Ezeket látta már?

Majdnem meghalt egy 8 éves kisfiú, miután megivott egy doboz energiaitalt

energiaital gyerek kórház légzésleállás sürgősségi

Légzésgondokat okozott a gyereknél a magas koffeintartalmú energiaital.

Az észak-londoni Edmontonban élő Luan (40) kétgyermekes édesapja elmondta, hogy fia rosszul érezte magát az enegiaital elfogyasztása után. „A pulzusa 145 ütés/percre emelkedett, még a pólóján keresztül is lehetett látni, ahogy a mellkasa zihál. - idézte fel az apa emlékeit a The Sun.

A gyerek tépni kezdte a saját haját, mardosta az arcát kétségbeesésében. Az anyja egy hideg törölközőt terített a homlokára, hogy valahogy megpróbálja megnyugtatni.”

Rohamot kapott, és nem tudta irányítani a légzését

A család azonnal értesítette a mentőket, akik legalább 90 percen át stabilizálták a gyermek állapotát, miután kritikusan magas vérnyomást állapítottak meg nála.

Mint kiderült, az érintett energiaital extra magas koffeint tartalmaz, amelyre a doboz a hátoldalán figyelmeztetnek is: nem ajánlott gyermekeknek, terhes nőknek vagy koffeinérzékenyeknek.

Az édesapa azonban felháborodva a történteken, szeretné elérni, hogy a jövőben lekerüljenek az angliai boltok polcairól a magas koffeintartalmú italok.

Óvatosan az energiaitalokkal: erre figyelmeztetnek a szívgyógyászok

Korábban a Magyar Kardiológusok Társasága is felhívta a rá figyelmet, hogy semmiképpen se akarjuk így pótolni az alvást és figyeljünk szervezetünk jelzéseire.

„Sokan azt gondolják, hogy bedobnak egy energiaitalt és minden helyrerázódik. Ha fáradtak, erőre kapnak, tovább tudnak ébren maradni, ha az agyuk nehezen pörög, majd felgyorsul. Mindez rövid távon kétségtelenül igaz, később azonban negatív hatása van, ha túlzásba visszük. Nekem is volt olyan betegem, aki megitta éhgyomorra a reggeli kávéját, majd délelőtt az energiaitalt, se nem evett, se nem ivott mást, majd olyan szívdobogása lett, hogy órákat feküdt az osztályunkon. Különösen fontos, hogy a szívritmuszavarokkal küzdők, szívbetegek felejtsék el az energiaitalokat, de azok is, akiknek a szervezete érzékenyen reagál rá”—figyelmeztet dr. Vértes András, az MKT Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoportjának vezetője.

És mik a szakmai tanácsok?

  • Napi egy doboz (250 ml) energiaital a legtöbb egészséges kamasz számára biztonságos.
  • Sportolás előtt vagy közben kerülni kell az energiaital-fogyasztást.
  • Azoknak a kamaszoknak, akiknek klinikailag igazolt betegségük van, konzultálniuk kell a kezelőorvosukkal energiaital-fogyasztás előtt.
  • A túlzott energiaital-fogyasztás alkohollal vagy droggal, esetleg mindkettővel kombinálva súlyos hatású lehet, akár halált is okozhat.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szívgondok és kávézás: számít a koffein?

Forrás: thesun
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához