Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Mindenki ezt nézi most!

Intim fertőzés: nem minden hüvelygomba, ami annak tűnik!

intim fertőzés, hüvelygomba, hüvely fertőzés, tünetei, fájdalom

A hüvelyi betegségek helytelen kezelése súlyos tünetekhez vezethet, ráadásul ilyenkor már csak az orvos segíthet. Mit ne tegyünk, ha baj van intim területen?

A nők többsége fél a hüvelyi fertőzésektől, és még mindig tabuként kezeli az intim témákat. Emiatt sokan először otthon próbálják meg orvosolni a problémát, ami gyakran vezet félrekezeléshez. Egy fogyasztói kutatás szerint a közép-kelet-európai régió egyes országaiban bakteriális hüvelyfertőzés esetén a nők 67%-a kezeli magát különböző gomba elleni készítmények segítségével – tévesen.

Hol kaphat intim fertőzést?

A valóságban a hüvelyi fertőzések akár felében nem gomba, hanem baktériumok lehetnek felelősek a kellemetlen tünetekért. Miután a kiválasztott termék nem szünteti meg a problémát, az esetek körülbelül harmada orvosi kezeléssel végződik. Pedig a tejsavat és probiotikumot tartalmazó készítmények egyaránt segítenek a bakteriális és a gombás intim fertőzések kezelésében is.

Egy internetes felmérésből kiderült, hogy ha arról van szó, hogy hol kaphatók el intim fertőzések, hüvelyi fertőzések, betegségek. A nők közel kétharmada a fürdőktől, a strandoktól és a nyilvános WC-től tart leginkább.

Ezt követik az egészségügyi intézmények, a közlekedési eszközök, de a bevásárlóközpontok és a munkahelyek is a hölgyek közel 5%-ában keltenek félelmet. Dr. Pétervári László szülész-nőgyógyász, klinikai genetikus, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főorvosa szerint a nyilvános WC-deszkákkal és uszodákkal kapcsolatos félreértések a mai napig élénken élnek a nőkben, pedig az esetek többségében ezek nem járnak igazi veszéllyel.

A szégyenérzet miatt férkezelheti magát otthon

Tavaly egy nemzetközi, intim higiéniával foglalkozó vállalat kutatása kiderítette, hogy a nők többsége nem szereti nevén nevezni saját intim testrészét, és még nagyobb problémát okoz, ha intim gondokról kell beszélni. Nem meglepő tehát, hogy a hölgyek többsége először otthon, patikában kapható termékek segítségével próbálja meg kezelni a hüvelyi fertőzését.

Azok a nők, akik tapasztaltak már életük során hüvelyfertőzést, többségében úgy gondolták, hogy elsősorban gomba okozta a problémáikat. A valóságban azonban az esetek akár felében nem gomba, hanem baktériumok lehetnek felelősek a kellemetlen tünetekért.

Egy 2014-ben készült fogyasztói kutatás* szerint a közép-kelet-európai régió egyes országaiban bakteriális hüvelyfertőzés esetén a nők közel kétharmada kezeli magát tévesen különböző, patikában kapható gomba elleni készítmények segítségével. Mivel a nők több mint 60%-a inkább saját maga kezdi el orvosolni a fertőzést, ez komoly problémákhoz vezet a félrekezelés miatt. Miután a kiválasztott termék nem szünteti meg a problémát, az esetek körülbelül harmada orvosi kezeléssel végződik.

Intim fertőzés esetén ilyen patikaszereket érdemes keresni

A fogyasztói kutatásból az is kiderült, hogy a magyar nők 41%-a kizárólag patikában kapható termékekkel próbálja gyógyítani magát, míg 44%-a patikai és vényköteles termékekkel egyaránt. 10-ből több mint 8 nő tehát biztos, hogy megfordul valamelyik patikában, ha intim fertőzés tüneteit tapasztalja.

Dr. Pétervári László szerint a többség vagy hüvelyöblítéssel vagy gomba elleni szerekkel próbálkozik először, és csak a sikertelen kezelés után fordul szakorvoshoz.

Annak ellenére, hogy szakemberhez fordulni minden esetben jó ötlet, nem árt tudni, hogy létezik olyan patikában kapható termék, ami egyszerre tud segíteni a bakteriális és a gombás hüvelyi fertőzés tünetein. A probiotikumot és a tejsavat egyszerre tartalmazó készítmények ugyanis mindkét esetben enyhítik a tüneteket.

Forrás: prex.hu