Ezeket látta már?

A fogam vagy az arcüregem okozza a krónikus gyulladást? Az orvos válaszol

fog arcüreg gyulladás reflux orvos válaszol

Évek óta tartó jobb oldali arcüreggyulladás a problémám.

A vakcinainfós orvosokhoz az alábbi kérdés érkezett:

"Tisztelt Orvosok! 32 éves refluxos nő vagyok. A problémám évek óta fennálló jobb oldali krónikus arcüreggyulladás. Szintén évek óta állandó fogászati páciens vagyok ugyanis a jobb felső fogaim közül legalább egyik mindig borzasztóan fáj. A fogorvosok/szájsebészek először megnyugtatnak hogy semmi baja a fogaimnak, viszont mivel a fogászati ct-n arcüreggyulladás látszik, menjek fül orr gégészetre. Ott a fül orr gégész kér egy arcüreg ct-t amin az jön vissza hogy valószínűleg fogászati eredetű krónikus arcüreggyulladásom van. A fül orr gégész visszaküld a fogászatra ahol esküt tesznek rá hogy nincs rossz fogam de ekkor már olyan fájdalmaim vannak hogy saját felelősségre kihúzatom a fogam ahol érzem a fájdalmat. Ezután a fájdalom átmegy a következő fogamra, az arcüreggyulladás marad. Sajnos már 3 ilyen köröm volt, 3 fogam oda és még mindig fáj valahol, az arcüregem pedig még mindig gyulladt. A lényeg: A fogorvosok szerint az arcüregről sugárzik a fájdalom és ezért fáj a fogam, a fül orr gégész szerint viszont a fogaim miatt gyulladt az arcüregem. (Csak lassan már fogam nem marad.) Kész, vége, ördögi kör. A kérdésem az lenne, hogy létezik-e olyan szakág/rendelés Magyarországon ahová ha elmegyek nem egymásra mutogat a két szakág hanem összefogóan/komplexen kivizsgálnak és a végére járnak? (Olyan orvost még nem találtam aki fogorvos és fül orr gégész is egyben ) Illetve érdemes -e neurológiára mennem? (Az egyik orvos ezt ajánlotta, és értem hogy nem múló fájdalom utalhat idegfájdalomra, de folyadékkal telt gyulladt arcüreget is okozhat neurologiai probléma...? Félve mondom de kicsit szkeptikus vagyok a neurológiával.) Hálás köszönet."

Az orvos válasza:

Kedves kérdező! Önmagában a reflux is lehet az oka a krónikus arcüreggyulladásnak és ezzel az adott oldali fogak fájdalmának is. A fogászati eredetet egy egyszerű vizsgálattal (hidegre érzékeny-e a fog) ki lehet zárni, ugyanis vitális (élő, tehát hideg ingerre reagáló) fog definíció szerint nem okozhat arcüreggyulladást. Arcüreggyulladás viszont az amúgy élő fogat is fájdalmassá teheti. Ha az adott területen minden fog él, akkor csak gégészet/gasztroenterológia marad. Érdemes lenne fülorrgégészeti másodvéleményt kérni, erre a vizsgálatra javaslom, hogy friss Conebeam CT felvétellel menjen. A krónikus arcüreggyulladás valóban lehet a refluxtól, de mindenképpen meg kell nézni, hogy igényel-e műtéti megoldást az eset.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egy ideje már fáj a füle? Ízületi gyulladás is okozhat ilyen tünetet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

arcüreggyulladás

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához