Ezeket látta már?

Éveken belül: az egyik legfőbb betegségkiváltó ok a szorongás és depresszió

2009.11.13. Módosítva: 2015.11.04.

A "Work. In Tune with Life. Move Europe" (Munka. Összhangban az élettel. Mozdulj Európa) elnevezésű kampány a munkahelyeken való mentális egészségmegőrzés fontosságára kívánja irányítani a figyelmet.

Bár a betegség miatti hiányzások manapság csökkenő tendenciát mutatnak, a mentális problémák miatt munkából távolmaradók száma ugyanakkor megnégyszereződött, és folyamatosan emelkedik. A depresszióra utaló jelek különfélék lehetnek, kezdve a szomorúságtól és levertségtől, önbizalomhiánytól és figyelemösszpontosítási nehézségektől akár olyan testi tünetekig is, mint a fogyás, az álmatlanság vagy a fájdalom.

Éveken belül: az egyik legfőbb betegségkiváltó ok a szorongás és depresszió

A munkaadóknak nem kellene abba a hibába esniük, hogy a magánszféra tiszteletben tartásának téves értelmezése miatt nem tesznek lépéseket, ha azt tapasztalják, hogy egy alkalmazottjuk viselkedése megváltozott. Ez gazdasági érdekeiket sem szolgálja, hiszen becslések szerint a mentális betegségek költségei következtében az Európai Unióban a bruttó nemzeti termék három-négy százalékkal csökken, elsősorban a termelékenység-kiesés miatt.

Számos ok válthat ki mentális problémákat. Az egyre növekvő teljesítménykényszer és a rugalmas munkavégzés iránti fokozódó munkaadói igény következtében a munkavállalók egyre nagyobb nyomás alatt végzik munkájukat. Ugyanakkor azonban a mentális problémák társadalmi elfogadottsága növekszik, és az érzelmi problémák diagnosztizálása terén is jelentős javulás mutatkozik.

A European Network for Workplace Health Promotion (ENWHP) (Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata) "Work. In tune with Life. Move Europe" elnevezésű nyolcadik kezdeményezésével a mentális egészség megőrzésének fontosságára kívánja felhívni a figyelmet Európa szerte. A kezdeményezés célja az, hogy Európa olyan hellyé váljon, ahol egészséges munkavállalók dolgoznak egészséges munkahelyeken. A program keretében 20 ország vezető európai vállalatai értékelik egészségfejlesztési intézkedéseiket, és saját jó gyakorlatukat modellként kínálják fel az európai vállalatok számára. 2009-ben és 2010-ben a program központi témája a mentális egészség megőrzése. A kampányt az esseni BKK Bundesverband (Szakmai Biztosítótársaságok Szövetsége) keretei közt működő ENWHP Titkárság koordinálja.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához