Ezeket látta már?

Diéta végbél-daganat esetén

2013.09.13. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés:

Tisztelt Doktor Úr?

Egy ..... méretű daganatot diagnosztizáltak a végbelemben ami elzáródást okoz, gondolom én.Felpuffadok mindentől, enni alig tudok valamit.Ha eszem, nem tudok aludni mindig alhasi és kétoldali hasi fájdalomra ébredek, akkor is ha olyan ételt eszem mint pl, hígabb főzelékek. Eddig nem fogytam, de most hogy nem merek már enni egy hónap alatt lement 5 kg.Kérem segítsen mert attól tartok hogy mire odajutok hogy megműtsenek már nem csinálják meg mert gyenge leszek hozzá.

Elöre is köszönöm válaszát

Üdvözlettel:

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

Egy kedves dietetikus barátom kigyűjtött Önnek néhány hasznos tudnivalót, ezt továbbítom itt, érdemes elgondolkodni rajta, megfogadni a tanácsokat.

"Az étrend egyénre szabott, nagy energia- és fehérjetartalmú, bőséges folyadékfelvétellel kiegészítve.

Gyakorlatilag bármit ehet, ami nem okoz panaszokat.

DE saját magának kell kitapasztalnia, megfigyelnie, milyen étel, ital után puffad?

A beteg állapotától függően az étrend hosszabb távon könnyű-vegyes.

Pár javaslat:

Folyadékok és vitaminok: citromos-mézes tea, gyümölcsszörpök, frissen facsart gyümölcs-, illetve zöldséglevek, vizes, tejes turmixok, alacsony zsírtartalmú tej, tejeskávé, aludttej, kefir és joghurt.

Zöldség- és főzelékfélék (sárgarépa, brokkoli, fejes saláta, paraj, burgonya stb.). Ezekből levesek, főzelékek és párolt zöldségek készülhetnek. Adhatunk gyümölcsöt is nyers vagy főtt gyümölcspürének és mártásnak elkészítve (pl. alma- és őszibarackmártás).

A fehérjét elsősorban tejjel, tejtermékekkel és tojással pótoljuk: megfelelő a sovány túró és sajt, a natúr kefir, a joghurt és a lágy tojás. Sovány színhúsokkal (szárnyasokkal és halfélékkel) színesíthetjük az étrendet.

Növényi olajjal, vajjal, margarinnal és tejszínnel dúsíthatjuk az ételeket az energiatartalom növelése érdekében.

Az élelmiszerek természetes zsírtartalma elegendő a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához. Az emésztőrendszert nem szabad megterhelni, ezért naponta többször, kis adagokat kell a betegnek felkínálni. Az étvágytalan és egyéb tünetektől szenvedő beteg tányérjára mindig kevés ételt rakjunk. Nagyobb mennyiség láttán még jobban csökken az étvágya, s az esetleges éhségérzete elmúlik.

Tápszerek:

Ha nem tudjuk az étrenddel a megfelelő mennyiségű energiát, illetve tápanyagokat szolgáltatni, gyógyszertári forgalomban kapható tápszerekkel gondoskodhatunk az energia, fehérje, vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról. A tápszerek lehetnek fogyasztásra kész natúr- vagy ízesített italok és vízben oldódó porok. Nagy az energia- és fehérjetartalmuk, és vitaminok meg ásványi anyagok is vannak bennük. Tejcukrot kis mennyiségben vagy egyáltalán nem tartalmaznak. Ilyen tápszerekkel kivédhető a hasmenés. A tápszeritalokat önálló italként pl. uzsonnára vagy tízóraira ihatja meg a beteg.

A porok előnye, hogy semlegesek, nem változtatják meg az ételek ízét, s többféle ételbe (főzelékekbe, savanyított tejtermékekbe, házilag készített túrókrémekbe és húskrémekbe) keverhetők."

(Nógrádi Katalin dietetikus szakértő)

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához