Ezeket látta már?

Szondatáplálás hete 2024. február 5-12

Őszintén a szondatáplásról minden korosztálynak

szondatáplás otthonápolás táplálékbevitel

A szondán keresztüli táplálás a modern tudomány kiemelkedő vívmánya: életek millióit mentette meg és jelentős mértékben emelte az arra rászorulók életminőségét és sok esetben a túlélési esélyeit.

A Szondatáplálás hetét idén 14. alkalommal február második hetében tartják a világ számos országában. A 2011-ben létrehívott kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a szondatáplálás fontosságára. A megosztott ismeretek, a betegek és hozzátartozóik történetei bizonyítják, hogy a táplálást segítő eszközzel történő táplálékbevitel pozitív hatást gyakorolt életükre, és eloszlatta a szondatápláláshoz kapcsolódó előítéleteket és félelmeket.

Mindannyiunk számára természetes, hogy gondoskodjunk szeretteink megfelelő étkezéséről, táplálásról. Méginkább érezzük a táplálás fontosságát betegség esetén. Ilyenkor első kérdésünk: “Mit főzzek? Mit ennél szívesen?” Az ösztöneink helyesen súgják, hogy betegség esetén a megfelelő táplálkozás elengedhetetlen.

De mi történik akkor, ha a beteg képtelen elegendőt enni vagy állapotából adódóan teljesen képtelen a táplálkozásra?

Jelenleg Magyarországon évente mintegy 1.500 beteg részesül otthoni szondatáplálásban a Nutricia Otthonápoló Szolgálat által, akik között vannak gyermekek, felnőttek és idősek is. Mi a közös bennük?

  • A szondán keresztüli táplálást orvosuk rendelte el, hogy ezáltal biztosítható legyen a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitel.
  • Állapotuk lehetővé tette a kórházból való hazabocsátást, így otthonukban, szeretteik körében élhetik mindennapjaikat.
  • A hazabocsátást követően – szakorvosi javaslat alapján – felvették a kapcsolatot a szondatáplálásra szakosodott Nutricia Otthonápoló Szolgálattal, amelynek a területileg illetékes ápolója segíti a szondatálálás és a szonda gondozásának helyes elsajátítását, annak elfogadását és a mindennapi gyakorlatba való illesztését.

Fontos tudni, hogy a szondatáplálás könnyen megtanulható, és amennyiben a beteg állapota azt lehetővé teszi, mellette teljesértékű élet élhető. Ennek ellenére teljesen természetes, hogy a szondatáplálás hallatára a betegek és hozzátartozók elsőre megijednek.

Hogyan válik a kezdeti félelem és elutasítés elfogadássá és hálává?

A Nutricia Global 2022 októberben szondatáplált betegek és hozzátartozóik körében végzett rámutatott arra, hogy a szondatáplálás említése kezdetben negatív előítéleteket, kezdeti elutasítást és szorongást eredményez, amit elsősorban az önállóság elvesztésétől való félelem vált ki. A betegek nem tudják, hogy mit is jelent a szondatáplálás és hogy mit várhatnak tőle. Továbbá félnek attól, hogy ez már egy visszafordíthatatlan állapot, amiből nincs visszaút. Idővel azonban, ahogy a szondatáplálás a mindennapi rutin részévé válik, a kezdeti negatív érzéseket fokozatosan váltja fel a jobb közérzetből és erőnlétből fakadó megkönnyebbülés, elfogadás és hála.

Beszéljünk őszintén a szondatáplálásról!

A szondatáplálással kapcsolatos ismeretterjesztést segíti elő évről-évre a Szondatáplálás hete, ami hagyományosan minden évben február első hetére esik. Az idei évben a Nutricia támogatásával számos közérhető, és több korosztályt is megszólító tartalom jelent meg, amelyek közelebb hozzák és elmagyarazzák a szondatáplálás célját és sok esetben életmentő gyakorlatát a mindennapokban.

Rövid kisfilm a szondatáplálásról – a nagyközönségnek

Az alábbi kisfilm röviden és közérhetően ad választ az alábbi, gyakran felmerülő kérdésekre:

  • Mikor rendel el az orvos táplálásterápiát illetve szondatáplálást?
  • Hogyan történik a szondatáplálás?
  • Hogyan valósítható meg a szondatáplálás beteg otthonában?

Szondamese – a legkisebbeknek

Az óvodás és kisiskolás korosztályt szólítja meg a Nutricia támogatásával megjelent hiánypótló Szondamese c. kiadvány, ami segíti a szülőket abban, hogy gyermekükkel őszintén és természetesen beszélgethessenek a szondatáplálásról.

A mesekönyv egy jó eszköz arra az esetre, ha a gyermek szondatáplálásra szorul, de egyúttal segíti a szondatáplálás elfogadottságának növelését azokban az esetekben is, amikor gyermekünk a családban vagy a tágabb közösségében szondatáplált társával találkozik.

A Szondamese letölthető innen.

Anna instagram oldala – fiataloknak és fiatal felnőtteknek

Anna huszonéves szondatápláltként teljes életet él: sportol, tanul, dolgozol, utazik és sok időt tölt barátaival. Küldetésének tekinti a szondatáplálás előtt állók bátorítását és támogatását, aminek céljából idén elindította Instagram oldalát is. Ismerjétek meg Anna történetét és kövessétek Instagram oldalát a mindennapjairól.

A szondatápláltak mellett az év minden napján

A Nutricia elkötelezett a szondatáplált betegek mellett, és küldetésének tekinti a szondatáplálásról szóló hiteles tájékoztatást és a szondatáplált betegek és hozzátartozóik szakmai támogatását.

Amennyiben szondatáplálással bocsátják haza Önt vagy hozzátartozóját a kórházból, vegye igénybe az idén 25 éves Nutricia Otthonápoló Szolgálat szolgátatásait az ország bármely területén, térítésmentesen.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szondatáplálás: ezekben az esetekben lehet rá szükség

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához