Ezeket látta már?

Candida-fertőzés, mint figyelmeztető jel

2015.11.02. Módosítva: 2015.11.05.
candidaphoto_0_0

A Candida albicans nevű gomba a szervezet normál flórájának tagja. A mindennapi életben gyakran találkozhatunk a bőrt, körmöket érintő enyhe gombás fertőzésekkel, kevéssé ismert azonban, hogy az egészséges szervezetben ritkán okoz súlyosabb tüneteket az elmúlt évtizedben tévesen rettegetté vált kórokozó.

Napjainkban a túlzott antibiotikum-felhasználás, szélsőséges étkezési szokások, hormonális készítmények alkalmazása ugyan valóban nagy hatással lehet a bőr- és a bélflóra összetételére, mégsem a különleges diéták, divatos, ám veszélyes méregtelenítő eljárások kapcsán kell felfigyelnünk a Candida gomba jelentőségére. A valódi figyelmet azokra a betegekre kell fordítanunk, akik visszatérő vagy elhúzódó bőr-, köröm-, illetve nyálkahártya-felszíneket érintő gombás tünetektől szenvednek. Ilyen betegek esetében a hatásos kezelés megválasztásán kívül kezdeményeznünk kell a háttérben álló, esetenként súlyos alapbetegség kivizsgálását, felfedését.

Candida-fertőzés, mint figyelmeztető jel

Súlyos hajlamosító tényezők

A krónikus Candida-fertőzés az immunrendszer testfelszíni védekezésért felelős folyamatainak hibáját jelzi, tipikus tünet újszülöttek átmeneti immunhiányos állapotában, cukorbetegségben szenvedők szervezetében, hematológiai, onkológiai betegekben, szteroidkezelés vagy kemoterápia alkalmazása mellett, szerzett immunhiányos állapotokban, HIV-fertőzött betegekben is. A genetikai, molekuláris biológiai módszerek fejlődésével azonban lehetőség nyílt olyan betegek kivizsgálására is, akik nem szerzett, hanem veleszületett immunrendszeri rendellenességek következtében szenvednek súlyos testfelszíni candidiasistól. Az elmúlt években összegyűjtött ritka, örökletes genetikai betegségek egy csoportja felelős a "krónikus mucocutan candidiasis" kialakulásáért, ami egyes kórképek esetében egyedülálló tünet, más esetekben súlyos összetett szindrómák enyhe figyelmeztető jele lehet, ily módon segíthet a diagnózis korai felállításában, súlyos későbbi szövődmények elkerülésében. Az Infektológiai és Gyermek immunológiai Klinikán működő Molekuláris biológiai és genetikai laboratóriumban dr. Maródi László professzor vezetésével az országban egyedülálló módszerekkel zajlik a krónikus mucocutan candidiasisos betegek immunológiai-genetikai kivizsgálása.

Jellegzetes tünetek

A felületes gombás fertőzés a bőrrel vagy nyálkahártyával fedett kültakarón, illetve a körmökön fordulhat elő. Viszketést, égő érzést, élénkvörös hámfosztott elváltozást, túrós, fehér felrakódás, csapadék megjelenését tapasztalják a betegek. A leggyakrabban érintett hámfelszín a szájüreg valamint a hüvelybemenet nyálkahártyája. Előfordulhat gombás nyelőcsőgyulladás, amelyre nyelés közben jelentkező fájdalom, gombócérzés, mellkasi diszkomfort utalhat – a súlyosabb tünetek megjelenése gyakran már súlyos szűkület kialakulását jelzi. Szűkülettel járó nyelőcsőgyulladás gyanúja esetén nyeletéses röntgenvizsgálat és gastroscopia során vett minta szövettani-mikrobiológia ellenőrzése igazolhatja a Candida kóroki szerepét. A körömlemez érintettsége a körmök sárgás el színeződéséhez, a körömlemez megvastagodásához, a széli részeken észlelhető porladáshoz, de a körömlemez elvesztéséhez is vezethet. A súlyosan érintett körmök növekedése megáll. A betegek élethosszig tartó kezelést igényelnek.

Fenyegető szövődmények

A krónikus beteget kezelő orvos célja a tünetmentesség, hiszen a tartósan fennálló tünetek súlyos szövődmények kialakulásához vezethetnek. A nyelőcsőszűkületen kívül az elhúzódó szájnyálkahártya- vagy nőgyógyászati fertőzések pszichés hatása, vagy a látványos körömeltérések következtében jelentkező pszichoszociális, beilleszkedési problémák mellett hangsúlyoznunk kell, hogy a krónikus candidiasis talaján kialakult elhúzódó gyulladásos folyamat, valamint a gomba anyagcseretermékeinek karcinogén hatása következtében a krónikus mucocutan candidiasis a laphámsejtes karcinóma kialakulásának független rizikófaktora.

DEOEC

Forrás: Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum