Ezeket látta már?

Ezek a kanyaró tünetei

kanyaró tünetei

A kanyaró akár két hétig is lappanghat, és az első tüneteket egy egyszerű náthával is össze lehet téveszteni. Milyen tünetekről lehet biztosan felismerni?

Kanyaró tünetei

A kanyaró tünetei rendkívül jellegzetesek. A fertőződést követő nagyjából 12-14 napon jelentkeznek, és először egyszerű náthára emlékeztethetnek: köhögés, orrfolyás, fejfájás és gyengeség. Emellé azonban a szem kipirosodása és könnyezése társulhat. A kanyaró igen magas, akár 40 fokos lázzal is együtt járhat, és akár egy hétig is eltarthat a lázas állapot. Emellé általános gyengeség, időnként hányás, hasmenés vagy hasfájás társulhat.

Kanyaró diagnózisa

A kanyaró diagnózisát nagymértékben megkönnyíti, ha észreveszik a száj belső nyálkahártyáján az úgynevezett Koplik-foltokat. Az apró, fehér, grízre emlékeztető foltok, fekélyes kiütések általában a hátsó, alsó őrlőfogak melletti nyálkahártyán jelennek meg, és rendkívül jól jelzik a betegség előhaladását. Általában az egész testre kiterjedő kiütések megjelenése előtt 2-3 nappal alakulnak ki, de rövid időn belül fel is szívódhatnak. A Koplik-foltok csak a kanyaróra jellemzőek, így a pontos diagnózishoz, illetve járvány kordában tartásához nagyon fontos, hogy időben észrevegyék őket.

Kanyaró, mumpsz, szamárköhögés: miért indultak újra útnak ezek a fertőzések?

A Koplik-foltok megjelenését követő nagyjából harmadik (átlagosan a fertőződés utáni 14.) napon megjelennek a szintén rendkívül jellegzetes bőrkiütések. A fejen, elsősorban a fül mögött, illetve a halántékon, arcon alakulnak ki az apró (gombostűfej méretű) vöröses árnyalatú, a bőrből kiemelkedő kiütések, melyek fokozatosan áthúzódhatnak a mellkasra, a törzsre, majd a végtagokra is. A kiütések nagyobb bőrfelületeket szinte teljesen elfedhetnek.

Bőrkiütést észlelt, de nem tudja eldönteni, melyik kiütéses betegség lehet?

A kiütések nem feltétlenül viszketnek (de ez is előfordulhat), és általában hegesedés nélkül elmúlnak, nem hagynak maradandó nyomot. A kanyarós kiütések általában 6-8 napig maradnak meg, a színük vörösből barnába válthat, majd rövid időn belül elhalványodhatnak, először a fejen és az arcon, majd a törzsön, végtagokon tűnnek el. A kiütések megjelenésével együtt jelentkezik a magas láz is. A kanyaró általában három hét alatt zajlik le.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához