Szponzorált tartalom

Egészséges otthon:5 tipp, hogy jobb legyen a közérzetünk

#otthon #környezetvédelem #egészséges életmód #tisztaság
2019.12.28.

Mikor az egészségünkről beszélünk, az étrendünk és a testmozgás mindig nagyobb szerepet kapnak, mint a hely, ahol életünk jelentős részét töltjük, vagyis az otthonunk. Otthonunk állapota ugyanis kihat a hosszú távú egészségi állapotunkra és a pillanatnyi közérzetünkre is. Egy hosszú munkanap után ide vonulunk vissza megpihenni, a család itt tölti együtt a hétvégét. Ezért is fontos, hogy olyan környezetet teremtsünk, amelyben mi magunk is jól érezzük magunkat. Ennek a környezetnek a megteremtéséről, illetve javításáról szól ez a pár tipp.

1. Otthon, édes otthon

Mindenki máshogy él és mindenki máshol él. Vannak akik új építésű lakásban, mások kertes családi házban, megint mások panelben. Mindegy, hogy hol élünk azonban, hiszen lakásunkat mi tesszük azzá, ami: az otthonunk. Az otthoni hangulat legmeghatározóbb eleme a környezet, amiben élünk. Nemcsak a lakáson belüli környezetre értve, hanem a városra vagy környékre, ahol az ingatlan van. Otthonteremtésnél ezért arra érdemes először is figyelni, hogy biztonságos, nyugodt környéken vásároljunk, vagy béreljünk házat, ha erre lehetőségünk adódik.

2. Az én házam, az én váram

Nem mindenkinek van lehetősége azonban csodálatos környéken élni. Ettől függetlenül azonban lakókörülményeinket mégis saját magunk tudjuk leginkább befolyásolni. Napközben nyissuk ki az ablakokat, engedjünk be egy kis friss levegőt! Ha tehetünk ruházzunk be egy légfrissítőre a legfontosabb helyiségekben, az étkezőben és a nappaliban. Otthonunkat mégis az teszi leginkább egyedivé, ahogy berendezzük. A falak színétől kezdve a bútorok formatervezéséig minden kihat közérzetünkre. Kerüljük a sok sötét színt és a túlságosan szögletes bútordarabokat. A világos színek harmóniája nemcsak pozitívabb gondolkodásra sarkall, de a tér érzetét is növeli.

3. Tisztaság, fél egészség

Az otthoni hangulathoz nagyban hozzájárul a lakás tisztasága is. Senki sem szeret koszos lakásba hazaérni, így tegyünk meg mindent, hogy ezt elkerüljük! A takarítást is lehet azonban környezettudatosan csinálni. Használjunk minél kevesebb vegyszert és több növényi-alapú tisztítószert! Ha tehetjük, szerezzünk be egy HEPA-szűrős, nagy teljesítményű porszívót és számoljunk le a porcicákkal egyszer és mindenkorra! Egy ilyen készülékkel a kárpitba ragadt állatszőrt és polleneket is kiküszöbölhetjük.

4. Intsünk búcsút a káros anyagoknak!

A tisztítószereken kívül egy háztartás több veszélyes és káros vegyszert is tartalmazhat a rovarölőktől kezdve a festékeken át egészen a lefolyótisztítóig. Ezek nem megfelelő tárolás mellett veszélyesek lehetnek ránk és családunkra is. Ha nem tudunk kevébé ártalmas alternatívákat találni helyettük, mindenképpen tároljuk őket nehezen hozzáférhető és védett helyen. A legbiztonságosabb, ha házon kívül, például a pincében tartjuk őket. Ha ez nem megoldható, akkor legalább arra figyeljünk, hogy megfelelően le legyenek zárva.

5. Környezettudatosság és újrahasznosítás otthon

A környezettudatosság jegyében dobjuk fel lakásunkat pár szobanövénnyel! Kezelésük és karbantartásuk egy nagyon hálás feladat. Ráadásul a növények bizonyítottan pozitívan hatnak a gondolkodásunkra és nem mellesleg jobb levegőt is biztosítanak! Ha van rá lehetőségünk érdemes egy-két fűszernövényt is tartanunk. Nincs is jobb, mint a frissen szedett bazsalikom! Ami pedig az újrahasznosítást illeti, a szelektív hulladékgyűjtés mellett még mást is tehetünk a környezetünkért, és ezáltal a lelkünkért. Használjunk üvegtálakat műanyag edények helyett ételtárolásra például, ezek nemcsak környezetbarátabbak, de higiénikusabbak is.

Reméljük, sikerül egy kis pozitivitást varázsolni otthonunkba ezzel a pár tippel!

Forrás: Flatfy