Ezeket látta már?

120 kg vagyok, és dohányzom. Hogyan fogyhatok le a legkevesebb szenvedéssel? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

túlsúly, fogyás, tsh, pajzsmirigy

Tisztelt Doktornők, Doktor Urak, Szakértők! Az elmúlt hetekben-hónapokban, az azóta sajnos elhunyt Édesapámmal kapcsolatban kértük-kértem az Önök segítségét.

Most azonban úgy érzem, kicsit magammal is kellene törődnöm, bár, majd, mint azt látni fogják, ezt megtehettem volna hamarabb: mea culpa: a lustaság és egyéb dolgok néha legyőztek-legyőznek, ezt be kell vallanom

Magamról:

51 éves férfiember vagyok, irodai IT-munkán, viszonylag kevés mozgással. Dohányzom, 1 doboz cigaretta néha elegendő 2 napra, tudom, ez is sok, de.... Alkoholt nem fogyasztok szinte egyáltalán, maximum nyaranta a Balaton-parton barátokkal, családdal 1 héten keresztül napi 5-6 üveg sör.

Étkezési szokásaim szerintem nem annyira rosszak: reggelire általában péksütemény vagy semmi, ebédre, amikor lehet, főtt étel: nem vagyok válogatós, szívesen fogyasztok főzelékeket is, bár pl. a finomfőzelékkel vallatni lehetne, a többivel viszonylag barátságban vagyok. Leveseket minden formában szeretem. Édességet is fogyasztok, de nem vállalhatatlan mértékben. Húskészítmény tekintetében mindenevő vagyok: jöhet csirke, pulyka, sertés, marha, birka, bármi, kivéve pl. nyúl, galamb.

Folyadékot rendszeres fogyasztok, kijelenthetem, hogy a napi 2 liter víz az szinte mindennap megvan, ennél csak több (cukros üdítőket nagyon ritkán fogyasztok.)

Testsúlyom: 120-125 kg, testmagasságom kb. 186 cm.

Alapbetegségeim: enyhe magas vérnyomás, amire nappal Co-Valsacor-t, estére pedig Bisoprolol-tablettát szedek. Pajzsmirigy eltávolításom volt nagyon erős túl működés miatt kb.10 éve, azóta Letrox-ot szedek, napi 150 mikrogramm tételben. Legutolsó laborom esetén a TSH kicsit magas volt, ideje lesz lassan ismét megnézessem.

Amiben segítségüket kérném, és bevallom, az oldalon eddig nem találtam ehhez hasonló kérést vagy cikket:

  • szeretnék lefogyni a magasságomhoz és életkoromhoz legjobban passzoló mértékben. Ez szerintem olyan 80-90 kg-os súly elérését jelentené, de ez csak az én "tippem",
  • illetve szeretnék a dohányzásról lemondani úgy, hogy ez a lehető legkellemetlenebb mellékhatásokkal, "szenvedéssel" járjon.

Nem tudom, Önök között van-e ezen témákban kompetens szakorvos, de bízom benne, hogy igen. Tisztában vagyok vele, hogy a fogyással kapcsolatban dietetikushoz kellene elmenjek, meg is tenném, de egyelőre időhiányban szenvedek, és arra gondoltam, az Önök bevezető segítsége is elegendő lehetne az induláshoz. Válaszukat, esetleges javaslataikat, segítségüket, mint mindig, most is nagy tisztelettel köszönöm.

Üdv! Sajnos a dohányzásnak nem igazán van tuti receptje, "egyszerűen" le kell rakni. A táplálkozásról a kiemelt poszt C-2 pontban talál cikkeket, ebből kiderül majd, miért rázott ki engem a hideg a "reggelire csak péksüti" résztől

https://www.facebook.com/groups/azorvosvalaszol/permalink/2281753111993207/

Ha komplexebb segítségben gondolkodunk, érdemes lenne esetleg obezitológiai szakrendelést felkeresnie, ha üzemel ilyen a környéken. A diéta megkezdése előtt a TSH-t is be kellene állítani, rossz pajzsmirigyfunkcióval diétázni olyan, mint behúzott kézifékkel elindulni a F1-es Magyar Nagydíjon.

Így reagált a posztra a kérdező:

Sajnos, olyan a munkánk illetve a munkaidőnk, hogy nem nagyon van lehetőség egészségesebb reggeliket fogyasztani. Életemben nem hallottam még obezitológia szakrendelésről, bevallom őszintén. A legutolsó PM-laborom meglehetősen szűkszavú: TSH: 11,130, Szabad T4: 18,20, szabad T3: 4,40. A TSH természetesen piros A dohányzás letétele annyiban izgat, hogy a jelenlegi most sem túl jó testsúlyomat nem szeretném még feljebb tornászni, még ha a kalóriabevitelem a jelenlegitől nem is térne el "felfelé"-irányba.

Így válaszoltak az orvosok:

Nem gondolnám, hogy egy teljes kiőrlésű kenyeret megvajazni, és rádobni egy csirkemellet kevesebb idő, mint sorbanállni a pékségben Hogy mire van ideje, és mi a fontos, azt Ön dönti. A Tsh értéke finoman szólva sem oké, mielőbb keresse fel endokrinológus kezelőorvosát!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol