Ezeket látta már?

Nagy bajban volt az az idős asszony! A Gondosóra jelét követve mentették meg

Gondosóra életmentő eszköz GPS-koordináták

A katasztrófavédelem munkatársai segítettek.

„Manapság számtalan elektronikai eszközt használunk, a fiatalok gyakorlatilag mindent valamilyen kütyü segítségével intéznek. Az idősebbek, de főleg a szépkorúak azonban nem feltétlenül követik ezt a trendet. Van azonban valami, amit mindenkinek, aki elmúlt hatvanöt, érdemes megfontolnia: ha mást nem is, de egy Gondosórát megéri igényelni. Fizetni nem kell érte, de adott esetben életet menthet” – hangsúlyozta a katasztrófavédelem közösségi oldalán vasárnap.

A közelmúltban a Tolna vármegyei Szakcs külterületén is ez segített. Egy idős nő tévedt el az erdőben, de a Gondosórán keresztül segítséget kért.

„A műveletirányítás felvette a kapcsolatot a Gondosóra diszpécserközpontjával, az eszköz által küldött GPS-koordináták alapján pedig – a riasztás utáni percben – a dombóvári hivatásos tűzoltók rá is találtak a rémült asszonyra” – olvasható a bejegyzésben.

Ön tudta, hogy a Gondosóra akkor is jelez, ha a használója elesik?

A Gondosórával az idős hozzátartozónk minden körülmény között segítséget kérhet, akár olyan helyzetekben is, amikor nincs szükség sürgős ellátásra, csupán egy gyors megoldásra.

Az eszközzel annak viselője minden körülmények között képes jelezni, a készülék nyakban vagy karon hordva mindig elérhető. Elesés esetén a készülék automatikusan jelzést ad le a diszpécserszolgálat felé.

A programba alanyi jogon, díjmentesen jelentkezhet minden otthonában élő, 65. életévét betöltött személy. A programba a regisztrációs gomb alatti űrlap kitöltésével tud jelentkezni, az eszközök kézbesítése az űrlap feldolgozását követően folyamatosan történik.

A regisztrációs űrlap kitöltését elvégezheti a szolgáltatás igénybevételére jogosult személy (65. életévét betöltött magyar állampolgár) és az igénybevételre jogosult személy megbízásából bárki.

A készülék használatba vételéhez javasolt olyan segítő családtag vagy ismerős regisztrálása, akiket az esetleges riasztás során a Diszpécserközpont értesíteni tud.

A regisztrációt követően a megadott adatokat a személyi- és lakcímnyilvántartóban lévő adatokkal egyeztetjük. Amennyiben eltérés mutatkozik, munkatársunk felveszi a kapcsolatot a regisztrálóval az adatok pontosítása érdekében. A sikeres regisztráció feltétele az adatok megegyezése, amelynek megléte esetén az adatok átkerülnek a Szolgáltatóhoz. Ezt követően három hónapon belül kerül sor a kézbesítésre, amelyről a kiszállítás előtt a futárszolgálat fog értesítést küldeni.

A készülék rendszeres töltésén és viselésén kívül a továbbiakban semmi másra nincs szükség, hogy a program aktív tagja maradjon.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan kell újraéleszteni? Ezt kell tenni, amikor valakinek leáll a szíve

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához