Ezeket látta már?

HPV: ingyenes védőoltás igénylés október 25-ig

2017.10.18. Módosítva: 2017.10.18.

Most még igényelheti a HPV védőoltást lányának vagy fiának! A világon minden 2. percben meghal egy nő méhnyakrákban, idén újabb 40 ezren szerezhetnek védettséget a súlyos betegség ellen. Részleteket, teendőket tudja meg most!

Mi a HPV elleni oltás?

2014 óta több mint 100 ezer 12 éves lány kapta meg a méhnyakrák elleni védőoltást a Nemzeti Védőoltási Programban. Magyarországon évente 10.000 rákmegelőző műtétet végeznek el és legalább 400 nő veszti életét a betegségben.

A méhnyakrák elleni oltóprogram rendkívül sikeres: az elmúlt években a szülők mintegy 80%-a igényelte a magas fokú védelmet biztosító vakcinát.

A Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a HPV-okozta rákbetegségek 84%-a méhnyakrák a betegség pedig csak úgy előzhető meg eredményesen, ha a lányokat még a szexuális élet megkezdése előtt beoltják.

Az HPV elleni oltás igénylőlapját ez első szülői értekezleten osztják ki, a leadási határidő: október 25.

Ebben az évben október 25-ig igényelhetik a szülők az államilag támogatott, térítésmentes iskolai védőoltást az egyetlen vakcinával megelőzhető daganatos betegség, a méhnyakrák ellen.

Ingyenes azoknak, akik betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben kezdik meg az általános iskola 7. osztályát. Az oltóanyag biztonságossági és hatékonysági eredményei a WHO legfrissebb jelentése szerint kiválóak.

Az elmúlt három évhez hasonlóan az idei tanév első szülői értekezletén a hetedikes lányok szülei írásos tájékoztató csomagot kapnak, amely tartalmazza a kitöltendő szülői nyilatkozatot is. Annak érdekében, hogy a lányok megkapják a térítésmentes, állami támogatású oltóanyagot, a kitöltött és aláírt igénylőlapokat október 25-ig kell visszajuttatni az iskolába az osztályfőnököknek.

Két HPV elleni oltás szükséges 6 hónap különbséggel

A vakcina első adagját 2017 őszén a felkarba adja majd be az iskolaorvos, a második oltást pedig 2018 tavaszán kapják meg a lányok.

Az oltási program 2014-es elindítása óta az érintettek mintegy 80%-a, azaz több mint 100 ezer iskoláslány szülei döntöttek úgy, hogy kérik a védőoltást és megvédik gyermeküket az oltással megelőzhető súlyos daganatos betegségtől.

Ennek nyomán az iskolaorvosok összesen mintegy 250 ezer térítésmentes méhnyakrák-megelőző vakcinát adtak be az elmúlt három tanévben.

11 ország fiúkra is kiterjesztette a HPV védőoltás programját

Az immunizálás tapasztalatai olyan kedvezőek, hogy már 71 ország vette fel a HPV-elleni vakcinát a védőoltási rendjébe a lányok számára, 11 ország pedig a fiúkra is kiterjesztette a programot.

"A védekezésben kulcsszerepe van az oltás időzítésének – hívta fel a figyelmet dr. Janitsáry Anna infektológus szakorvos, a GSK orvosszakértője. – A védekezés akkor a leghatékonyabb, ha a lányokat még a szexuális élet megkezdése előtt beoltjuk, hiszen ekkor még nem fertőzöttek HPV-vel. Ezért oltjuk hazánkban is a 12 éves lányokat teljesen ingyenesen az iskolai kampányoltás keretében."

Tudjon meg többet arról, miért javasolt a fiúkat is beoltatni!

A méhnyakrák-prevenció mellett a Nemzeti Védőoltási Programba beemelt vakcina az egyes HPV-törzsek okozta – ritkán előforduló – végbélnyílásrák, illetve a szeméremtest, a hüvely és a végbélnyílás rákmegelőző állapotainak megelőzésére is szolgál és férfiaknak is adható.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához