Ezeket látta már?

Mit tegyünk, hogy fiatal maradjon a szívünk?

2018.06.06. Módosítva: 2018.06.06.
szivnap

Minden embernek a szíve egyedi, leutánozhatatlan – és ami a legfontosabb, pótolhatatlan. Testünk motorja folyamatosan dolgozik életünk végéig, ezért vigyáznunk kell rá. Tanácsok a Szív Világnapján.

Hazánkban a kardiovaszkuláris megbetegedések - beleértve a szívbetegségeket és a stroke-ot is – a vezető halálokok közé tartoznak, pedig helyes táplálkozással, rendszeres mozgással, a dohányzásról való leszokással és a stresszmentes életmóddal tehetünk azért, hogy a szívünk minél tovább és egészségesen dobogjon.

Átlagosan egy szív 70-75-öt dobban percenként - szünet nélkül, észrevétlenül dolgozik a nap 24 órájában, hogy mi élni tudjuk az életünket. Ennek a szervnek köszönhetjük, hogy minden reggel felkelünk, nevetünk, szeretteinkkel közös élményekben lehet részünk, mégis keveset foglalkozunk azzal, hogy megőrizzük az egészségét.

Tegyünk azért, hogy a szívünk minél tovább és egészségesen dobogjon Tegyünk azért, hogy a szívünk minél tovább és egészségesen dobogjon Forrás: EgészségKalauz

A felgyorsult életmód egyik nagy hátránya, hogy nem figyelünk eléggé az egészségünkre! A mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a stresszes életvitel, a dohányzás és az orvosi vizsgálatok halogatása, mind-mind rossz hatással vannak az egészségünkre és a szívünkre is. A szív-érrendszeri megbetegedések fő okozói az életmódbeli tényezők, amiken sosem késő elkezdeni változtatni, még akkor sem, ha már bekövetkezett a baj.

A leggyakoribb kardiovaszkuláris megbetegedések közé tartozik a szívinfarktus, a stroke, valamint a pitvarfibrilláció. Ezen megbetegedések akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek, ezért érdemes egészséges életmóddal csökkenteni a kialakulásuknak a kockázatát.

Az orvos felkeresését ne halogassuk, és ne várjuk, hogy maguktól elmúljanak a tünetek!

A ritmustalan szívdobogás, légszomj, vagy karzsibbadás mögött is komoly gond állhat. Ahogy a legtöbb betegségnél, a szív-érrendszeri megbetegedésnél is az időben történő felismerés életeket menthet. A modern orvostudománynak köszönhetően a szív-érrendszeri megbetegedésekre való hajlam szűrővizsgálatokkal – érállapot méréssel, szív stressz EKG méréssel, vérnyomásméréssel, fittségi tesztekkel – felismerhető és a szükséges egészségügyi kezelések mielőbb elkezdhetők.

Tudta, hogy egy egyszerű vérvizsgálattal is kimutatható a szívbetegség? Olvasson tovább!

Amennyiben nem elég az életmódbeli változtatás és terápiás kezelésre is szükség van, a betegnek mindenképpen követni kell az orvosi előírásokat. A stroke után vagy pitvarfibrilláció fennállásánál a betegeknek véralvadásgátló terápiára van szükségük, ezzel csökkentve egy újabb kór, szövődmény kialakulását.

Szerencsére ma már léteznek olyan innovatív terápiák, amelyek a betegek kényelmét szolgálják. Az újgenerációs véralvadásgátló készítmények már egyszerűen szájon át szedhetők és alkalmazásuk kevesebb szövődménnyel jár, mint a hagyományos terápiáké.

A Szív Világnapján váltsunk egészséges életmódra, ezzel meghálálva a szívünknek azt a rengeteg munkát, amit értünk végez! A www.szivvelastrokeellen.hu honlapon hasznos tippek és tanácsok olvashatók a szív-érrendszeri megbetegedésekről és a megelőzésről!

Forrás: EgészségKalauz