5 Covid-mentes ország, amiket elkerül(t) a koronavírus!

Covid-19, koronavírus, covid-mentes, vírus, járvány, SARS-CoV-2

Hiszi-e, vagy sem, de vannak olyan országok, ahová eddig még nem tette be a lábát a koronavírus. Mutatjuk, hogy melyek azok az országok, amelyeknek az egészségügyi statisztikái Covid-19-mentességről árulkodnak.

A világ bizonyos békés szegleteiben nem ismert a Covid-19

2021. október 1-én aktualizált adatok alapján a világ 193 országa között található 5 olyan „paradicsomi” ország van, ahol nem kell a maszk, nyugodtan lehet ücsörögni az éttermek teraszain; röviden, szinte olyan az élet, mint a Covid-19 pandémia előtt volt, ugyanis ott nem volt és nincs Covid-19.

Csendes-óceáni-szigetek - a koronavírus által sem háborgatva

Az 5 kiváltságos hely között 3 „világ végi” helyként fogható fel. Mindentől távol, a Csendes-óceán által körülölelve. Három óceániai sziget, Tonga, Tuvalu és Nauru egyelőre érintetlenek a koronavírus (SARS-CoV-2) által. Tény, hogy a közel 106 ezer fő tongai szigetlakó mindent megtesz az intaktság megőrzéséért. Szigorúan lezárták a határaikat. Külföldiek nem léphetnek be az országukba, az ott lakók pedig csak rendőri felügyelet álló hotelben eltöltött karanténos időszakot követően térhetnek haza külföldről.

Tuvalun és Naurun, ahol a lakosságszámok a 11 ezer főt sem érik el, még egyszerűbb a helyzet, hiszen a két sziget a világ turisták által legkevésbé látogatott helyei közé tartozik. Tuvalura például évente kevesebb, mint 200 turista érkezik csupán. Egyszerűnek tűnik tehát a járványt elkerülni.

Országok, több millió lakossal, koronavírus nélkül? - Észak-Korea és Türkmenisztán

Érdekes, és sokak által megkérdőjelezett az, hogy miként sikerül olyan nagy lakosságszámú, szomszédokkal körülvett országoknak elkerülni a Covid-19-pandémiát, mint Észak-Korea vagy Türkmenisztán. Észak-Koreának több mint 25 millió, Türkmenisztánnak pedig körülbelül 6 millió lakosa van.

Nátha, köhögés, levertség: allergia vagy koronavírus okozza? Olvasson tovább!

Észak-Korea esete

Észak-Korea 2020 júniusában már majdnem „elesett”. Felröppent a hír, hogy Covid-19 beteget diagnosztizáltak, azonban később ezt visszavonták, kijelentve, hogy mégsem koronavírusról volt szó.

Tény, hogy Észak-Korea, mint Kínával szomszédos ország a koronavírus-járvány kezdete után röviddel (2020. január) szigorúan lezárta a határait, és azóta sem nyitotta ki, annak ellenére, hogy mindez a külkereskedelme drasztikus visszaesését okozta. Azoknak, akik belépnek az országba, legyen szó külföldiekről vagy saját állampolgárokról, hosszú 1-2 hónapos karantént írnak elő.

Ha nincs koronavírus, akkor védőoltásokra sincs szükség. Ennek jegyében Észak-Korea nem igényelte az AstraZeneca, a Szputnyik, illetve a CoronaVac vakcina-szállítmányokat.

Türkmenisztán példája

Nehezen képzelhető el, hogy olyan Covid-19-sújtott országok szomszédjaként, mint Irán vagy Afganisztán, miként maradhat Türkmenisztán koronavírus-mentes. A jelenség megértéséhez tudni kell, hogy Türkmenisztán országimázsának egyik pillére az egészséges és fitt türkmén lakosság. Nehezen fér össze a képpel a Covid-19. A BBC híradásai szerint a türkmén orvosok nem ejtik ki a szájukon a koronavírus vagy Covid szavakat, helyette marad a „tüdőgyulladás” – a „gyanús” esetekben is. Állítólag volt rá példa, hogy a türkmén kórházban tüdőgyulladásos betegként diagnosztizált, majd életét vesztett diplomata Röntgen-leletéről külföldi orvosok azt állították, hogy a kép alapján a megbetegedés Covid-19 volt. Ezt azonban bizonyítani nem lehetett, hiszen a beteg életében nem volt szállítható, nem tudták külföldre vinni orvosi kezelésre, a halálát követően pedig bebalzsamozták, és a boncolást végző orvosok nem találtak koronavírus-nyomokat. Vagyis, néhányan úgy vélik, hogy Türkmenisztánban igenis jelen van a Covid-19, csak „láthatatlan formában”. Olyannyira jelen lehet, hogy az ország a pandémia harmadik hullámát éli, csak ez nem tükröződik a számokban,- vallják egyesek.

Ez is érdekelheti:

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás:

(1) https://koryogroup.com/blog/are-there-countries-without-coronavirus

(2) https://www.bbc.com/news/world-asia-58583212

(3) https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_North_Korea

Forrás: egeszsegkalauz.hu