Hisztamin-intolerancia esetén a sajt, a bor és a csoki már nem jó barát, és mindezzel csak akkor szembesülünk, amikor az első tünetek jelentkeznek. Sőt, sokan még akkor sem gondolnak rá, hogy a hisztamin-intolerancia lehet a bajok okozója.
Hisztamin intolerancia esetén a bélfalban található DAO enzim nem, vagy korlátozottan képes a hisztamin lebontására. Hisztaminintolerancia akkor alakul ki, ha valakinek elégtelen a hisztaminbontó képessége.
A valódi alkoholallergia rendkívül ritka, az azonban cseppet sem szokatlan, hogy egy-egy pohár bor vagy pezsgő elfogyasztását követően „allergiaszerű” tünetek tapasztalunk magunkon.
Az sem mindegy, hogy ételallergiában vagy ételintoleranciában szenved.
Ha ételintoleranciára utaló tüneteket észlelünk magunkon, ne kezdjünk bele megszorító diétába. Inkább ragadjunk tollat és papírt, és kezdjünk naplóírásba!
Ha orvosilag igazolt hisztaminózis áll fenn, a kezelőorvos javaslatára, az intolerancia súlyossági fokától függően hisztamin-szegény, illetve -mentes, úgynevezett mediátor mentes diétára van szükség.
Mik a csalánkiütés okai, és mikor beszélhetünk allergiás csalánkiütésről, és milyen kezelési lehetőségek vannak?
A „mentes” az új trend? Úgy tűnik, a nagy népszerűségnek örvendő úgynevezett mentes diéták is beléptek a divatdiéták sorába.