Ezeket látta már?

Kanyaró veszély Európában: mire kell figyelnünk itthon?

gyermek, kanyaró, európa, utazás

Nem ajánlott a kanyaróval érintett helyekre való utazás, főleg kisgyermekkel.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közleménye szerint a magyar lakosság túlnyomó többsége védett a kanyaró ellen, mivel vagy már átesett a betegségen, vagy megkapta a védőoltást. A kijelentést az indokolja, hogy Európában általában növekszik a kanyarós esetek száma.

Magyarországon 2002 óta nem fordult elő hazai eredetű kanyarómegbetegedés, és az elmúlt 21 év során az importált vagy importált fertőzéssel összefüggő esetek száma 81 volt az NNGYK adatai szerint. Rámutattak arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójában 2022-ig Magyarország 36 hónapig bizonyította, hogy nem volt járványos kanyaróterjedés az országban a betegség behurcolása után, így a kanyaró "elimináltnak tekinthető" Magyarországon.

Hogyan terjed?

A kanyaró cseppfertőzés útján terjed, és olyan tüneteket okozhat, mint láz, köhögés, orr-garat hurut, kötőhártya-gyulladás és bőrkiütés. A betegség súlyosabb esetekben akár tüdő- vagy agyhártyagyulladáshoz is vezethet, és néhány esetben halálos kimenetelű is lehet.

A kanyaró egy rendkívül ragályos fertőző megbetegedés, amely már a kiütések megjelenése előtt négy nappal fertőzhet, és a fertőzőképesség a kiütések eltűnését követően további négy napig fennmarad. A beteg a kórokozót az orr- és garatváladékával üríti, és a bőrkiütések általában a fejen és az arcon kezdődnek, majd lefelé terjednek a testen. A kiütések néhány napig tartanak, és a megjelenés sorrendjében tűnnek el. A betegség természetes lefolyása élethosszig tartó védettséget biztosít.

Mivel a kanyaró kezelésére nincs specifikus gyógyszer, a leghatékonyabb védekezés ellene a két dózisú kombinált MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) oltás. Magyarországon szinte minden 15 hónapos és 11 éves gyereket beoltanak a kanyaró ellen, és az átoltottság az egyes korosztályokban legalább 98 százalék.

Az NNGYK hangsúlyozza, hogy új gyermek érkezésekor ellenőrizni kell, hogy megkapta-e az összes szükséges védőoltást az életkorának megfelelően, és ha szükséges, pótolni kell. A kanyaró elleni védőoltási kötelezettség 20 éves korig érvényes.

Hogyan utazzunk külföldre?

Külföldi utazás esetén kanyarójárványokkal érintett területekre utazáskor elsősorban a kisgyermekek védelmét ajánlják, mivel az anyai immunitás általában 1 éves kor körül megszűnik, és az első védőoltást 15 hónapos korban kapják meg. Ezért nem ajánlott a 15 hónaposnál fiatalabb vagy oltatlan kisgyermekek számára az utazás, és ha elengedhetetlen, akkor feltétlenül meg kell kapniuk a kanyaró elleni védőoltást.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyorsan terjed a kanyaró a szomszédban

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kanyaró

Forrás: Infostart
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához