Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Így hat a száraz sampon a haj egészségi állapotára

haj hajkorona hajszálak száraz sampon hajmosás

A száraz sampon egy speciális kozmetikai termék, ami por, púder vagy spray formában kapható, és olyan összetevőkből áll, amelyek felszívják a fejbőr váladékát és a zsírt.

Mikor használjuk?

Gyakran előfordulhatnak olyan helyzetek a mindennapokban, amikor utolsó pillanatban kapunk meghívást valahová, ahol fontos, hogy ápoltak és szépek legyünk, azonban hajmosásra már nincs időnk. Ezekben a szituációkban valódi SOS megoldás lehet a száraz sampon, aminek köszönhetően azonnal frissnek és tisztának tűnhet a hajunk!

Fontos megjegyeznünk, hogy a száraz sampon nem helyettesíti a hajmosást, csak kitolja azt, és a használatot követően ajánlott minél előbb megmosni a hajunkat. Ugyanis bármennyire hatékony a száraz sampon, hosszú távon mellékhatásai is lehetnek.

A Makeup weboldalán, a https://makeup.hu/categorys/250287/ linkre kattintva számos száraz sampon típus elérhető, a továbbiakban pedig segítünk, mire kell odafigyelni a vásárlás és a használat során.

Mit tartalmaz a száraz sampon?

A száraz sampon — amelyekből széles választékot kínál a makeup.hu webshop is — javarészt keményítőt tartalmaz, ami képes felszívni a fejbőrön és a hajszálakon megtapadt zsírt, ennek köszönhetően tűnik frissen mosottnak a hajunk. Ugyanakkor a keményítő szárítja is a hajat, ezért nem ajánlott a rendszeres használata.

Összetétele leggyakrabban a következőket tartalmazza:

 • rizs-, kukorica-, vagy zabliszt;
 • burgonya-, vagy rizskeményítő; 
 • száraz kozmetikai agyag - fehér, kék, zöld, rózsaszín, vagy fekete;
 • talkum;
 • illatszerek - az extra frissesség érzéséért;

Néhány típushoz egyéb összetevőket is hozzáadnak, például vitaminokat, pantenolt, illóolajokat, antibakteriális összetevőket, hasznos növényi kivonatokat, ásványi sókat és értékes zsírsav komplexumokat, amelyek a keményítő szárító hatását hivatottak enyhíteni, az illatanyagok pedig tovább erősítik a frissen mosott haj hatását.

Milyen előnyei és hátrányai lehetnek a használatának?

 • A váratlan helyzetekben igazi mentőöv lehet a száraz sampon, hiszen mindössze néhány perc alatt tisztábbá és frissebbé teszi a hajat a benne lévő abszorbenseknek köszönhetően, utána pedig sokkal könnyebben formázható.
 • Szinte bármilyen körülmények között új életet lehelhetünk a hajkoronánkba és a frissen mosott haj illúzióját keltve távozhatunk.
 • Minden hajtípusra alkalmazható, és ha a gyorsan zsírosodó hajúak táborába tartozunk, igazi megváltás lehet a száraz sampon, hiszen megnöveli a két hajmosás közötti periódust.
Milyen hátrányai és előnyei vannak a száraz samponnak? Milyen hátrányai és előnyei vannak a száraz samponnak? Forrás: Unsplash.com

Azonban ami mellette, az ugyanúgy ellene is szólhat, ugyanis a keményítő azzal, hogy magába szívja a zsiradékot, mattítja a hajkoronát és egyben szárító hatása is van, a túl gyakori használat pedig a pórusok eltömítéséhez és különféle gyulladások kialakulásához vezethet. Fontos azt is szem előtt tartanunk, hogy a sötétebb hajon sokkal feltűnőbb lehet a sampon, esetleg fehér nyomokat hagyhat a hajszálakon és a fejbőrön, ezért sötét tónusú hajon kizárólag sötét szálakra kifejlesztett sampont használjunk.

További hasznos tippek a száraz sampon alkalmazásához

 1. Annak érdekében, hogy minimalizáljuk a károsító hatásait, használat után ajánlott a hajmosásba beépíteni valamilyen tápláló, hidratáló maszkot is, hogy visszaállítsuk a haj és a fejbőr normál állapotát.
 2. Igyekezzünk minél kevesebb terméket a tövekre fújni és kerüljük a teljes hajhosszon való alkalmazást, mert ettől a szálak összetapadhatnak, amitől összekócolódik a haj és így könnyebben törik.
 3. Az igazán dús hatás érdekében hajoljunk le, fújjuk a terméket a hajunkra, majd a kezeinket használva dörzsöljük szét. Ezáltal extra volument kap a hajunk!
Forrás: LaMakeup