Ezeket látta már?

Darázs a ház körül: így kerülhető el a csípés

darázs, csípés, darázscsípés, darázsfészek

A darazsaktól sokan tartanak, mert a csípése egyes esetekben akár életveszélyes lehet.

A ház körül gyakrabban látható öt darázsfajból a német darázs és a kecskedarázs a legingerlékenyebb, illetve a legveszélyesebb.

"Az utóbbiaknak hamarabb eljár a fullánkjuk, messze elkerülném például a fészküket egy fészerben vagy padláson. Ugyanakkor a padlásdarázs, a déli papírdarázs természete békésebb, inkább csak a fészek körül lehet problémás. Előfordul, hogy a déli papírdarázs például a villanyóra mellé építi be a fészkét, s akkor sem feltétlenül támad, ha az ember békésen, lassan, hirtelen mozdulatokat kerülve kinyitja a szekrény ajtaját" - mondta Vas Zoltán biológus az Agrárszektornak.

Nem feltétlen kell a darazsakat kiirtani

Szakember szerint a darazsak irtása csak akkor az egyetlen megoldás, ha a rovarok az ember közvetlen környezetébe, garázsba, ablaktokba fészkelnek be. Ha a fészek nincsen útban, akkor érdemes elgondolkodni, hogy az együttélés fenntartható-e.

Vas Zoltán kiemelte, hogy alapesetben egyetlen darázs mérge sem halálos az emberre. De ha valaki allergiás a darázs csípésére, akkor bármelyik darázsfaj támadása gondot okozhat. Mindenki számára veszélyes, ha véletlen a szájba jut a darázs, és megszúrja a garatot, mert az illető megfulladhat. Ezt úgy lehet legkönnyebben elkerülni, hogy a dobozos innivalókat átlátszó üvegpohárba töltjük.

Darázscsípés: ha megtörtént a baj

A méh vagy darázs által okozott csípés helyén kialakuló fájdalmas, piros duzzanat nagyon kellemetlen tud lenni, leggyakrabban azonban a kellemetlen érzésen kívül nem jár egészségügyi kockázattal. Fontos tudni viszont, hogy ha a rovarcsípést követő 2 napon belül a távolabb eső bőrfelületen kiütések jelennek meg, vagy légzési, keringési zavar és hasi panaszok jelentkeznek, orvoshoz kell fordulni, mert ezek allergiás reakciót jelezhetnek.

Mi az anafilaxiás sokk?

Anafilaxia, illetve komolyabb allergiás reakció akkor jelentkezik, ha a csípés után rövid időn belül (2-20 perc alatt) általános rosszullét lép fel. A tünetek az allergia súlyosságától függően a következőek lehetnek:

  • Enyhe panaszok: viszkető bőrpír és csalánkiütés a test teljes felületén, szénanáthához hasonló tünetek
  • Közepesen súlyos panaszok: asztmás nehézlégzés, hányás, hasmenés, vérnyomás esés, ödémás duzzanat az arcon (akkor is, ha a csípés nem ott történt)
  • Súlyos reakció: nehézlégzés, halálfélelem, ájulásérzés és eszméletvesztés. Az anafilaxiás sokk halálos is lehet!

Méh- és darázscsípés allergia esetén általános reakció a felnőttek nagyjából 3 százalékánál fordul elő, ezek nagyrészt enyhe vagy közepesen súlyos lefolyásúak. Azt, hogy kinél fog allergiás reakció fellépni, nem lehet megjósolni. Az általános allergiás reakciót mutató betegek többségénél az előző csípés alkalmával semmilyen tünet nem jelentkezett. A csípés után kialakuló nagy, vörös duzzanat sem jelenti feltétlenül azt, hogy a következő csípés általános rosszullétet okozna, ennek a valószínűsége ugyanis körülbelül 5 százalék.

Mit kell tenni darázscsípés esetén? Olvasson tovább!

Forrás: agrárszektor/egészségkalauz