Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

5 tipp, hogyan hasznosíthatjuk a régi műanyag eszközeinket!

Hogyan hasznosíthatók újra a műanyag dolgaink?

A hulladék nélküli élet nem azt jelenti, hogy mostantól minden műanyag tárgyunktól a legrövidebb úton megszabadulunk. A hulladékmentes élet azt jelenti, hogy a lehetőségeinkhez képest újabb és újabb műanyag eszközök nem kerülnek be a háztartásunkba, a meglévőket pedig praktikusan hasznosítjuk.

A hulladék voltaképpen az értelmetlen és indokolatlan üvegházgáz-termelés szinonimája – hiszen minden, ami idővel hulladékká válik, energiafelhasználás és szén-dioxid-kibocsátás árán jött létre*. Ráadásul az általunk megtermelt hulladékmennyiség, illetve annak kezelése önmagában is hatalmas üvegházgáz-kibocsátással jár, ebből a szektorból származik a teljes üvegházgáz-mennyiség 3 százaléka. Mindez azt is jelenti, hogy a hulladékmennyiség csökkentése a klímavédelem egyik legkézenfekvőbb és legfájdalommentesebb módja, hiszen semmiről nem kell lemondanunk érte, ami igazán fontos a számunkra.

Tudatos vásárlással és egy kis átalakítással segíthetünk Tudatos vásárlással és egy kis átalakítással segíthetünk Forrás: shutterstock.com

A hulladékcsökkentés az üzletben, a bevásárlásnál kezdődik, a kevesebb és könnyebben lebomló csomagolóanyagba csomagolt termékek választásánál. Az egyszer használatos műanyagok forgalmát ma már uniós irányelv is korlátozza – szerencsére az üzletekben is egyre ritkábban találkozunk velük, és mindnek van bevált helyettesítő terméke (például az egyszer használatos plasztikszatyor helyett a vászon bevásárlószatyor). De mihez kezdjek a már meglévő műanyagokkal? Kertész Balázs okleveles környezetmérnököt, a JÖN Alapítvány alapítóját kérdeztük.

1. Nagyobb műanyag vödrök

Itt elsősorban a nagy tejfölös, vagy a kisebb festékes vödrökre gondoljunk, illetve akár az olyan műanyag konyhai tálakra, amit már nem szeretnénk élelmiszertárolásra használni. Alapos tisztítás után ezekből ideális konyhai komposztgyűjtő lehet. Kicsinosíthatjuk, lefesthetjük őket, hogy stílusban is szépen illeszkedjen a konyhánkba, így akár még évekig örömet okozhat, és hasznos eszköz marad, anélkül, hogy idejekorán szemét válna belőle.

2. Élelmiszer tároló dobozok

Ha túl sok műanyag doboz van otthon, ami még étel tárolására is alkalmas, de sem használni, sem kidobni nem szeretnénk, akkor vigyük be a munkahelyünkre, vagy ajándékozzuk el. Sokan örülni fognak neki, és így a dobozok szemétté válás előtti élete is hosszabbra nyúlik.

3. Tárolás

Egy háztartásban rengeteg minden összegyűlhet. Ezek rendszerezésére, tárolására tökéletesek a korábban használt műanyag dobozok. Tárolhatunk bennük játékokat, csavarokat, szögeket, tönkrement elemeket, kiégett villanyégőket, befőttesüvegek kupakjait, hajgumikat, mindenféle apróságot, ami az íróasztal fiókjában képes megbújni.

4. Egyszer használatos műanyag dobozok

A felhalmozott, például éttermi műanyag dobozok kiválóan alkalmasak arra, hogy ha háziállattal rendelkezünk, mondjuk kutyával, akkor a számára vásárolt nyers húst fagyasszuk ezekben. Tökéletesen lehet bennük porciózni, és még a viszonylag kicsi fagyasztóban is könnyen elférnek.

5. Tisztítószerek

Tisztítószereket ma már nem kötelező kizárólag a boltokból beszerezni, magunk is elkészíthetjük azokat. Mivel az alapanyagokat többnyire érdemes nagy kiszerelésben megvásárolni, ezzel azt is elkerülhetjük, hogy több, kisebb műanyag flakonokat dobjunk a szemetesbe. Azonban a saját készítésű tisztítószereket valamiben tárolni kell. A nagy mennyiségű alapanyagokat például nagy méretű befőttesüvegekbe töltsük, míg az elkészült tisztítószereket a még működőképes, régi tisztítószeres flakonokba tölthetjük.

*Az energiahasználat elsősorban az évmilliókkal korábban élt állati és növényi szervezetek maradványiból képződött fosszilis tüzelőanyagok elégetésével járul hozzá a földi életfeltételek rontásához. A füst szén-dioxid-tartalma a légkörben üvegházhatású gázként viselkedve fokozza a felmelegedést. Nem ártalmatlan ugyanakkor a füstgáz többi összetevője sem: az égéstermékek számos légúti és daganatos megbetegedés okozójaként ismertek. Hasonló a helyzet az égéssel és füsttel járó hagyományos dohánytermékek esetében is. A cigarettafüst szintén tartalmaz szén-dioxidot, de emellett közel száz olyan egyéb égésterméket is, amelyek bizonyítottan ártalmasak a dohányzóra és a környezetére is. Az égés és füst nélkül működő alternatívák használatakor lényegesen kevesebb káros- és potenciálisan káros anyag szabadul fel, mint a hagyományos dohánytermékek esetében. Hiteles, megbízható forrásból történő tájékozódással és a megfelelő alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó alternatívák kiválasztásával nagy lépéseket tehetünk az ártalomcsökkentés útján.

További információ: www.dobjle100at.hu

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával készült.

Forrás: Philip Morris Magyarország Kft.