Ezeket látta már?

Véradás, plazmaadás: minden egyes adomány értékes életmentő ajándék

who, véradás, véradók világnapja, adomány

2023. június 14-én ismét világszerte megünneplik a Véradók Világnapját. Az Egészségügyi Világszervezet közgyűlése 2005-ben hivatalosan is világnappal ünnepli az önkéntes véradókat szerte a világon.

Minden egyes adomány értékes életmentő ajándék, és a rendszeres adományozás a biztosítéka a biztonságos és fenntartható vérellátás kialakításának.

A WHO Magyarországi Iroda, a Magyar Nemzeti Múzeummal, az Országos Mentőszolgálattal és a Magyar Vöröskereszttel önkéntes véradást szervez a múzeum Dísztermében, ahol az külső önkéntesek mellett az ENSZ Magyarországon dolgozó munkatársai és a múzeum munkatársai adnak vért.

A biztonságos vérhez és vérkészítményekhez való hozzáférés hiánya – különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban – minden beteget érint, beleértve a rendszeres transzfúziót igénylőket is. A WHO célja, hogy segítse az alacsony és közepes jövedelmű országokat a humán plazma elérhetőségének és minőségének javításában, beleértve a teljes véradásból nyert plazma hasznosítását, valamint a betegek hozzáférésének növelését az életmentő plazmafehérje-terápiákhoz.

A 2023-as Véradók Világnapja kampány szlogenje: „Adj vért, adj plazmát, ezzel életet mentesz”. Az Egészségügyi Világszervezet idén azokra a betegekre hívja fel a figyelmet, akiknek élethosszig tartó transzfúzióra van szükségük.

A WHO Magyarországi Iroda, a Magyar Nemzeti Múzeummal, az Országos Mentőszolgálattal és a Magyar Vöröskereszttel önkéntes véradást szervezett a múzeum Dísztermében. Délelőtt az ENSZ Magyarországon dolgozó munkatársai és a múzeum munkatársai adtak vért, délután pedig külső önkéntesek számára is lehetőséget biztosítottak. Képünkön Haris Hajrulahovic, a World Health Organization (WHO) Magyarországi Irodájának Vezetője mons beszédet. A WHO Magyarországi Iroda, a Magyar Nemzeti Múzeummal, az Országos Mentőszolgálattal és a Magyar Vöröskereszttel önkéntes véradást szervezett a múzeum Dísztermében. Délelőtt az ENSZ Magyarországon dolgozó munkatársai és a múzeum munkatársai adtak vért, délután pedig külső önkéntesek számára is lehetőséget biztosítottak. Képünkön Haris Hajrulahovic, a World Health Organization (WHO) Magyarországi Irodájának Vezetője mons beszédet. Forrás: WHO

A 2023-as véradók világnapja alkalmából Haris Hajrulahovic, a WHO magyarországi képviselője elmondta:

"Szeretnék köszönetet mondani minden önkéntes véradónak értékes adományaiért, beleértve az ENSZ Budapesten tartózkodó munkatársait is, akik elfogadták a véradásra szóló meghívásunkat, és hozzájárulnak a biztonságos és fenntartható vér- és vérkészítmény-ellátáshoz Magyarországon, hogy minden rászoruló beteg időben megkaphassa a megfelelő kezelést."

Ezeket olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Éjszaka felébred, mert hevesen ver a szíve? Nem csak szívbetegség lehet az oka

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#véradás

Forrás: WHO
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához