Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Hüvelyi atrófia: mi segíthet?

nőgyógyásznál hüvelyi atrófia

A hüvelyi atrófia a hüvely érzékeny nyálkahártyájának sorvadását, elvékonyodását jelenti, melynek oka elsősorban a hormonális változásokban keresendő, és főként a változó korban lévő hölgyeket érinti. Mit lehet tenni ellene?

A hüvelyi atrófia (atrófiás vaginitis) a hüvelyi nyálkahártya elvékonyodásával, sorvadásával együtt járó betegség, melynek oka a csökkenő ösztrogénszint. A probléma rendkívül kellemetlen tünetekkel jár együtt, többek között hüvelyszárazsággal, irritációval, viszketéssel, égő érzéssel.

A hüvelyi atrófia miatt idővel fájdalmassá válhat a szexuális együttlét, az együttlét után vérzés is jelentkezhet. A betegséget kísérheti inkontinencia, vizeletcsepegés, visszatérő húgyúti fertőzések is, és a hüvelyi gyulladások rizikója is jelentősen megnő.

A hüvelyi atrófia oka

A betegség oka az ösztrogénszint csökkenésére vezethető vissza. Az ösztrogén nevű hormon számos feladatot lát el a szervezetünkben, az egyik legfontosabb ezek közül, hogy segíti a hüvely, illetve a méh egészségének megőrzését, például a hüvelyt borító nyálkahártya megfelelő vastagságának biztosításával, a hüvelyszárazság megelőzésével.

Az ösztrogénszint jelentős mértékben csökken a változókorban, de a hüvelyi atrófia a fiatalabb korosztályba tartozó hölgyeknél is jelentkezhet. Az ösztrogénszint csökkenését okozhatja ugyanis a szoptatás, a petefészkek műtéti eltávolítása vagy a daganatosa betegségek és a velük összefüggő kezelések (pl a sugár- vagy kemoterápia) is. A hüvelyi atrófia meglepően gyakori, a becslések szerint a menopauza idején a nők felét is érintheti, de kevesen keresik fel a problémával az orvosukat.

Az intimlézeres kezelésről további információ és bejelentkezés ide kattintva érhető el:

Hogyan kezelhető a hüvelyi atrófia?

A hüvelyi atrófia és a vele összefüggő problémák, így a hüvelyszárazság kezelésénél azt kell figyelembe venni, mennyire súlyosak a panaszok, illetve, milyen mértékben érintettek a női kismedencei szervek. Van, akinél elegendő a helyileg alkalmazandó síkosítók, krémek, speciális kúpok használata, másoknak viszont hormonpótlásra is szüksége lehet.

A legteljesebb megoldást az intimlézer kezelés nyújthatja, mely a hüvelyi atrófiára és az azzal összefüggő panaszokra, a hüvelyszárazságra és az inkontinenciára is megoldást jelent. A fájdalommentes eljárás lényege, hogy a hüvelycsatorna kötőszöveti rétegeit a hámszövet kihagyásával egy-egy pillanatra felmelegítik, ezzel pedig „beindítják” a szervezet öngyógyító folyamatait. A kötőszövetben található kollagénrostok újrarendeződnek, az eljárás a kollagénképződést is serkenti, és új kötőszöveti kapcsolatok is létrejönnek.

A hüvelyfal megvastagszik, és az érzékeny terület vérellátása is javul. A hüvelyszárazság és a vizeletcsepegés kellemetlen tünetei már az első kezelés után jelentősen javulhatnak, sőt esetenként akár teljesen el is múlhatnak. A kíméletes intimlézeres kezelésnél nincs vágás, varrat, hosszas lábadozási időre, hámsérülésre, hegesedésre sem kell számítani.

Kíváncsi, hogyan zajlik az intimlézeres kezelés? Nézze meg videónkat!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához