Ezeket látta már?

Pusztító cicák: veszélyeztetett fajokat irtanak ki a vadászó házimacskák

házimacskák, cicák, ragadozó, vadászösztön

A macskák imádott társai az embereknek, de egyben kegyetlen zsákmányszerzők is, és bizonyos természetvédelmi szempontból károsak is lehetnek.

A házimacskák 9000 évvel ezelőtti háziasítása óta az Antarktisz kivételével minden kontinensen elterjedtek. A Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók úgy jellemzik őket, mint "a világ legproblémásabb invazív fajait".

"Tanulmányunk rávilágít a világ egyik legsikeresebb és legszélesebb körben elterjedt invazív ragadozójának szokásaira" – írták a kutatók a tanulmányban, amelyet Christopher Lepczyk, az amerikai Auburn Egyetem munkatársa vezetett.

Melyek a veszélyeztetett fajok?

Madarak, emlősök, rovarok és hüllők egyaránt szerepelnek az étlapján, amelyek 17%-a természetvédelmi szempontból aggályos a kutatás szerint. Ez az első ilyen kutatás, amely globális szinten számszerűsítette a macskák vadász szokásait.

A macskák összesen 981 madárfajt, 463 hüllőt és 431 emlősfajt zsákmányolnak. Megállapították továbbá, hogy 119 rovarfajjal és 57 kétéltűvel is táplálkoznak.

A macskák különösen nagy kárt okoznak a szigeteken, ahol háromszor annyi veszélyeztetett fajt esznek meg, mint a kontinenseken. Ismert például, hogy olyan fajokat, amelyek mára kihaltak a vadonban, köztük az új-zélandi fürjet.

A vadon élő állatokra gyakorolt hatásuk heves vitákat váltott ki Új-Zélandon, ahol egy politikus a teljes kiirtásukért kampányol, és heves vitát váltottak ki a gyerekeket a vadmacskák lelövésére buzdító versenyek.

Hogyan lehet megakadályozni a zsákmányszerzést?

Csak Ausztráliában becslések szerint évente több mint 300 millió állatot ölnek meg, ezért természetvédelmi csoportok a macskák benti tartását követelik. Egyes helyeken már macskaelzárást vezettek be. A délnyugat-németországi Walldorf városában a macskatulajdonosokat arra kötelezték, hogy tavasszal három hónapig tartsák bezárva macskáikat, hogy megvédjék a veszélyeztetett, ilyenkor költő pacsirták populációját.

A Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) szóvivője elmondása szerint: "A csengők felszerelése a macskanyakörvekre és az állatok éjszakai bent tartása egyszerű módja annak, hogy csökkentsük a vadon élő madarak és más vadon élő állatok elpusztításának számát. Az ultrahangos eszközök használata szintén hatékony módjai lehetnek annak, hogy csökkentsük a macskák vadászattal töltött idejét.

"A macskák ragadozó életmódja különösen nagy gondot okozhat, különösen az alacsonyan vagy a földön fészkelő madarak számára" – mondta a szóvivő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Elkaphatom a rühességet a kutyától?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kisállatok egészsége

Forrás: TheGuardian
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához