Ezeket látta már?

Hirdetés

Vidéken a gyros, Budapesten a pizza a nyerő: megérkeztek a negyedik gasztrofelmérés eredményei!

Mit eszik az ország? nemzetközi gasztrofelmérés eredményei

A „Mit eszik az ország?" negyedik felmérésén a nemzetközi kedvenceket próbáltuk feltérképezni. Közel 5000 szavazó osztotta meg véleményét az NRC netpanel segítségével, az eredményekből pedig kiderül, melyik nemzet konyháját szeretik jobban a férfiak és a nők, de arra is fény derült, mit esznek szívesen a vidékiek vagy a fővárosiak!

Elképesztően szoros volt a verseny, az első és a második helyezett között mindössze 20 szavazatnyi különbség volt, végül azonban a pizza bizonyult mindenki kedvencének! A szavazás során sokkal több hölgy adta le a szavazatát kedvenc külföldi ételére, mint férfi, kitettek magukért a vidékiek, és az idősebb (+70) korosztály is beleszólt a sorrendbe.

A női szavazók és a vidékiek a gyrost, a férfiak és a budapestiek a pizzát választották – összesítésben azonban a pizza nyerte nemzetközi ételek csatáját. Az első 10-ben 7 európai fogás szerepel, ebből négy olasz! Az édességek között nyertes a tiramisu, amire kétszer annyian szavaztak, mint a második sajttortára. Az olasz konyha mindent vitt!

Vidéki szavazók kedvence:

  1. Gyros (görög) 46,3%
  2. Pizza (kedvenc feltéttel) 44,2%
  3. Bécsi szelet (osztrák) 29,3%
  4. Bolognai spagetti (olasz) 28,6%
  5. Hamburger (amerikai) 25,5%

Budapesten ez a menő:

  1. Pizza (kedvenc feltéttel) 36,9%
  2. Gyros (görög) 31,1%
  3. Bécsi szelet (osztrák) 30,4%
  4. Sztrapacska szlovák) 26,2%
  5. Bolognai spagetti (olasz) 21,4%

70 év fölött nyert a Bécsi szelet:

  1. Bécsi szelet (osztrák) 50,3%
  2. Sztrapacska (szlovák) 41,1%
  3. Bajor csülök (német) 28,0%
  4. Bolognai spagetti (olasz) 24,0%
  5. Gyros (görög) 22,9%

Magyarország kedvenc nemzetközi ételei a következők:

  1. Pizza (kedvenc feltéttel)    42,3%
  2. Gyros (görög)                    41,9%
  3. Bécsi szelet (osztrák)         29,3%
  4. Bolognai spagetti (olasz)   26,8%
  5. Hamburger (amerikai)       24,0%
  6. Lasagne (olasz)                  23,1%
  7. Sztrapacska (szlovák)        22,4%
  8. Szezámos csirke (kínai)     14,9%
  9. Carbonara spagetti (olasz) 14,2%
  10. Sushi (japán)                   11,8%

Női toplista:

  1. Gyros (görög) 43,3%
  2. Pizza (kedvenc feltéttel) 43,2%
  3. Bolognai spagetti (olasz) 28,0%
  4. Bécsi szelet (osztrák) 27,9%
  5. Hamburger (amerikai) 24,0%

Férfi toplista:

  1. Pizza (kedvenc feltéttel) 37,9%
  2. Bécsi szelet (osztrák) 36,5%
  3. Gyros (görög) 35,3%
  4. Sztrapacska (szlovák) 24,8%
  5. Hamburger (amerikai) 24,0%

A https://nemzetkozi.miteszikazorszag.hu oldalon megtalálhatóak a legjobb receptek, tippek és a részletes eredmények is!

Az összesítésből jól látszik, hogy a bolognai spagetti a legtöbb listán előkelő helyet szerzett magának. Nézzük, hogyan készül a tökéletes bolognai spagetti, és mitől lesz ellenállhatatlanul al dente a tészta!

Bolognai spagetti ‒ recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 zellerszár
  • 1 ek. olívaolaj
  • 50 dkg sertés darálthús
  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • 4 dl passzírozott paradicsom
  • 2 tk. oregánó
  • 2 tk. bazsalikom
  • 1 tk. majoránna
  • 50 dkg spagetti
  • 10 dkg reszelt parmezán

Elkészítés

  1. A szószhoz a hagymát és a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, majd felaprítjuk. A répákat megtisztítjuk és kisebbre kockázzuk, a zellerszárat pedig alaposan megmossuk és felszeleteljük. Az olajat felmelegítjük és a hagymát megfuttatjuk rajta. Hozzáadjuk a fokhagymát, összeforgatjuk, majd beleszórjuk a répát, valamint a zellert és a zöldségeket megdinszteljük.
  2. A zöldségekhez adjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Meglocsoljuk a vörösborral, majd ráöntjük a passzírozott paradicsomot is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az oregánóval, a bazsalikommal és a majoránnával fűszerezzük. Felöntjük kevés vízzel és készre főzzük.
  3. A tésztát bő sós, enyhén olajos vízben kifőzzük, majd amikor kész, leszűrjük. A szósszal meglocsolva és a reszel parmezánnal megszórva tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 40 perc múlva

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához