Ezeket látta már?

Óriási erővel rúgta be az ajtót a kanyaró – aggódnak a szakemberek

kanyaró, szakember, aggódnak, járvány

Így járnak azok, akik nem oltatnak kanyaró ellen.

Annak ellenére, hogy a kanyarót az Egyesült Államokban 24 évvel ezelőtt megszűntnek tekintették, a betegség már ott is visszatért, melynek elsődleges oka az oltási arány csökkenése és a megnövekedett nemzetközi utazások. A jelenlegi járványok azokon a területeken alakultak ki, ahol alacsonyabb az oltási lefedettség – ez nem is csoda, hiszen a vírus nagyon fertőző: amennyiben egy fertőzött személy közelében oltatlan emberek tartózkodnak, azoknak akár a 90%-uk megfertőződhet.

A kutatók szerint ez nem csak az Egyesült Államokban figyelhető meg, de a világ számos pontján is. A megbetegedések száma csaknem megduplázódott 2022 és 2023 között, és ez a tendencia sajnos folytatódik. A kanyaró világszerte 321 582 megbetegedést okozott 2023-ban, ami az előző évhez képest 88%-os növekedést jelent- írja a Sky News.

Mi az a kanyaró?

A kanyaró egy vírus által okozott rendkívül fertőző betegség, mely cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszentés) terjed. Gyors fertőzőképességét az (is) okozza, hogy miután egy kanyarós személy elhagyja a területet, a kórokozó akár két óráig is a levegőben maradhat, melyet bárki belélegezhet.

A kanyaró gyermekeknél a leggyakoribb, ám lényegében minden korosztályt érintheti. A vírus először a légutakba kerül, ott megtelepszik, szaporodik, majd az egész testben terjed. A tünetek közé tartozik a magas láz, köhögés, orrfolyás, a testszerte jelentkező kiütések, vörös szemek, valamint a szájüregi nyálkahártyán lévő vörös foltok, közepükön sárgás pontokkal (Koplik-foltok). A panaszok jellemzően a fertőződés után 10-12 nap múlva, hirtelen lépnek fel. A betegség nagy veszélye, hogy igen könnyen generál súlyos, akár életveszélyes szövődményeket. Ezek főleg az 5 év alatti gyermekeknél és a 30 év feletti felnőtteknél a leggyakoribbak.

A kanyaróra nincs konkrét terápia, ám bizonyos a gyógyszer segíthetnek a tünetek és szövődmények kezelésében.

Kanyaró elleni oltás a megoldás

A kanyaró elleni védőoltás 1963-as bevezetése és a széleskörű védőoltások előtt kb. 2-3 évente fordultak elő nagyobb járványok, amelyek becslések szerint évente 2,6 millió halálesetet okoztak. Védekezésében igen nagy szerepe van a védőoltásnak – ám mivel ez több országban nem kötelező, így az átoltottság nem kielégítő. Ennek eredményét látjuk: drasztikusan nő a kanyarós esetek száma! A közösségi immunitás ugyanis akkor érhető el, ha az átoltottsági arány meghaladja a 95%-ot. Azonban az oltási hajlandóság sok helyen egyre rosszabb, melynek egyik fő oka a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság, mely a Covid-19 világjárvány idején még inkább felerősödött.

Hogy meg lehessen állítani a kanyaró nagyobb terjedését, nemzetközi szinten minden gyanús és megerősített esetet jelenteni kell az egészségügyi hatóságoknak, hogy segítsék a járványok nyomon követését. Ezen kívül tekintettel a kanyaró terjedésének globális jellegére, védőoltás ajánlott az utazók számára.

Mi a helyzet Magyarországon?

Kanyaró ellen 1969 óta kötelezően kapnak védőoltást a gyermekek Magyarországon. A hosszútávra szóló védettség érdekében 1989-től két dózis oltóanyag beadását tették kötelezővé. Az első kanyaró elleni oltást 15 hónapos korban kapják meg a gyermekek (MMR), majd 11 éves korban iskolai oltásprogram keretein belül részesülnek a másodikban. Így hazánkban „népességszintű védettség” alakult ki a betegséggel szemben, tehát csupán csak behurcolt, vagy azzal összefüggő esetek fordulhatnak elő. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint a magas átoltottság miatt kicsi a kanyarójárvány esélye hazánkban, ám ha valaki járvány sújtotta területre utazik, úgy javasolt a védőoltás felvétele, ha még nem tette meg.

Kiknek javasolt hazánkban az oltás?

  • A kanyarójárvány által sújtott országokba utazóknak, ha nem, vagy csak hiányosan/részlegesen részesültek immunizálásban.
  • 1989 előtt születtek és nem részesültek két védőoltásban. Közülük is különösen azoknak javasolt, akik egészségügyi dolgozók, gyermeket terveznek, környezetükben 15 hónaposnál fiatalabbak, várandósok, illetve legyengült immunrendszerűek élnek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kanyaró és szövődményei: kit veszélyeztet leginkább?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kanyaró

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához