrációban tartalmazza. A medveszőlőlevélből készült gyógyteához képest a tabletta további előnye, hogy amennyiben ezt választjuk, akkor a gyógynövény főzetének sokak számára kellemetlen ízét, irritáló hatásait sem kell éreznünk. A gyógyszer szedése mellett ugyanakkor nem szabad elfeledkezni a bőséges folyadékfogyasztásról sem. Igyunk naponta legalább 2-3 liter ásványvizet, cukormentes gyümölcslevet vagy teát, hogy minél alaposabban átmossuk a húgyutakat.

Mikortól ajánlott, hogy orvossal kezeltessük a felfázást?

Amennyiben a szervezetünk mégsem képes megbirkózni a hólyaghuruttal, ezért a tüneteink nem enyhülnek, sőt fokozódnak, akkor mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni. Kérjük szakember segítségét, ha az alábbiakat tapasztaljuk:

  • 3 nap után sem szűnő, esetleg rosszabbodó tünetek,
  • véres vagy gennyes vizelet,
  • láz és/vagy hidegrázás. 

Fordulhatunk a háziorvosunkhoz, vagy akár egyenesen urológushoz. Az orvos ilyenkor általában antibiotikumot ír fel, illetve ha a tünetek alapján indokoltnak látja, további vizsgálatokat is elrendelhet, a felfázás ugyanis súlyosabb esetben a vesék egészségét is veszélyeztetheti.

Fontos: terhesség esetén egyetlen napot se várjunk, hanem már a felfázás első jeleit észlelve azonnal értesítsük az orvosunkat. Ugyanígy tegyünk akkor is, ha az elmúlt fél évben már másodszor küzdünk felfázással, vagy ha egy éven belül már harmadszor: a visszatérő hólyaghurut ugyanis mindenképpen orvosi ellátást igényel.

kockazatokrol3

Források:

Kedzia B., Wrocinski et al Anti-bacterial action of urine containing arbutin metabolic products, Med Dosw Microbiol 1975; 27: 305-14

Forrás: Phytotec Hungária