Szponzorált tartalom

Fürdetéstől a köldökcsonkig: ezt érdemes tudni az újszülöttek bőrének ápolásáról

#babaápolás #fürdetés #köldökcsonk #pelenkázás
2020.06.19.

Hányszor kell egy újszülöttnek fürödnie egy héten? Milyen bőrápolóra van szüksége? Egyáltalán, kell ez neki? Mivel ápoljuk a bőrét pelenkázás során, és mit tegyünk, ha beszennyeződik a köldökcsonk? Ezek a kérdések szinte minden szülőben felmerülnek, ezért most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a babák bőrének ápolásáról!

Mennyire legyen meleg a fürdővíz?

Az ideális hőmérséklet fontos kérdés a fürdetésnél. A fürdőszobában vagy a helyiségben, ahol a babát fürdetjük, érdemes 26-27 Celsius fok körüli hőmérsékletet tartani, a víz hőfoka pedig 37-39 Celsius fok körül legyen. A fürdésnek nem kell tovább tartania 5 percnél, mosdatás közben figyeljünk arra, hogy ne dörzsöljük a kicsi bőrét, legyünk annyira gyengédek, amennyire csak tudunk.

Az első hetekben ne használjunk fürdetőket, ugyanis ezek könnyen megboríthatják a bőr pH értékét, csökkentve ezzel annak védekezőképességét. A későbbiekben is alaposan gondoljuk meg, hogy melyik fürdetőt választjuk! Érdemes olyan tisztálkodószer mellet letenni a voksunkat, ami nem tartalmaz színezéket, illatanyagot, nem allergizál, és semleges a pH-ja, ezek a fürdetők ugyanis nem fogják irritálni kisbabánk bőrét.

Bőrápoló: tényleg szüksége van erre a babának?

Egy jó bőrápoló krém megfelelően alkalmazva segít abban, hogy a kicsi bőrének védőrétege ne sérüljön, és megfelelően védje őt a különböző kórokozóktól. A bőr védőrétege emellett a folyadék-elektrolit, és hőháztartás szabályozásában is fontos szerepet játszik.

Nem mindegy azonban, hogy milyen szert használunk a kicsi bőrének ápolásához. Olyan bőrápoló készítményt érdemes választanunk, amely emollienseket tartalmaz. Az emolliensek puhítják, nyugtatják a bőrt, ezen kívül egy védőréteget is képeznek rajta. Ugyanúgy, mint a fürdető esetében, itt is azokat a termékeket részesítsük előnyben, amelyek nem tartalmaznak színezéket, illatanyagokat, hiszen ezek irritálhatják az érzékeny bőrt.

Ha babánk bőre nem száraz, akkor elég naponta egy alkalommal gyengéden bekenni a bőrét az ápolóval, ha szárazabbnak érezzük, akkor napi kétszer is lehet. Ahogy a fürdetésnél is, itt is vigyázzunk a kicsi bőrére, ne dörzsöljük, nehogy sérüléseket okozzunk. Ha azt látjuk, hogy a krém hatására kisbabánk bőre irritált lesz, hagyjuk abba annak a terméknek a használatát, és forduljunk orvoshoz!

Válasszunk olyan bőrápoló krémet, ami nem tartalmaz irritáló anyagokat. Forrás: gettyimages.com

Mihez kezdjünk a köldökcsonkkal?

A köldökcsonk ápolásától sokan tartanak a leendő édesanyák közül, pedig csupán néhány apróságra kell odafigyelni. A lényeg, hogy tartsuk a köldökcsonkot tisztán és szárazon, és figyeljünk rá oda, ellenőrizzük minden pelenkázáskor. Amikor csak tehetjük, hagyjuk fedetlenül, és ne tegyünk rá sem hintőport, sem semmi mást. Ha beszennyeződött, akkor tisztítsuk meg steril vízzel vagy steril fiziológiás sóoldattal átitatott steril gézlappal. Legyünk óvatosak!

Néhány trükkel elkerülhetjük a pelenkakiütéseket is

A baba popsija a pelenka alatt könnyedén irritálttá válhat, kisebesedhet, kipirosodhat. Ezt elkerülhetjük rendszeres, gyakori pelenkacserével, megfelelő tisztítással és ápolással. A kicsi bőrét pelenkacserekor mindig gyengéden tisztítsuk, ne dörzsöljük véletlenül sem. Használhatunk vízzel átitatott pamut kendőt is, és bolti nedves törlőkendőt is. Ha ez utóbbit választjuk, akkor figyeljünk oda, hogy a kendő ne tartalmazzon alkoholt, szintetikus anyagokat, illatanyagokat, tehát semmi olyan anyagot, ami irritálhatja az újszülött bőrét. A nedves kendős tisztítás után érdemes szárazra törölni a bőrt, és ezután jöhetnek a krémek. A legjobbak erre a célra a cink-dioxidot tartalmazó kenőcsök, paszták.

Egy újszülött bőre nagyon érzékeny, különleges törődést és ápolást igényel. De láthatjuk, semmi ördöngösség nincs benne, elég néhány dologra odafigyelni, és nyert ügyünk van. Mindig legyünk gyengédek a baba bőréhez, ne okozzunk rajta sérülést, és válasszunk jó minőségű, irritáló anyagoktól mentes bőrápolókat!

Forrás: egeszsegkalauz.hu