Ezeket látta már?

Méhlepényevés: kannibalizmus vagy egészséges táplálék a placenta?

méhlepény, placenta, placentaevés, kannibalizmus, fertőzések, biológiai hulladék

Egyre jobban terjed a méhlepény vagy placenta elfogyasztásának divatja. Ha az is állatok megehetik, valóban jót tesz az embernek, vagy inkább veszélyes? Kiderül!

Jelenleg semmilyen tudományos vizsgálat nem támasztja alá ennek a kedvező élettani hatását. Sőt, a placentaevés – egyesek szerint kannibalizmus definícióját súroló szokása – az anyáknál és a szoptatott újszülötteknél bizonyos bakteriális fertőzések kockázatát is fokozhatja.

A gyermek megszületését követően 5-30 percen belül megszülető méhlepényt (placenta) a kórházakban biológiai hulladékként kezelik. Egyre több anyuka – nem csak a tengerentúlon - azonban igényt tart a saját placentájára, hogy azt a szülést követően a legkülönfélébb formákban fogyaszthassa el. Több dúla és bába szolgáltatáscsomagjában szerepel az, hogy szülést követően az anya placentáját szárított porként kapszulákba töltik, majd az anyuka heteken át szedheti azokat.

Erősebb gyomrú anyák több internetes oldalon találhatnak konyhai recepteket arra vonatkozóan, hogy hogyan főzhető vagy süthető "finomság" a nyers placentából; akár olaszosan, azaz tésztával, netán turmixolva, szívószállal is fogyaszthatóan.

Az állatoknak több oka is van, hogy megegyék a méhlepényüket. És az embereknek?

Az állatok nagy része az utód(ok) világra jötte után megeszi a placentáját. Ennek, a placentofágia néven ismert jelenségnek többféle magyarázata van. Egyrészt, így tudja az anyaállat az utód szagát és nyomait a ragadozók elől eltüntetni, másrészt nem kizárt, hogy az anyaállat ezzel az "étellel" juttatja vissza a szervezetébe a vemhesség és az utód megszületése során elvesztett makro- és mikrotápanyagokat.Talán épp ez utóbbi hipotézis ad magyarázatot arra, hogy az emberek körében is dívik a szülést követően a méhlepény elfogyasztása.

ujszulott_0

Placentaevés: PRO

Akik eszik, úgy gondolják, hogy a placenta tápanyagokban dús, egészséges táplálék. Mivel a placenta rostokban, káliumban és hormonokban (pl. ösztradiol, tesztoszteron) gazdag, ezért úgy vélik, hogy az energizál, egyfajta fájdalomcsillapító szer, illetve akár a gyermekágyi depresszió enyhe formájának a leküzdésében is jó szolgálatot tehet.

Placentaevés: KONTRA

A placenta evését ellenzők kezében lévő fegyver elsősorban a placentaevés jelen pillanatig tudományosan igazolatlan hasznossága, illetve a fogyasztása révén átvihető fertőzések kockázata.

2017 elején az Amerikai Egyesült Államok Járványügyi Központja (CDC) arról adott hírt, hogy egy, a saját placentáját nem kellőképpen hőkezelten megevő anyuka a placentaevés révén a gyermekére is átvitte a Streptococcus B bakteriális fertőzést. Bár ez meglehetősen ritka, az egészségügyi hatóság óva int a saját placenta fogyasztásától. Azaz, szakmai szervezetek tanácsaira hallgatva, nem javasolt a szülőszobában elkérni, hazavinni és megfőzni vagy megsütni, majd elfogyasztani a saját méhlepényünket.

Nem szabad elmennünk amellett a megközelítés mellett sem, miszerint a saját placenta megevése a kannibalizmussal határos, tekintve, hogy a méhlepény genetikailag része a magzatnak.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához