Ezeket látta már?

Műtét helyett endoszkópia? Remény hasnyálmirigy-betegeknek

Műtét helyett endoszkópiát a hasnyálmirigy-gyulladásra! Egy új kutatás szerint a komoly hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő betegek jobban járnak, ha műtét helyett a kisebb beavatkozással járó endoszkópiának vetik alá magukat.

Az összesen húsz ember bevonásával készült vizsgálat szerint a hasnyálmirigy elhalt szöveteinek eltávolítását jelentő endoszkópos transzgasztriális necrectomián átesett betegek túlélési esélyei nagyobbak voltak, mint azokéi, akiket operáltak, és súlyos komplikációk is kevesebbszer fordultak elő köreikben.

Műtét helyett endoszkópia? Remény hasnyálmirigy-betegeknek

A vizsgálatba bevont betegek közül öten hunytak el – az endoszkópiában részesülők tíz, míg a műtöttek negyven százaléka. Minden haláleset összetett szervi problémák következménye volt. Emellett az endoszkópiások húsz, az operáltak nyolcvan százalékánál lépett fel valamilyen szövődmény.

"Az akut hasnyálmirigy-gyulladás elterjedt, gyakran halálos kimenetelű betegség. Csak az Egyesült Államokban évente ötvenezer ember életét követeli. A leggyakrabban fellépő szövődmény az, amikor a gyulladás során vérmérgezés alakul ki, amely a többi szerv összeomlásához is vezet" – írta Dr. Olaf Bakker, az Utrechti Orvosi Egyetem munkatársa.

A legtöbb érintettnek necrectomiára van szüksége. A műtét során azonban gyakran lép fel gyulladás, ami az endoszkópiás kezelés során elkerülhető, többek között azért, mert a beteg ilyenkor végig tudatánál van.

A tanulmány a Journal of the American Medical Association című folyóirat legfrissebb számában jelent meg.

Forrás: Medipress